Hyppää sisältöön

Anteeksiantamus

Jumala antaa Kristuksen sovitustyön tähden ihmisen synnit anteeksi armonvälineiden kautta. Jeesus ilmoitti, ettei hän tullut kutsumaan hurskaita vaan syntisiä (Mark. 2:17) ja että hänellä on Jumalan valtuuttamana oikeus antaa syntejä anteeksi maan päällä (Mark. 2:10).

Kasteessa ihminen saa kaikki syntinsä anteeksi ja hänet puetaan Kristuksen puhtauteen. Ehtoollisen sakramentti merkitsee syntien anteeksiantamisen ja sovituksen ateriaa (Matt. 26:28). Myös jumalanpalveluksen yhteisessä ripissä, yksityisessä ripissä tai hiljaisessa rukouksessa ihminen voi tunnustaa ja katua syntejään ja saada ne anteeksi.

Kristitty pysyy syntisenä elämänsä loppuun asti. Hänen on joka päivä turvauduttava Jumalan armoon, koska kukaan ei omin voimin pääse irti elämäänsä hallitsevasta pahuudesta. Ihminen on omassa voimassaan ja ansioissaan kokonaan syntinen, mutta Kristuksen tähden kokonaan vanhurskas eli Jumalalle kelvollinen. Jumala itse lahjoittaa tämän kelvollisuuden armonvälineiden kautta.

Kristityn Jumalalta saama anteeksiantamus on esimerkki siitä, miten kristityn tulee suhtautua häntä vastaan vääryyttä tehneeseen lähimmäiseensä (vrt. Isä meidän -rukouksen viides pyyntö: "Anna meille meidän syntimme anteeksi").