Kaikki artikkelit

7.2.2024

Koripalloilija Shawn Huffin viesti vanhemmille: leikki on tärkeää

Shawn Huff -podcasthaastattelussa.
Koripalloilija Shawn Huff käväisi vieraana Iloa liikkeellä -podcastissa.

Susijengin entisen kapteenin Shawn Huffin mielestä on tärkeää, että lapset ennen kaikkea pääsevät leikkimään. Leikin kautta oppiminen on tehokkaampaa kuin varhainen erikoistuminen yhteen lajiin.  

Shawn Huff on paitsi arvostettu urheilija myös inspiroiva esikuva monille nuorille. Hänen koripallouransa on osoitus sitoutumisesta, monipuolisuudesta ja johtajuudesta, jotka eivät rajoitu ainoastaan koripallokentän sisälle. 

Shawn Huff on urheilija, joka on tehnyt vaikutuksen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Hän pelasi Suomen koripallomaajoukkueessa Susijengissä vuosina 2003–2022. Siitä viimeiset seitsemän vuotta hän toimi joukkueen kapteenina.  

”Susijengin kapteenius opetti minua ihan hirveästi”, Shawn Huff kertoo keskustelussa Kari Kanalan ja Satu Rathgeberin kanssa Iloa liikkeellä -podcastissa. 

”Kapteenius asetti minut tilanteeseen, missä minun piti tarkastella omia toimintatapojani ja pohtia miten johdan joukkuetta sisältä päin. Ja nimenomaan sitä, että johdan myös esimerkillä.  Jos on Susijengin kapteeni koripallokentällä, on myös kentän ulkopuolella”, Huff kertoo. 

”Johtajana täytyy vähän luopua itsekkyydestä ja itsestään ja ymmärtää, että on osa isompaa yhteisöä. Ja kantaa vastuu siitä”, hän jatkaa. 

"Olen äärimmäisen kilpailuhenkinen, kuten monet ammattiurheilijat. Tämä piirre vaatii jatkuvaa hallintaa, jotta se ei kääntyisi toksisuuden puolelle.”

Shawn Huff

Susijengin entinen kapteeni

Oma laji löytyi vasta teini-iän kynnyksellä  

Shawn Huffilla on huippu-urheilijan ura, mutta koripallon hän aloitti varsin myöhään, 12-vuotiaana.  

Sitä ennen oli kuitenkin ollut valtavasti liikkumisen mahdollisuuksia ihan pihapiirissä. Juostiin kallioilla, rakennettiin majoja, leikittiin pihaleikkejä. Ja taas juostiin. Aina juostiin. 

”Olen äärimmäisen kilpailuhenkinen, kuten monet ammattiurheilijat. Tämä piirre vaatii jatkuvaa hallintaa, jotta se ei kääntyisi toksisuuden puolelle”, hän sanoo.  

”Kilpailuvietti vei minut monien eri lajien pariin ja etsin paikkaa missä voin kilpailla ja kehittyä. Koripallosta tuli lopulta valintani, kun 12-vuotiaana koin sen intensiteetin ja halun tulla paremmaksi pelaajaksi sekä kilpailla muita vastaan. Se tunne oli valtava”, hän jatkaa. 

Kun leikkii, oppii

Monissa perheissä on paineita valita lapsen urheilulaji ja harrastus jo aivan alaluokilla. Shawn Huff on kuitenkin toista mieltä. Omaa lajia ei ehkä tarvitsekaan tietää heti ekaluokkalaisena. 

“Minun mielestäni ei tarvitse tehdä päätöstä lajista seitsemänvuotiaana”, Shawn Huff kertoo ja korostaa monipuolisen liikunnan merkitystä lapsuuden kehityksessä.  

Tutkimukset tukevat Huffin näkemystä siitä, että monien eri lajien harrastaminen edistää nuoren kehitystä monin tavoin – koordinaatiota, lihaksistoa ja luustoa.  

“On todella tärkeää, että lapset ennen kaikkea leikkivät,” Huff painottaa. Hän kannustaa leikkiin ja ulkoleikkeihin, korostaen, että leikin kautta oppiminen on tehokkaampaa kuin varhainen erikoistuminen yhteen lajiin.  

“Eihän niitä treenimääriä ei ikinä saa kasaan, jos seitsemänvuotiaana alkaa purra hammasta, että minusta pitää tulla ammattilainen.  Sellaisesta ei tule yhtään mitään”, Huff huomauttaa. Hänestä monipuolisuus lapsuuden liikuntakokemuksissa onkin avain kehittymiseen ja ilon säilyttämiseen urheilussa. 

"Minun mielestäni lapsen ei tarvitse tehdä lajipäätöstä seitsemänvuotiaana."

Shawn Huff

Susijengin entinen kapteeni

Höntsäilyä ammattilaisuran jälkeen 

Shawn Huff on lopettanut urheilu-uransa vuonna 2022 ja hakeutunut nyt politiikan kentille. Hän istuu Vihreiden edustajana Helsingin kaupunginvaltuustossa.  

Millaisia ilon hetkiä liikkuminen tuo Shawn Huffille tänään? Huff paljastaa olevansa yksinäinen kuntoilija, joka nauttii kävelystä ja ulkoliikunnasta – eikä rakkaus lajiinkaan sammunut ammattiurheilijan arjessa. 

“Olen muuntautunut tällaiseksi yksinäiseksi kuntoilijaksi, joka nauttii erityisesti kävelystä,” Huff kuvailee.  

“Ulkoliikuntasaleilla treenaaminen on minulle todellinen ilon aihe. Niiden välittömässä läheisyydessä on aina kävelyreittejä, joilla voin nauttia liikunnasta ja samalla jumppailla hetken. Nämä hetket ovat todella arvokkaita ja rentouttavia.” 

“Höntsäpuoli minussa kuitenkin elää vahvana. Nautin suuresti koripallon pelaamisen ilosta – siinä on jotain ainutlaatuista, mikä sai minut rakastumaan lajiin alunperin,” Huff jatkaa.  

Huff kertoo löytäneensä ilon viime aikona myös tenniksestä. “Siinä pääsee kilpailemaan samanaikaisesti sekä itsensä että vastustajan kanssa, ja siinä on samanlaista dynamiikkaa.”

***

Iloa liikkeellä podcastissa puhutaan erityisesti lasten ja nuorten liikunnasta ja hyvinvoinnista sekä liikkeen lisäämisestä kaikenikäisten ihmisten elämään. Podcastin vakioääninä ovat kirkkoherra ja jalkapallomies Kari Kanala ja Lasten ja nuorten keskuksen liikuntakasvatuksen suunnittelija, ikiliikkuja Satu Rathgeber. 

Kuuntele Iloa liikkeellä podcastia Spotifyssä tai siellä mistä podcastisi kuuntelet!

Takaisin sivun alkuun