Hyppää sisältöön

Aamen

Aamen on hepreaa ja tarkoittaa varma, luotettava, varmasti, totisesti, tapahtukoon niin. Lausutulla tai lauletulla aamenella seurakunta yhtyy rukouksiin esimerkiksi messussa, rukoushetkissä ja kirkollisissa toimituksissa. Kirkkoisä Augustinuksen mukaan aamen on kuin allekirjoitus.

Jeesus aloitti arameankielisen puheensa usein tällä juhlallisella heprean sanalla. Useimmiten sana aamen on tällöin käännetty ilmaisulla totisesti (esim. Mark. 3:28Linkki avautuu uudessa välilehdessä, Joh. 1:51Linkki avautuu uudessa välilehdessä). Paavalin kirjeissä esiintyvissä ylistyksissä (doksologioissa) aamen on ylistyksen päätössana (esim. Room. 9:5Linkki avautuu uudessa välilehdessä, 11:36Linkki avautuu uudessa välilehdessä; ks. myös Ilm. 22:20Linkki avautuu uudessa välilehdessä). Samassa merkityksessä aamenta käytetään myös esimerkiksi Isä meidän -rukouksen ja Pienen kunnian (Kunnia Isälle ja Pojalle – –) lopussa.

Ilmestyskirjan mukaan Jeesus itse on Aamen (Ilm. 3:14Linkki avautuu uudessa välilehdessä), Jumalan lupausten vahvistaja. Aamen on myös Raamatun viimenen sana.