Hyppää sisältöön

Keltaisia narsisseja.

 

Pääsiäinen - kristittyjen suurin juhla

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja huippukohta. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta. Pääsiäisen viettoon liittyy monta merkittävää kirkkopyhää.

Palmusunnuntai

Viikkoa ennen pääsiäistä vietetään palmusunnuntaita. Silloin huomio on samassa tapahtumassa kuin adventtina: Jeesuksen saapumisessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa.  Suomessa palmun sijasta koti ja kirkko koristellaan pajunoksilla. Tästä juontaa juurensa myös virpomisperinne, jossa virvottava toivotetaan "tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks".

Miksi vietämme palmusunnuntaita? -videon kuvailutekstiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Hiljainen viikko

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko. Silloin monen seurakunnan viikkotoiminta on tauolla. Iltaisin kirkoissa järjestetään konsertteja tai hartauksia. Hiljaisen viikon aikana pidetään perinteisiä ahtisaarnoja, joissa seurataan Jeesuksen elämän viimeisen viikon tapahtumia. 

Pääsiäisen viettoon liittyy monta merkittävää kirkkopyhää: kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivä.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee

Milloin pääsiäistä vietetään?

Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen. Pääsiäispäivä voi siis olla aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.

Vuonna 2022 1. pääsiäispäivää vietetään 17.4.

Virtuaalista virpomista palmusunnuntaina

Juuri nyt virpomistervehdys ”Virvon, varvon tuoreeks’, terveeks, tulevaks’ vuodeks’. Jumala sinua siunatkoon.” on erittäin ajankohtainen. Virpomistervehdyksen voi välittää myös virtuaalisesti. Voit ladata tästä virtuaalisen virpomisvitsan, joita voi jakaa mm. Facebookissa, Instagramissa, WhatsAppissa tai sähköpostissa. Virpomistervehdykset on tehnyt graafikko Tuuli Sundén.

Virpomiskortti/.jpg (esim. sähköpostiin)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Virpomiskortti/.png / (esim. sähköpostiin)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Virpomiskortti (Facebook)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Virpomiskortti (Instagram, WhatsApp)

Piiroskuva virpomisvitsasta.