Ekopaasto-kampanja 2018. Järvimaisema ja kampanjan logo.
Naiset pappeina 30 vuotta
Kuva naisten ensimmäisestä pappisvihkimyksestä

Tiistaina 6.3. tulee kuluneeksi 30 vuotta, kun ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkkoon.

Naisten osuus papistosta on kasvanut tasaisesti. 2000-luvulla papiksi vihityistä enemmistö on ollut naisia. 

Historiaa ja tilastoja pappisviran avaamisesta naisille
Nälkä tulee nähdä!
Yhteisvastuun banneri, jossa pizzapala ja #ruokatrendit2018

Piispa Seppo Häkkinen luovutti Yhteisvastuukeräyksen Nälkä-työryhmän kannanoton maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle Kotkassa 13.2.2018.

”Ihmisten hyvinvointi ei voi olla toisten armeliaisuuden varassa. Leipäjonoista olisi syytä päästä kokonaan eroon, mikä vaatii muutoksia yhteiskunnallisissa rakenteissa.”

”Perusturvan korottaminen vaatii poliittisia päätöksiä. Siten myös nälkä on viime kädessä poliittinen valinta. Siksi sanomamme on: nälkää ei tule nähdä, mutta nälkä tulee nähdä!” kannanotossa vedotaan.

Tutustu kannanottoon ja taustaselvitykseen nälästä
Horisontti: Viro 100 vuotta
Randar Tasmuth ja Imbi Paju

Viro viettää itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaansa. Millaiset jäljet sodat, miehitys ja kommunismi ovat jättäneet satavuotiaaseen Viroon ja vuotta vanhempaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon? Miten virolaisista tuli yksi maailman ateistisimmista kansoista? 

Keskustelemassa kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju sekä teologian professori, Viron evankelis-luterilaisen kirkon teologisen instituutin dekaani Randar Tasmuth.

Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Horisontti: Yle radio 1 su 25.2. klo 12.05 ja 26.2. klo 22.05

Horisontti Yle Areenassa
Yhteisvastuukeräys on käynnissä
Yhteisvastuu-keräyksen kampanjakuva

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Tämän vuoden keräys keskittyy torjumaan nälkää ja köyhyyttä.

Keräys jatkuu 1.5.2018 asti.

Yhteisvastuu.fi
Ehdota kirkon tasa-arvopalkinnon saajaa!
useat kädet yhdessä

Kirkon tasa-arvopalkinto jaetaan ensimmäisen kerran toukokuussa 2018. Nyt palkinnolle etsitään saajaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat tehdä sekä yksittäiset henkilöt että yhteisöt.

Palkinto myönnetään henkilölle, seurakunnalle tai muulle yhteisölle.

Palkinnolla halutaan tukea erityisesti heitä, jotka eniten kärsivät epätasa-arvosta ja sen seurauksista. 

Palkinnon saajalle annetaan kunniakirja ja rahapalkintona 5 000 euroa käytettäväksi palkinnon saajan valitsemaan kohteeseen tasa-arvotyössä.

Lisätietoa ja ohjeet
Sisällissodan muistovuotta vietetään myös kirkossa
kuusen oksia sateessa

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi sisällissodan muistovuoden Kallion kirkossa 20. tammikuuta. Tänä vuonna sisällissodasta on kulunut sata vuotta.

”Sisällissota asuu yhteisessä muistissa, ja yksityisissä perheen, suvun ja paikkakunnan muistissa. Kun seison tässä avaamassa sisällissodan muistovuotta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon osalta, tunnen poikkeuksellisella tavalla historian painon”, arkkipiispa Mäkinen sanoi.

Hän sanoi, ettei sisällissodan muistia tule väheksyä eikä unohtaa. Muistovuosi voi parhaimmillaan merkitä sitä, että sisällissota ja sen pitkä jälki, jossa on paljon vaiettua, alkaa näkyä yhteisenä perintönä.

Arkkipiispan puhe
Pisara-hartaus 24.2.
Eva Wäljas ottamassa kuvaa kameralla

Kehomme katoaa usein sanoihin. Luonnossa ei ole eroa sisäisen ja ulkoisen välillä.

Tiedottaja Eva Wäljas (Ps. 19:1-7).

Pisara Yle Areenassa
Kun perhettä luotsaa vain yksi vanhempi
LapsiArkki-hankkeen logo, jossa hankkeen nimi raidallisella väriraitapohjalla.

Suomessa on liki 120 000 yhden vanhemman perhettä. Heidän tarpeisiinsa on kehitetty LapsiArkki, jonka tavoite on tukea vanhempien jaksamista ja samalla ehkäistä yhden vanhemman perheiden ulkopuolisuutta. Työ tapahtuu seurakunnissa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Keinot ovat konkreettisia, kuten maksuton lastenhoitoapu ja vertaistuki. Kun vanhempi voi paremmin, hän jaksaa enemmän lasten kanssa ja lasten hyvinvointi lisääntyy.

Lapsiarkki
Hiljenny hetkeksi Ekopaasto-retriitissä 2.-4.3.
Ekopaasto-kampanjan tunnus

Osana meneillään olevaa Ekopaasto-kampanjaa järjestetään 2.-4.3. Ekopaasto-retriitti Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa Karjalohjalla.

Retriitti tarjoaa mahdollisuuden hiljentyä ympäristöasioihin liittyvien tunteiden ja hengellisten kysymysten äärelle. Heponiemen kaunis luonto tukee tätä matkaa.

Lisätietoja retriitistä
Kirkon rahan käytöstä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat käyttävät kirkollisverovaroja toimintansa pyörittämiseen. Kirkon rahan käyttö on noussut julkisuuteen vuoden alussa.

Mediassa  ja somekeskusteluissa on käyty keskustelua Helsingin piispa Teemu Laajasalon saamasta kysymyslistasta, joka liittyi luottokortin käyttöön Laajasalon kirkkoherrakaudella.

Julkisuudessa olleet talousepäselvyydet selvitetään, ja Helsingin seurakuntayhtymä on jo ilmoittanut tilaavansa talousasioista selvityksen ulkopuoliselta, riippumattomalta asiantuntijalta.

Lue lisää
Seurakunnat liputtavat Baltian maiden itsenäisyyden 100-vuotispäivinä
Suomen lippu

Seurakunnat ovat mukana juhlistamassa Viron, Latvian ja Liettuan itsenäisyyden 100-vuotispäiviä liputtamalla. Erityisesti ystävyysseurakunnan Baltiassa omaavat seurakunnat ovat mukana liputuksessa. 

Viron kansallispäivää vietetään 24. helmikuuta. Latvian kansallispäivä on 18. marraskuuta.

Lue lisää
Kirkon parisuhdeneuvola aloitti Vauva.fi:ssä
Parisuhdeneuvola-banneri, jossa taustalla sydän, teksti valkoisella.

Kirkko on avannut Sanoma Media Finlandin Vauva.fi-sivustolla Parisuhdeneuvola-palvelun.

Sivustolla kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat vastaavat ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Parisuhdeneuvola palvelee niin sinkkuja kuin erilaisissa perhetilanteissa olevia.

Palvelu on osoitteessa www.vauva.fi/parisuhdeneuvola

Lisätietoa yhteistyöstä
Arkkipiispa valitaan 1.3.2018
Piispat Luoma ja Vikström

Arkkipiispanvaalin toinen ja ratkaiseva kierros käydään torstaina 1.3.2018. Ehdokkaina ovat Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström

Vaalissa äänestävät arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä seurakuntien valitsemat maallikkovalitsijat. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapituleiden ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1525 henkilöllä.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun 2018 alussa.

Tietoa vaalista
Helsingin seurakuntayhtymä tilaa ulkopuolisen selvityksen talousasioista

Helsingin seurakuntien johtoryhmä päätti torstaina 11.1. tilata välittömästi selvityksen ulkopuoliselta, riippumattomalta asiantuntijalta. Selvitys tehdään sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta sekä talousasioita koskevista menettelytavoista ja hyväksymiskäytännöistä. Osana kattavaa selvitystä riippumaton taho käy läpi kaikki myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt. 

"Asiat selvitetään pohjamutia myöten. Avoimuuteen ja vastuullisuuteen kuuluu, että epäselvyyksiä ei ole eikä jää", sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.

Lue Helsingin seurakuntayhtymän tiedote
Mikä on kirkkoturva?

Kristilliseen uskoon kuuluu hädänalaisten auttaminen riippumatta kansallisuudesta, uskonnosta tai sukupuolesta. Kirkkoturva on kristillinen käytäntö, jolla on vuosisatainen perinne.

Kirkkoturva on avointa toimintaa, jolla pyritään varmistamaan Suomessa elävien siirtolaisten oikeudenmukainen kohtelu.

Tietoa kirkkoturvasta
Puhuminen auttaa - Kirkon keskusteluapu kuuntelee
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kun on suru, hätä ja ahdistus ja kaipaat kuuntelijaa, Kirkon keskusteluapu on sinua varten.

Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia. Palvelemme myös ruotsiksi.

Päivystysajat:

● Palveleva puhelin joka ilta klo 18 alkaen
● Chat ma–pe klo 12–20
● Palveleva netti ja Palveleva kirje vastaanottavat viestejä 24/7. Viesteihin vastataan päivän, parin kuluessa.

Kirkon keskusteluapua
1. paastonajan sunnuntai
Kuvassa Jeesus, kiusaaja ja kaksi enkeliä autiomaassa.
Ensimmäisen paastonajan sunnuntain keskeinen aihe on kertomus Jeesuksen kiusaamisesta autiomaassa. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, mutta hän voitti kiusaukset. 
Kirkkovuosi
Kirkon kasvatustyössä painotetaan rauhaa
Kasvatuksen rauha-teeman banneri, jossa sinisellä teksti #rauha

Rauha on kirkon kasvatuksen teema vuosina 2018–2019. Rauha yhdistää ja koskettaa kaikenikäisiä seurakuntalaisia, mutta erityisesti nuorille rauha on tärkeä kasvun ja elämän ehto. 

Kirkon kasvatuksessa uskotaan, että lapsilla ja nuorilla itsellään on ajatuksia ja halua toimia rauhan tekijöinä ja rauhan puolustajina.

Teemavuodet käynnistyivät Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa Jyväskylässä.

Teemavuosia ovat rakentamassa Kirkkohallitus ja seurakunnat, Suomen Lähetysseura, Nuori kirkko ry, Pipliaseura, Kirkon Ulkomaanapu ja Changemaker sekä Suomen NMKY.

Rauhamaassa.fi
"Suomen turvapaikkapolitiikkaa pitää arvioida uudelleen"

Suomen on varmistettava, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat. Turvapaikkakäytäntöön tehtyjen kiristysten kokonaisvaikutukset on selvitettävä ja tehtyjä linjauksia on arvioitava uudelleen.


Näin toteavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen yhteisessä Vieraskynä-kirjoituksessaan 3.2.2018.

Katso lisää Pinnalla nyt -sivulta
Kirkko on mukana yhteiskuntarauhan rakentamisessa
Mielenosoitus Senaatintorilla
”Kirkko voi tukea sellaista suomalaista hyvää ilmapiiriä, jossa ei ole vihapuhetta ja jossa ei luokitella ihmisryhmiä. Kirkko voi myös tukea tänne muuttavien ihmisten integraatiota, jotta he pääsevät osallisiksi yhteiskunnassa", kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus sanoo. 
Lue artikkeli
Piispainkokous käsitteli kirkon missiota ja ekumeniaa
Piispat Kalliala ja Vikström piispainkokouksessa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous kokoontui 5. - 7. helmikuuta Helsingissä. Kokous käsitteli muun muassa Missiologian tuntemus ja osaaminen kirkon työssä -raporttia, jossa käsitellään kirkon missiota ja sen toteuttamista voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Raportin mukaan kirkon tulee yhä enemmän suunnata voimavaroja rohkeaan teologiseen työskentelyyn, yhteistyöhön eri yhteisöjen kanssa sekä ammattitaitoiseen viestintään ja mediaosaamiseen. 

Lue lisää
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Suomalaisista 71 % on ev.lut. kirkon jäseniä
Banneri, 101 syytä kuulua kirkkoon:

Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli vuoden 2017 lopussa 3,9 miljoonaa. Kirkkoon kuuluu siis noin 71 prosenttia suomalaisista.

Vuonna 2017 kirkosta eronneiden määrä nousi jonkin verran ja kastettujen määrä laski vuoteen 2016 verrattuna. 

Jäsenmääräuutinen
Muistovuoden avaus ja Sovinto100 -tapahtumat
Kallion kirkossa lauantaina 20. tammikuuta järjestetyn Sovinto 100 -tapahtuman tilaisuudet ovat katsottavissa tallenteina: Sisällissodan muistovuoden avaus, Sovinto 100-kansalaisfoorumi sekä Vihan kierteestä sovinnonrakentajaksi -tilaisuus.
Sovinto100 -tapahtumien tallenteet tapahtuman nettisivuilla
Arkkipiispa: Tarvitaan tehokkaat välineet puuttua häirintätapauksiin

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että kirkossa on oltava häirinnän suhteen nollatoleranssi. Häirintään puuttumiseen tarvitaan hänen mukaansa yhtenäiset toimintamallit, joiden on oltava kaikkien kirkon piirissä toimivien tiedossa.

Lukuisa joukko kirkon toimijoita on käynnistänyt osana maailmanlaajuista häirinnänvastaista #metoo-kampanjaa #totuusvapauttaa-kampanjan.

"Häirinnänvastaiset kampanjat ovat tärkeä heräte kirkolle ja kirkossa”, Mäkinen sanoo.

Lue koko tiedote
Iltahartaus nyt myös uusintana klo 23.00
Radiohartauksien piirretty logo, jossa ruskea radio, taustalla taivasta.

8.1. alkaen radion iltahartaudet voi kuunnella uusintana Yle Radio 1:ssä klo 23.00.

Normaalisti iltahartaudet lähetetään ma-pe klo 18.50 ja la klo 18.00. 

Aamuhartauksia lähetetään maanantaista lauantaihin klo 6.15 ja 7.50.

Yle radio 1:n hartaudet
101 syytä kuulua kirkkoon
Kaksi kättä pitämässä kiinni toisistaan.
Liity kirkkoon
Piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle 1.11.2018
Samuel Salmi

Piispa Salmi on hoitanut Oulun hiippakunnan piispan virkaa vuodesta 2001 lähtien. 

”Kiitän kaikista ihmisistä, jotka ovat iloiten rakentaneet tätä kaunista pohjoista maata ja sen henkistä ja hengellistä elämää yhdessä kanssani” piispa Salmi toteaa hiippakunnalle ja tuomiokapitulille osoittamassaan kirjeessä.

Alustavan arvion mukaan piispanvaali toimitetaan elo-syyskuussa 2018.

Lue lisää
Piispat: Hyvä saattohoito kaikille tarvitseville
Valkoisia kynttilöitä palamassa pimeällä hautausmaalla
Piispat eivät kannata eutanasian laillistamista. He kehottavat yhteisessä kannanotossaan sen sijaan arvioimaan, miten laadukas saattohoito saataisiin koko Suomessa jokaisen tarvitsevan saataville, ja ryhtymään toimiin asian kuntoon saattamiseksi.
Piispojen kannanotto eutanasiasta ja saattohoidosta
Ilmastopakolaisuus kasvaa

Uutiset kuivuudesta, tulvista, vesipulasta ja ruokakriisistä lisääntyvät, kun ilmastonmuutos etenee. Ilmastopakolaisuus kasvaa, eikä asialta voi kukaan missään päin maailmaa sulkea silmiään. Kannattaako omenapuu kuitenkin vielä istuttaa?

Lue kirkon ja tutkijoiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja toivosta
Tutkimus selvittää kuolemanpelon kokemusta

Herättävätkö esimerkiksi kuolemasta kertovat uutiset sinussa pelkoa? Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehdään tutkimusta, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta, sen kanssa elämisestä ja vaikutuksista elämään. Osallistu tutkimukseen ja kirjoita, millä tavoin kuolemanpelko ilmenee tai on ilmennyt elämässäsi.

Lisää tietoa tutkimukseen osallistumisesta
Kirkolle myönnettiin Vuoden selväsanainen –palkinto
Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnon kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä selkokielisten aineistojen tuottamisessa ja kirkon saavutettavuuden edistämisessä.
Lue lisää
 
Kirkko Twitterissä