Hyppää sisältöön

Maaseutu ja eläintuotanto

Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija Kari Kuula kritisoi Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnissaan 18.1.2021 eläinten teollista tuotantoa sekä eläinten kärsimysten että ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Kolumni sai aikaan runsasta keskustelua eri medioissa ja sosiaalisen median kanavissa. Monet tulkitsivat kolumnin kirkon kannanotoksi maaseutuyrittäjiä vastaan. Kari Kuula pyysi myöhemmin julkisesti anteeksi sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan. Hän kertoi halunneensa kiinnittää huomiota tuotantoeläinten määrään ja rooliin maapallolla.

Kirkko ja kaupunki -lehti poisti kolumnin sivuiltaan päätoimittajan päätöksellä 25.1. 2021. 

Pastori Kari Kuula kirjoitti uuden kolumnin Kirkko ja Kaupunki -lehteen ja se julkaistiin 1.2.2021: Kristityn kilvoittelu alkaa lautaselta – emme saa alistaa tuntoisia olentojaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

**

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole yhtä, yhteistä ja virallista kantaa maaseudun eläintuotannosta. Kirkon ympäristöjärjestelmässä korostetaan kuitenkin lähiruuan merkitystä aluetaloudelle, työllisyydelle, alkutuotannon elinvoimaisuudelle ja ruokakulttuurille. Eläintuotanto herättää keskustelua myös kirkon piiriissä. 

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja Kuulan kolumnin johdosta. "Minulta on kysytty, onko suomalainen maataloustuotanto kirkkomme mielestä pahuuden asialla", Luoma sanoo. "Haluan todeta, että niin ei ole."  

"Ruoantuottajat tekevät työtä, jonka ansiosta meillä on syötävää. Suomalaisessa maataloudessa on myös nähty vaivaa eläinten hyvinvoinnin eteen. Keskustelua voi ja tulisi käydä muuten kuin niin, että maatalousyrittäjät yleistäen leimataan julmiksi ja pahoiksi."

Eettisistä kysymyksistä pitää Luoman mielestä voida keskustella. 

"Kysymykset eläinten hyvinvoinnista ja maataloustuotannon etiikasta ovat tärkeitä. Niistä on minusta luontevaa keskustella myös kirkossa."

Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen kuvasi Maaseudun tulevaisuudelle 19.1. Kirkon ympäristöjärjestelmää:

”Kirkon ympäristöjärjestelmässä huomioidaan lihantuotannon ympäristövaikutukset ja ohjataan suosimaan kotimaista, lähiruokaa, luomua ja kasvispainotteista ruokaa. Ne kaikki vaikuttavat suotuisasti luodun monimuotoisuuteen, ilmastoon ja ympäristöön.”

"Luterilaisuus arvostaa yritteliäisyyttä ja työntekoa. Eläinten oikeudet, luodun monimuotoisuus ja ilmastonmuutoksen hillintä vaativat meiltä kaikilta ja myös suurilta järjestelmiltä muutosta.”

Kirkon maaseutulinjauksetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kestävä kehitysLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Hiilineutraali kirkko 2030 Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispojen kommentteja aiheeseen:

Arkkipiispa Tapio Luoma: Maaseudun tulevaisuus 22.1.2021 Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispa Simo Peura: Vastuullinen maataloustuotanto tarvitsee ja ansaitsee tuen vaikeana aikanaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispa Kaisamari Hintikka: Kotimaa 21.1.2021Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispa Jukka Keskitalo FB-tililläänLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispa Seppo Häkkinen FB-tililläänLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispa Bo-Göran ÅstrandBibeln ger etiska riktlinjer för vårt sätt att levaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Keskustelu jatkuu?

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK aikoo kannella Kirkko ja kaupunki -median julkaisemaa kolumnia koskevasta tapauksesta tuomiokapituliin. Maaseudun tulevaisuus 26.1.2021Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Julkisen sanan neuvostolle on tehty puolestaan kantelu siitä, että Kirkko ja kaupunki -lehti päätti poistaa eläinten tehotuotantoa koskevan kolumnin verkkosivuiltaan. Helsingin Sanomat 27.1.2021

Espoon hiippakunnan tuomiokapituli Linkki avautuu uudessa välilehdessäon vastaanottanut pastori Kuulan kirjoitukseen liittyvän kantelun 27.1.2021