Kaikki tiedotteet

15.2.2024

Rippikoulun aikana kastettuja ja kirkkoon liittyneitä oli ennätysmäärä vuonna 2023

Rippikoulu oli yhä suositumpi ja yli tuhat nuorta liittyi kirkkoon rippikoulun aikana, ilmenee tuoreesta kirkon jäsentilastosta vuodelta 2023. 

Vuonna 2023 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulun kävi 47 980 nuorta (14–16-vuotiaat) ja 1 000 aikuista (17 vuotta täyttäneet) eli yhteensä 48 980 henkilöä.  

Rippikoululaisten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 482 henkilöllä. Rippikoulun aikana kirkkoon liittyi 1175 nuorta ja 452 aikuista. Näistä liittyjistä kastettiin 923 nuorta ja 224 aikuista. 

”Rippikoulussa kastettujen ja kirkkoon liittyvien määrä kasvaa koko ajan. Tämä on meille tärkeä viesti siitä, että kirkon jäsenyys, nuorten yhteisö ja toimintaan osallistuminen koetaan merkityksellisenä”, iloitsee rippikoulun ja kirkon kasvatuksen kehittämisen asiantuntija Mikko Wirtanen.  

 ”Tässä nähdään myös se, että osa lapsena kastamatta jääneistä päättää itse rippikouluaikana liittyä kirkkoon”, Wirtanen jatkaa. Yksi tällaisista nuorista on lempääläläinen Helmi Rämö

“Olen pienestä pitäen pohtinut, miksi muut kuuluvat kirkkoon ja minä en. Olen aina halunnut olla osa sellaista yhteisöä. Iso osa syytä, miksi päätin liittyä, oli se, kun täytin 15 vuotta ja vanhempani sanoivat, että tuolloin voisin liittyä haluamaani seurakuntaan.  Niinpä liityin Lempäälän seurakuntaan. Riparille menin kuitenkin Messukylän seurakuntaan. Se oli yksi parhaista päätöksistäni pitkään aikaan. Ripari oli kesän kohokohta”, Rämö kertoo. 

Rippikoululaisten määrät: Jäsentilasto 2023 – Kirkon tilastopalvelu (kirkontilastot.fi) 

Erityisesti Helsingissä rippikoulun suosio nousussa 

Vuonna 2023 rippikoulun kävi 73,3 prosenttia 15-vuotiaiden ikäluokasta. Osuus laski 0,7 prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Helsingin, Porvoon ja Kuopion hiippakunnissa osuus kuitenkin nousi edellisvuodesta. Helsingin hiippakunnassa nousua oli jopa 1,5 prosenttiyksikköä. Rippikoulun käyneiden osuus vaihteli eri hiippakunnissa Helsingin 55,7 prosentista Oulun 83,5 prosenttiin. Kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista rippikoulun kävi 91,7 prosenttia, kun edellisvuonna osuus oli 90,9 prosenttia. 

”Hiippakuntien eroja selittävät erilaiset väestörakenteet eli eri uskontokuntien jäsenmäärät ja uskonnottomien määrät sekä kirkkoonkuuluvuus”, Mikko Wirtanen sanoo.  

”Toisaalta rippikoululaisten määrä ja suhteellinen osuus on kasvanut juuri Helsingin hiippakunnassa, jossa on tavoitettu kirkkoon kuulumattomia nuoria.” 

Rippikouluprosentti: Kirkkoon kuuluvuus 2023 – Kirkon tilastopalvelu (kirkontilastot.fi) 

Rippikoulu lisäsi nuorten hyvinvointia 

Viime vuoden rippikoululaiset antoivat rippikoululle kiitettävän kouluarvosanan 9–. Noin 68 prosenttia rippikoululaisista arvioi, että rippikoululla on ollut myönteistä vaikutusta henkiseen hyvinvointiin.  

“Tavoitteena on, että luvut ovat tänä vuonna vieläkin paremmat”, Wirtanen sanoo.  Vuoden 2024 rippikoulujen itsearviointikyselyn yhteenvetotietoja julkaistaan syksyllä. 

Lisätietoja: Mikko Wirtanen, asiantuntija, Jumalanpalvelus ja kasvatus, Kirkkohallitus, mikko.wirtanen@evl.fi, 040 358 1869 

Kuvat: Liitteenä on kaavio, joka esittää 15-vuotiaiden rippikoulun käyneiden osuutta vuonna 2023 verrattuna vuoteen 2022. Toisessa kuvassa on rippikoulun isosia, kuvan on ottanut Suvi Sievilä

Takaisin sivun alkuun