Hyppää sisältöön

Mer vegetarisk kost

Vegetariska rätter har ett mindre koldioxidavtryck än kötträtter. Dessutom är vegetarisk mat ofta förmånligare. Viktigast är att förändra vanorna och attityderna och öka efterfrågan.

Exempel på praktiska åtgärder:

  • Utbildning av kökspersonal, recept och kompetens. 
  • Vid personalmåltider och möten erbjuds ett vegetariskt alternativ för alla, när maten beställs på förhand finns flera vegetariska alternativ.  
  • Vegetariska rätter framhävs inte separat utan införs smidigt på menyn, till exempel tre vegetariska rätter/lägervecka. 
  • På serveringslinjen serveras vegetariska rätter före kötträtter. 
  • Till externa beställare erbjuds fler vegetariska rätter (lägre pris kan vara ett incitament). 
  • Köttsubstitut av inhemska råvaror introduceras (till exempel produkter baserade på bondbönor och havre). 
  • ”Enkla” vegetariska rätter tillreds, till exempel makaronilåda på bondbönor, spenatplättar och så vidare. 
  • Andelen grönsaker ökas i kött- och fiskrätterna för att minska mängden kött eller fisk. 
  • Grönsaker används i högre grad i konferensserveringen: grönsakspaj, grönsaksbitar, smörgåsar utan kallskuret och så vidare. 
  • Utbudet av vegansk mat utökas. 

Åtgärd

Församlingen vidtar flera olika åtgärder för att öka grönsakernas och de vegetariska rätternas andel av måltiderna.

Poäng:

  • Ett vegetariskt alternativ erbjuds alltid vid församlingens matserveringar, 1 poäng.
  • Grönsaksbetonad mötesservering alltid tillgänglig, 1 poäng.
  • Tre vegetariska måltider/vecka på läger, 1 poäng.
  • Veganskt alternativ erbjuds alltid, 2 poäng.
  • Högst 5 poäng.

Mer information

Ilmasto-opas: Ilmastomyönteinen ruokaÖppna länk i ny flik