Kaikki tiedotteet

16.5.2023

Suomi.fi:n uusi opas ohjaa läpi läheisen kuoleman jälkeisen byrokratiaviidakon – Kirkkohallitus mukana yhteistyössä

Elämä arpoo joskus eteemme vaikeita tilanteita. Niistä läheisen kuolema on varmasti raskaimpia. Surun keskellä on asioitava lukuisten tahojen kanssa ja tehtävä isoja päätöksiä aikana, jolloin voimia on kaikkein vähiten.  

Suomi.fin uusi Läheisen kuolema -opas ohjaa ihmisiä eteenpäin askel kerrallaan. Oppaan sisällön tuottamiseen on osallistunut laaja joukko viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita.  Kirkkohallitus on yksi oppaan sisällöntuottajista. Opas on verkossa.

Oppaan suunnittelun keskiössä on surun keskellä oleva ihminen 

Oppaan alussa esitetään muutama kartoittava kysymys, joiden avulla oppaan sisältö vastaa tarkemmin henkilön tilanteeseen. 

”Oppaan suunnittelussa kaiken keskiössä on ollut surun keskellä olevan ihmisen tilanteen ymmärtäminen ja auttaminen. Opas tarjoaa kattavasti tietoa ja palveluita selkeästi jäsenneltynä”, kertoo johtava asiantuntija Anu Strömberg Digi- ja väestötietovirastosta.
   
Mitä tapahtuu läheiseni kuoltua? Millaisia asiakirjoja tarvitsen asioiden hoitamisesta varten?  Mitä pitää tehdä, jos läheinen kuolee ulkomailla tai hän on toisen maan kansalainen? Mille tahoille minun pitää ilmoittaa kuolemasta itse? Miten hautajaiset järjestetään? Miten hoidan vainajan pankkitilit, laskut, postit, sopimukset ja sosiaalisen median tilit? Miten järjestän perunkirjoituksen ja perinnönjaon?  Miten haen perhe-eläkettä, vakuutuskorvauksia ja tukia. Esimerkiksi näihin kysymyksiin oppaassa vastataan.
  
”Kirkko on ollut mukana ohjeen laadinnassa osana laajaa yhteistyöverkostoa. On ollut hienoa huomata, kuinka monet näkevät läheisensä menettäneen henkilön tukemisen ja auttamisen tärkeäksi tehtäväksi. Kuolemantapauksen yhteydessä läheisensä menettänyt ja kirkon eri toiminnot sekä työntekijät kohtaavat useita kertoja. Tarjoamme tukea ja käytännön asioita: keskusteluapua sitä kaipaaville, hautapaikka, hautajaisjärjestelyt, mahdollinen siunaustilaisuus, muistotilaisuus, haudan hoito jne. Tässä oppaassa on kerätty yhteen paljon hyvää tukea haastavaan tilanteeseen”, toteaa rekisterijohtaja Tuomo Kahenvirta Kirkkohallituksesta. 

Laaja joukko viranomaisia, järjestöjä ja asiantuntijoita on yhdistänyt voimansa kattavan oppaan tuottamiseen    

Digi- ja väestötietovirasto on tuottanut oppaan yhteistyössä laajan asiantuntija- ja viranomaisjoukon kanssa. Suunnittelussa on hyödynnetty parhaiden asiantuntijoiden tietoa sekä kokemusta kysymyksistä, jotka ovat ihmiselle läheisen kuoleman jälkeen keskeisimpiä.  

Yhteistyössä ovat mukana Asianajajaliitto, Digi- ja väestötietovirasto, Eläketurvakeskus, Kela, Kirkkohallitus, Maanmittauslaitos, Nuoret Lesket ry, Oikeusministeriö, Poliisi, Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry, Surevan kohtaaminen -toiminta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Ulkoministeriö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE ja Verohallinto.        

Mistä saan apua ja tukea surun keskellä? 

Läheisen kuolema on yksi elämän raskaimmista tilanteista.

”Suru läheisen kuolemasta voi olla monenlaista, eikä yhtä oikeaa tapaa surra ole olemassa. Kun kaipaat keskustelutukea tai tukea käytännön kysymyksiin, voit olla yhteydessä kirkon sairaalapappeihin ja seurakunnan työntekijöihin. Kirkko tarjoaa keskustelutukea myös verkossa ja puhelimitse. Seurakunnissa järjestetään läheisen menettäneille tarkoitettuja sururyhmiä. Menetyksen ja surun jakaminen vertaisten kanssa usein helpottaa”, kertoo asiantuntija Virpi Sipola Kirkkohallituksesta.

Joissakin seurakunnissa toimii myös lasten ja nuorten sururyhmiä. Sururyhmiä toteutetaan usein yhteistyössä järjestöjen kanssa. Seurakuntien tarjoaman tuen vastaanottaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä.

Tutustu Suomi.fin Läheisen kuolema -oppaaseen:  

  • Suomeksi: suomi.fi/oppaat/laheisen-kuolema
  • Ruotsiksi: suomi.fi/guider/nar-en-narstaende-avlider
  • Englanniksi: suomi.fi/guides/death-of-a-close-family-member

 
Lisätietoja
Anu Strömberg, johtava asiantuntija, DVV, anu.stromberg@dvv.fi, p. 0295 537 450
Tuomo Kahenvirta, rekisterijohtaja, Kirkkohallitus, tuomo.kahenvirta@evl.fi, p. 040 530 2068
Virpi Sipola, asiantuntija, Kirkkohallitus, virpi.sipola@evl.fi, p. 050 514 2125
 
 
 

Takaisin sivun alkuun