Kaikki tiedotteet

23.4.2024

John Vikström -liikuttajapalkinto Pyhiinvaellushankkeelle

Vuoden 2023 John Vikström -liikuttajapalkinto on myönnetty Pyhiinvaellushankkeelle. Pyhiinvaellustoiminta Suomessa on käynnistynyt Turun kaupungin ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyöhankkeena vuonna 2020. Sen myötä on aloitettu Suomessa aivan uudentyyppistä koordinoitua pyhiinvaellustoimintaa sekä perustettu Suomen ensimmäinen Pyhiinvaelluskeskus Turun tuomiokirkkoon.  

Vuoteen 2025 kestävän jatkoprojektin keskeisenä tavoitteena on vakauttaa pyhiinvaellustoiminnan ja Pyhiinvaelluskeskuksen koordinointi. 

Pyhiinvaellus on merkityksellinen matka 

Pyhiinvaellus on vaellusta, jossa yhdistyy kulttuurihistoria, luontokohteet, liikkuminen, hengellisyys tai henkisyys, pienet polut, historialliset tiet ja erilaiset kohteet, kuten kirkot ja muut pyhät paikat. 

Palkitsemisperusteissa todetaan, että pyhiinvaellushanke on tuonut näkyväksi ja julkiseen keskusteluun hienolla tavalla armollisen näkökulman hyvinvoinnin ja liikkumisen lisäämiseen. Pyhiinvaellus edistää ajassamme tarpeellisia hiljaisuuden, vapauden, kiireettömyyden ja huolettomuuden näkökulmia sekä huomioi ihmisen tarpeet kokonaisvaltaisesti. Pyhiinvaellus on myös mahdollisuus matalan kynnyksen liikuntaan, eikä sen toteuttamiseen tarvita juurikaan taloudellisia resursseja. 

Palkinto luovutetaan Tampereella 

Palkinto luovutetaan 18.5. klo 12.15 Kirkon juhlat -kaupunkifestivaalin päälavalla Tampereella. Palkinto on hopeinen Soihtu-pokaali, ja sen luovuttavat Piispa Matti Salomäki sekä kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan puheenjohtaja kirkkoherra Kari Kanala

Kirkkohallitus on perustanut Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinnon vuonna 2014. Palkinnon myöntämisen perusteina ovat eettisten arvojen edistäminen liikunnassa ja urheilussa, kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön edistäminen, inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio liikunnassa sekä syrjäytymisen ehkäisy liikunnan ja urheilun keinoin. 

Kirkkohallitus myöntää palkinnon Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan esityksestä. Palkinto voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle. 

Tervetuloa Pyhiinvaellus Suomi -sivuille 

Kuva: Pyhiinvaelluksella. Kuvan on ottanut Roosa Karhu.

Lisätietoja: Ville Kämäräinen, asiantuntija, Kirkkohallitus ville.kamarainen@evl.fi , p. 040 354 7072 

Takaisin sivun alkuun