Hyppää sisältöön

Ekologisk mat

Med ekologisk mat avses övervakad växtodling, animalieproduktion, livsmedelsförädling och marknadsföring enligt överenskomna metoder.

Enligt EU:s förordning om ekologiska produkter får produkter endast märkas som ekologiska om minst 95 procent av jordbruksingredienserna är ekologiska. Man känner igen produkterna på ekomärket. 

Ekomärkta livsmedel är producerade

  • utan bekämpningsmedel
  • på ett sätt som cirkulerar näringsämnen och skonar naturresurser
  • med hänsyn till den biologiska mångfalden
  • med respekt för djurens naturliga behov och välbefinnande
  • utan onödiga tillsatsämnen såsom konstgjorda färgmedel, sötningsmedel och aromer.

Åtgärd

Lista över de ekologiska produkter som församlingen använder (minst 50 % av produkterna i den aktuella livsmedelskategorin är ekologiska).

Poäng: Om minst 50 procent av produktkategorin är ekologisk beviljas 1 poäng. Högst 5 poäng.

Mer information

Luomu.fiÖppna länk i ny flik (på finska)

Programmet Portaat LuomuunÖppna länk i ny flik

Pro luomuÖppna länk i ny flik