Kaikki tiedotteet

18.6.2024

Pohjoismaiset kirkot tekevät yhteistyötä valmiusasioissa

Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa toimivat luterilaiset kirkot allekirjoittivat maanantaina 17.6.2024 yhteisen aiesopimuksen tiiviimmästä yhteistyöstä valmiusasioissa ja kriisivalmistelussa. Aiesopimuksen allekirjoittivat kirkkojen johdon edustajat, pääsihteeri Helén Ottosson Lovén (Ruotsin evankelis-luterilainen kirkko), pääjohtaja Ingrid Vad Nilsen (Norjan evankelis-luterilainen kirkko) ja kansliapäällikkö Pekka Huokuna (Suomen evankelis-luterilainen kirkko).  

Yhteistyön tuloksena on perustettu Suomen, Ruotsin ja Norjan evankelis-luterilaisen kirkon yhteinen valmiustyöryhmä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti. Tapaamisten painopiste on hyvien käytäntöjen jakamisessa ja sisarkirkkojen kokemusten hyödyntämisessä omassa toiminnassa. Kirkot voivat myös toimia ja tarjota konkreettista tukea toisilleen akuuteissa kriisitilanteissa.  

”Suomessa valmiusasioiden hoitaminen on ollut luonteva osa seurakuntien ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon elämää jo pitkään. Nyt muissakin Pohjoismaissa on havahduttu tähän ja on hienoa, että voimme sisarkirkkojen kanssa tehdä yhteistyötä myös tässä asiassa”, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna totesi allekirjoitustilaisuudessa.  
 
Myös Ruotsin pääsihteeri Helén Ottosson Lovén totesi kirkkojen jo tekevän jatkuvasti yhteistyötä eri kysymyksissä, myös valmiusasioissa:  
 
“Aiesopimus on askel kohti tarkemmin määriteltyä ja syvempää yhteistyötä. Vaikka emme tällä hetkellä näe erityistä uhkaa kirkoillemme, meidän on tärkeä vahvistaa valmiuttamme maailmanlaajuisen turvallisuustilanteen heikentymisen myötä. Kirkoillamme on toisiaan täydentäviä vahvuuksia. Yhdessä voimme kirittää tavoitteitamme nykyistä korkeammalle. ” 
 
Kirkkohallituksen asiantuntija ja varavalmiuspäällikkö Petri Patronen kiittää valmiustyöryhmän työskentelyä:  
 
“Yhteisen valmiustyöryhmän työskentely on alkanut erinomaisesti. Kirkkojemme eetos ja kulttuuri ovat hyvin samankaltaisia, mikä on luonut luontevasti vahvan keskinäisen luottamuksen työryhmän ja kirkkojemme välillä. Tällä hetkellä kirkot panostavat voimakkaasti valmiustyöhön, ja jokaisen kirkon ainutlaatuiset vahvuudet ovat tarjonneet arvokkaita oppimismahdollisuuksia muille jo tässä lyhyessä ajassa.” 
 
Kuvassa vasemmalta: Ingrid Vad Nilsen, Pekka Huokuna ja Helén Ottosson Lovén. Kuva: Gustaf Hellsing.  
 
Lisätietoja:
Kirkkohallituksen asiantuntija ja varavalmiuspäällikkö Petri Patronen, p. 040 4842 622, petri.patronen@evl.fi  

Takaisin sivun alkuun