Hyppää sisältöön

Abortti

Abortti eli raskaudenkeskeytys on toimenpide, johon voidaan päätyä monista eri syistä. Juridisesti naisella on oikeus päättää omaan ruumiiseensa kohdistuvista toimenpiteistä, ja Suomen laki antaa aborttiin rajatuissa puitteissa laillisen oikeuden. Eettisesti kysymys on monitahoinen.

Raamatussa ei oteta raskauden keskeyttämiseen kantaa. Sen teksteissä kirjoitetaan kunnioittavasti kohdussa sikiävästä ihmiselämästä (Ps. 139:13; Jes. 44:2Linkki avautuu uudessa välilehdessä; Luuk. 1:15, 41Linkki avautuu uudessa välilehdessä; Gal. 1:15Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Piispojen sosiaalieettisessä kannanotossa Rakkauden lahja (2008) otetaan kantaa sikiön oikeuksiin ja raskauden keskeytykseen. Siinä tähdennetään, että abortti ei ole ehkäisykeino, mutta raskauden keskeytys on joissain tapauksissa perusteltua huolellisen harkinnan jälkeen.

Eettisten ratkaisujen kanssa ihmiset saattavat tarvita tukea, ohjausta ja apua. Kirkon työntekijät auttavat Palvelevan puhelimen, netin ja kirjeen sekä erilaisten nettipalstojen kautta myös anonyymisti.