Hyppää sisältöön

Retriitti

Retriitti on yleensä 3–5 päivää kestävä yhteisöllinen vetäytyminen, jossa keskitytään hiljaisuuteen, rauhaan ja rukoukseen. Retriitti (engl. retreat) tarkoittaa sivuun tai syrjään vetäytymistä. Hiljaisuuden retriitissä osanottajat eivät puhu tapahtuman aikana keskenään. Retriitin päiväohjelma koostuu messuista, rukoushetkistä ja meditaatioista eli hiljaisen rukouksen hetkistä. Retriitissä on mahdollisuus yksityiseen rippiin.

Retriittiperinne liittyy varhaiseen kristilliseen rukous- ja luostarielämään, jossa kaikesta turhasta luopumalla raivattiin tilaa olennaiseen: rukoukseen, rakkauteen, Raamattuun ja jumalanpalveluselämään. Suomessa retriittitoimintaa on ohjannut Hiljaisuuden Ystävät ry vuodesta 1986 lähtien. Yhdistys järjestää muun muassa retriittejä ja retriitinohjaajakoulutusta.

Suomessa tunnettuja retriittikeskuksia ovat esimerkiksi Heponiemen hiljaisuuden keskus Karjalohjalla, Kaarinan Morbacka, Enonkosken luostariyhteisö, Pyhäsalmen ekumeeninen keskus ja Kyrönniemen hiljaisuuden keskus Vieremällä. Lisäksi useat seurakunnat järjestävät retriittejä ja hiljaisuuden päiviä.

Kristikunnan hiljaisuuden vaalimisen perinne levisi Suomeen 1970-luvulla. Vaikutteita saatiin mm. Intiasta ja Ruotsista sekä ekumeenisesta Taizé-liikkeestä. Retriittien suosio on vuosien kuluessa kasvanut. Suomessa järjestetään vuosittain satoja retriittejä ja niissä on tuhansia kävijöitä.