Hyppää sisältöön

Mitä aamen tarkoittaa? Mikä on öylätti? Mietityttääkö jokin kirkollinen termi tai sanasto? Tämän sivun haun kautta voit tutustua eri kirkollisten termien sanastoon ja etsiä kirkollisten termien merkityksiä. Käytä ylläolevaa hakua, tai valitse alta teemoittain tai voit myös alkukirjaimien mukaan tarkastella koko sanastoa. 

Isonen

Isonen tarkoittaa rippikoulun ryhmänohjaajaa. Isoset ovat rippikoululaisia vuoden tai pari vanhempia nuoria, jotka ovat saaneet tehtäväänsä valmennuksen seurakunnassa. Isoset toimivat rippikouluissa omien ryhmiensä vetäjinä. He osallistuvat rippikoulun jumalanpalvelusten ja hartaushetkien valmisteluun, avustavat rippikouluopetuksessa sekä organisoivat vapaa-ajan toimintaa.

Isoset ovat mukana erityisesti rippikoululeireillä, mutta myös ilta- ja päivärippikouluissa. Isostoiminta on vakiintunut osaksi suomalaista rippikoulua. Isoset edustavat merkittävää maallikkopalvelun muotoa kirkossa. Tässä tehtävässä he toteuttavat kastettujen yhteistä pappeutta.

Seurakunnat järjestävät isosille vuosittain ryhmänohjaajan tehtävään valmentavaa isoskoulutusta. Sen kesto ja muodot vaihtelevat suuresti paikkakunnittain. Isosten koulutus on iso osa seurakuntien nuorisotoimintaa.