Hyppää sisältöön

Paruusia

Paruusia (kr. parousia) tarkoittaa tuloa ja läsnäoloa, kirkollisessa kielessä Kristuksen toista tulemista maailmaan. Tätä tapahtumaa edeltävät ihmiskunnan historian päättymisen merkit.

Evankeliumeissa Jeesus puhuu näistä merkeistä, mutta ei kerro paluunsa tarkkaa aikaa (Matt. 24:36, Mark. 13:32). Sen sijaan hän kehottaa seurakuntaa olemaan aina valmiina. Kristuksen odottaminen on kristilliseen elämänmuotoon kuuluva perusasenne, jota ei leimaa pelko vaan toivo.

Kirkon opin mukaan Kristus tuomitsee tuomiopäivänä viimeisellä tuomiolla elävät ja kuolleet. Samalla hän lopettaa nykyisen maailmanjärjestyksen, jota leimaa ihmisen syntiinlankeemus. Paruusiaan liittyy yleinen ylösnousemus.

Jumalan valtakunta, armon ja rakkauden valtakunta, jolla Nikean uskontunnustuksen mukaan ei ole loppua, tulee niiden osaksi, jotka pelastuvat Kristukseen turvautuen.

Ensimmäiset kristityt odottivat paruusiaa omana elinaikanaan (1. Tess 4:13–18). Kristuksen odottaminen jatkuu kristikunnassa aina siihen asti, kunnes Kristus saapuu kunniassaan.

Kirkkovuodessa Kristuksen toinen tuleminen on esillä erityisesti valvomisen sunnuntaina, tuomiosunnuntaina ja 2. adventtisunnuntaina.