Hyppää sisältöön

Mitä aamen tarkoittaa? Mikä on öylätti? Mietityttääkö jokin kirkollinen termi tai sanasto? Tämän sivun haun kautta voit tutustua eri kirkollisten termien sanastoon ja etsiä kirkollisten termien merkityksiä. Käytä ylläolevaa hakua, tai valitse alta teemoittain tai voit myös alkukirjaimien mukaan tarkastella koko sanastoa. 

Seurakuntavaalit

Valtakunnallisissa seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnille luottamushenkilöt, joita on yhteensä noin 9 000. Vaalit järjestetään joka neljäs vuosi marraskuussa. Seuraavan kerran seurakuntavaalit järjestetään vuonna 2022.

Luottamushenkilö on seurakunnan työntekijän yhteistyökumppani ja seurakuntalaisten edustaja päätöksenteossa.

Taloudellisesti itsenäisessä seurakunnassa vaaleilla valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Kirkkovaltuusto on seurakunnan tai seurakuntayhtymän ylin päättävä elin. Seurakuntayhtymässä järjestetään kahdet vaalit: yhtymän jäsenseurakunnille valitaan seurakuntaneuvostot ja yhtymälle yhteinen kirkkovaltuusto.

Luottamushenkilöt päättävät seurakunnan toiminnan linjoista, kirkollisveroprosentista ja talousarviosta eli siitä, mihin kirkollisverorahoja käytetään. Luottamushenkilöt valitsevat seurakunnan viranhaltijat, kuten esimerkiksi seurakuntapapit, kanttorit ja diakoniatyöntekijät.

Vaaleissa voivat äänestää kaikki viimeistään ensimmäisenä vaalipäivänä 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Ensimmäisen kerran 16-vuotiaat saivat äänestää vuoden 2010 seurakuntavaaleissa. Seurakuntavaaleissa ehdolle voi asettua seurakunnan 18 vuotta täyttäneet konfirmoidut jäsenet.