Kaikki tiedotteet

31.10.2023

Saamenkielisiä Kauneimpia joululauluja lauletaan Helsingissä, Oulussa, Turussa, Tampereella ja Rovaniemellä

Kauneimmat joululaulut soivat myös kolmella saamen kielellä. Tänä vuonna saamenkielisiä Kauneimpia joululauluja lauletaan saamelaisten kotiseutualueen lisäksi viidessä eri kaupungissa. Tänä vuonna laulut kaikuvat maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.

Voit liittyä mukaan saamenkielisiin Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin seuraavissa kaupungeissa: 

30.11. Turun tuomiokirkossa klo 19
2.12. Helsingin tuomiokirkossa klo 15
3.12. Tampereella Pyynikin Pappilassa klo 14
3.12. Oulussa Karjasillan kirkossa klo 15
4.12. Rovaniemen kirkossa klo 18 

Kauneimpien joululaulujen 50-vuotisjuhlavuotta vietettiin vuonna 2022. Sen kunniaksi Suomen lähetysseura julkaisi Kauneimmat joululaulut myös koltansaameksi, inarinsaameksi ja pohjoissaameksi. 

Saamenkielisessä Kauneimmat joululaulut -vihossa on mukana myös saamelaisin voimin sanoitettu ja sävelletty joululaulu. Čuovgga urbi -laulun sävelen on tehnyt Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja sanat Inger-Mari Aikio.  

”Joulunaikaan hiljennytään joululaulujen avulla. Kauneimpien joululaulujen sävelet ja sanoitukset puhuttelevat ja tuovat valoa pimeimpänä vuodenaikana”, sanoo kolttasaamelainen Tiina Sanila-Aikio Lähetyssanomat-lehdessä (6/2023).

“On todella hienoa, että Kauneimpia joululauluja on koottu myös kolmelle saamen kielelle. Kauniit melodiat yhdistettynä sydämen kieleen levittävät iloa erityisesti yhteisöllisissä yhteislaulutapahtumissa”, Sanila-Aikio jatkaa. 

Tilaisuudet kokoavat yhteen saamelaisia ja tarjoavat paikan myös ajankohtaisille keskusteluille ja kuulumisten vaihtamiselle glögitarjoilun yhteydessä. Saamelaiset kirkossa -hankkeen projektikoordinaattori, pastori Mari Valjakka juontaa tänä vuonna Helsingin, Tampereen ja Rovaniemen saamenkieliset Kauneimmat joululaulut.

”Joululaulutilaisuuksissa on laulamisen lisäksi ihanaa se, että pääsemme tapaamaan toinen toisiamme ja vaihtamaan kuulumisia. Saamelaiset kirkossa -hanke haluaa olla mukana järjestämässä tämänkaltaisia kohtaamispaikkoja saamelaisille niin kotiseutualueella kuin kaupungeissakin”, toteaa Mari Valjakka.

Helsingin, Tampereen ja Rovaniemen tapahtumiin osallistuu myös SámiSoster ry:n työntekijä Inga Koivisto. Saamelaisen psykososiaalisentuen yksikkö Uvjj – Uvjâ – Uvjan työntekijä Leena Fofonoff on mukana Rovaniemen tilaisuudessa.   

Piispa Teemu Laajasalo toivottaa kaikki tervetulleeksi laulamaan saamenkielisiä Kauneimpien joululauluja. “Rakkaimmat joululaulut liikuttavat mieltä ja ylevöittävät sydäntä. Omalla kielellä laulaminen on jokaisen oikeus. Tervetuloa mukaan laulamaan!”, toivottaa piispa Laajasalo.

Tervetuloa laulamaan Saamenkielisiä Kauneimpia joululauluja!

Liitteinä tiedote pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. 

Lisätietoja:
Oulu, saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio, +358 40 769 0044, erva.niittyvuopio@evl.fi
Helsinki, hiippakuntasihteeri Hanna Remes, 358 40 593 1148,  hanna.remes@evl.fi
Tampere, toimistosihteeri Maarit Vuolab, +358 50 344 2349, maarit.vuolab@evl.fi
Turku, kappalainen Waltteri Hämäläinen, +358 44 716 0330, waltteri.hamalainen@evl.fi
Rovaniemi, oppilaitospastori Jan Pohjonen, +358 40 186 0223 jan.pohjonen@evl.fi 
Varainhankinnan päällikkö Hanna Kalanne, +358 40 687 1013, hanna.kalanne@felm.org

Liitteet:
saamenkieliset-kauneimmat-joululaulut-2023-tiedote-koltansaame.pdf
saamenkieliset-kauneimmat-joululaulut-2023-tiedote-inarinsaame.pdf
saamenkieliset-kauneimmat-joululaulut-2023-tiedote-pohjoissaame.pdf

Takaisin sivun alkuun