Hyppää sisältöön

Adventti

Sana adventti merkitsee Herran tulemista (lat. adventus Domini). Adventti on joulunodottamista ja siihen valmistautumista. Kirkkovuosi alkaa 1. adventtisunnuntaista.

Ensimmäinen adventtisunnuntai sijoittuu marraskuun 27. ja joulukuun 3. päivän välille riippuen siitä, mihin ajankohtaan joulupäivä osuu. Adventtiaika sisältää joulua edeltävät neljä sunnuntaita ja niitä seuraavat arkipäivät.

Ensimmäistä adventtisunnuntaita sävyttää riemu. Kirkossa lauletaan Hoosianna-virttä (Virsi 1) ja liturginen väri on valkoinen, ilon väri. Adventtisunnuntain jälkeisestä maanantaista alkaa joulupaasto, jonka liturginen väri on violetti tai sininen. Molemmat värit ilmentävät katumusta ja paastoa.

Jouluun, Kristuksen inkarnaation ihmeeseen, valmistaudutaan katuen ja hiljentyen. Toinen adventtisunnuntai julistaa Jeesuksen toista tulemista aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, parannuksen saarnaajasta ja Jeesuksen tienraivaajasta. Neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan Neitsyt Mariaa, Herran äitiä.