Hyppää sisältöön

Mitä aamen tarkoittaa? Mikä on öylätti? Mietityttääkö jokin kirkollinen termi tai sanasto? Tämän sivun haun kautta voit tutustua eri kirkollisten termien sanastoon ja etsiä kirkollisten termien merkityksiä. Käytä ylläolevaa hakua, tai valitse alta teemoittain tai voit myös alkukirjaimien mukaan tarkastella koko sanastoa. 

Eskatologia

Eskatologia on oppi viimeisistä tapahtumista. Viimeiset tapahtumat ovat Uuden testamentin mukaan alkaneet Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta.

Kristityt ovat alusta asti uskoneet elävänsä viimeisiä aikoja (Hepr. 1:2Linkki avautuu uudessa välilehdessä, 1. Joh. 2:18Linkki avautuu uudessa välilehdessä), sillä Jumala vuodatti helluntaina Pyhän Hengen opetuslasten päälle ja teki heistä Kristuksen todistajia ennen kuin hänen tuomionsa toteutuvat (Ap. t. 2:17–20Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Eskatologia on oppi, joka puhuu pikemminkin pelastuksesta kuin tuomiosta. Kaikki ei pääty viimeiseen tuomioon. Pelastuvat saavat katoamattoman ja ikuisen elämän. Se on lahja, josta Kristuksen omat ovat osallisia uskon kautta jo nyt (Joh 3:18Linkki avautuu uudessa välilehdessä, 5:24Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Siksi tuomio ja armo eivät sijoitu vain jonnekin kauas tulevaisuuteen, vaan ne ovat läsnä jo nyt Kristukseen uskovan tässä hetkessä.

Lopun ajat Raamatussa

Raamatun mukaan Kristus palaa aikojen lopulla takaisin. Tämä merkitsee viimeistä tuomiota, jolloin elävät ja kuolleet tullaan tuomitsemaan. Jeesus esittää kertomuksen, jossa kaikki kansat kootaan Ihmisen Pojan eteen (Matt. 25:31–46Linkki avautuu uudessa välilehdessä). Tässä kohdassa tuomion perusteissa keskeistä on laupeuden osoittaminen toisille ihmisille.

Raamatussa viimeisiä tapahtumia käsittelee lisäksi erityisesti Johanneksen ilmestys. Se viittaa monin paikoin Vanhaan testamentin Hesekielin ja Danielin profeettakirjoihin. Lopun ajoista kertovaa kirjallisuutta on myös Raamatun ulkopuolella. Tunnetuin kirja on apokryfinen Hermaan paimen, jota kirkko ei ole hyväksynyt Raamatun kaanoniin.

Eskatologia vs. apokalyptiikka

Eskatologian rinnalla puhutaan myös apokalyptiikasta, mutta siinä keskitytään pikemminkin vain tuleviin mullistuksiin mystisten ja hämärien kielikuvien kautta kerrottuna kuin kristityn todellisuuteen osana Jumalan valtakuntaa jo nyt.