Hautajaissuunnitelma – minun toiveeni

Omaan tai läheisen kuolemaan varautuminen

Oma tai läheisen kuolema on vääjäämätön asia, johon meidän jokaisen on hyvä varautua ennalta. Omien läheisten on helpompaa tehdä päätöksiä, kun edesmenneen läheisen tahto ja toiveet ovat tiedossa. Läheisesi saavat mielenrauhan järjestäessään asiat sinun toivomallasi tavalla.

Paras tapa varautua tulevaan on kirjata ylös toiveet sekä laatia oikeudellisesti pätevät ja ajantasaiset asiakirjat. Näin helpottaa myös omien läheisten taakkaa surutyön keskellä.

Toiveittesi kirjoittaminen auttaa läheisiäsi suunnittelemaan sinun näköisesi viimeisen matkan. Toiveet esimerkiksi hautauksen ja muistotilaisuuden osalta voi hahmotella oheisen lomakkeen avulla. Tämä hautajaissuunnitelma kertoo sinusta, sinulle tärkeistä asioista sekä arvoistasi ja valinnoistasi. Täytetystä lomakkeesta ja sen säilytyspaikasta kannattaa kertoa omaiselle tai ystävälle.

Hautajaissuunnitelmalomake

Hautajaissuunnitelmalomake word-muodossa

Lomake ei ole virallinen dokumentti. Sen lisäksi on hyvä laatia tietyt täsmentävät ja juridisesti pätevät asiakirjat.

Testamentti ja hoitotahto

Testamentti on määrämuotoinen asiakirja, jossa kerrot mitä haluat omaisuudellesi tapahtuvan kuolemasi jälkeen. Testamentilla varmistat, että omaisuutesi jaetaan haluamallasi tavalla. Katso lisää Suomi-fi -palvelussa.

Hoitotahto on kannanotto hoitoon ja elämää ylläpitäviin toimintoihin siltä varalta, että et itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin. Hoitotahdossa voit myös valtuuttaa toisen henkilön tekemään tarvittavat päätökset puolestasi. Hoitotahdon voit tallettaa OmaKantaan.


Takaisin sivun alkuun