Kaikki tiedotteet

5.9.2023

Piispa Kaisamari Hintikka Kirkkonummella: Hiljaisuuden rikkomista tarvitaan vääristyneiden rakenteiden muuttamiseksi

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka toivoo hiljaisuuden rikkomista monista keskustelemattomista aiheista niin yhteiskunnallisessa kuin kirkollisessa keskustelussa. Sitä tarvitaan hänen mukaansa vääristyneiden rakenteiden muuttamiseksi ja kipeiden kokemusten kuulluksi tulemiseksi.

Hintikka avasi 5.–6.9. pidettävän piispainkokouksen Kirkkonummella, jossa piispat kokouksen ohella tutustuvat seurakuntaan ja kuntaan. Piispat ovat kuullet mm. Kirkkonummen historiaan vahvasti liittyvästä parenteesiajasta eli ajasta, jolloin Porkkalan alue jouduttiin vuokraamaan Neuvostoliitolle.

Hintikka muistutti puheessaan, että paitsi parenteesista myös yhteiskunnan muista historian kipeistä asioista on pitkälti vaiettu, myös kirkossa. Ääneen sanomattomat kipeät kysymykset vaikuttavat edelleen jälkipolvissa. Myös tässä ajassa on Hintikan mukaan vaiettuja asioita.

”Tämän kesän rasismikeskustelu on murtanut yhden hiljaisuuden. Rasismin kulttuurin murtamiseen tarvitaan mielenilmausten lisäksi kohtaamisia ja aitoa dialogia, niin vaikeaa kuin sen rakentaminen onkin. Tässä kirkkomme voi tarjota turvallisia, rasismilta vapaita, kohtaamisen tiloja. Vielä sitäkin enemmän meidän pitää tarkastella omaa historiaamme. Omakaan tonttimme ei ole ollut rasismilta vapaa”, Kaisamari Hintikka muistutti.

Hintikka totesi, että myös kirkon sisällä on keskustelemattomia asioita. ”Kristilliseen oppiin liittyvissä kysymyksissä kirkossamme ei suoranaisesti vaieta, mutta ei keskustellakaan. Keskustelua kaivataan, mutta samalla sitä pelätään. Pelkoa tuntuu synnyttävän oikeassa olemisen kulttuuri: omasta opintulkinnasta poikkeavat näkemykset eivät synnytä halua kuulla enemmän, vaan tarpeen tuomita muita. Toisten vähättely ja polkeminen synnyttävät hengellisen väkivallan kokemuksia.”

Hintikan mukaan on myös tarpeen sanoa ääneen, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa opetetaan jo nyt eri tavoin pelastuksesta, sakramenteista ja kirkon virasta. ”Asiasta puhutaan valikoiden, satunnaiset toisinajattelijat herättävät tunteita ja mediahuomiota ja tuottavat kanteluita tuomiokapituleihin. Mutta entä silloin, kun kyse on kirkkomme herätysliikkeistä?” Tämän kysymyksen ääneen sanominen kuuluu Hintikan mukaan piispakollegion vastuulle.

”Suomalaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuva nopea, todella nopea, muutos haastaa kirkkomme itseymmärrystä. Kun luterilaisuutta taikka kristillistä perinnettä ei enää imetä äidinmaidosta, tarvitaan yhteisesti ymmärretyiksi oletettujen asioiden avaamista ja selittämistä.”

Puhe on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja: yhteyskehittäjä Mervi Ritokoski, Espoon hiippakunta, p. 050 472 7407, mervi.ritokoski@evl.fi

Liitteet:
piispainkokouksen-avauspuhe-kaisamari-hintikka-05092023.pdf

Takaisin sivun alkuun