YouTube-video
Kirkkovuosi
helluntaiviikko

Helluntaista alkava viikko puhuu Hengen synnyttämästä elämästä. Pyhän Hengen työ ei rajoittunut Jerusalemiin, vaan levisi koko maailmaan. 

Sanan ja Hengen vaikutus synnytti uskon Kristukseen ja loi uskovissa keskinäisen yhteyden. Seurakunta oppi käsittämään itsensä yhdeksi Jumalan kansaksi, Kristuksen ruumiiksi.

helluntaiviikkko
Sisällissodan uhrien muistoa kunnioitettiin Turussa
Turun tuomiokirkon sisäkuva

Arkkipiispa Kari Mäkinen isännöi Sisällissodan yhteistä muistopäivää sunnuntaina 20.5. Turussa. 

Tilaisuuteen osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä sekä kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. 

"On punaista perintöä ja on valkoista perintöä, on perintöä, jolla ei ole väriä, ja perintöä, jonka värit ovat haalistuneet ja sekoittuneet. Ne yhdessä muodostavat sisällissodan perinnön. Se on meidän yhteistä perintöämme, kaikessa kauhistuttavuudessaan ja traagisuudessaan. Se on sadan vuoden aikana muovannut meitä ja sitä, miten yhteiskuntana elämme ja toimimme”, sanoi arkkipiispa Mäkinen johdantosanoissaan.

Muistohetken televisiointi nähdään uusintana Yle TV1:ssä maanantaina 21.05. klo 12.05.

Sisällissodan yhteinen muistopäivä
Piispat vetoavat rauhan puolesta Israelissa ja Palestiinassa
kyyhkynen
Arkkipiispa Kari Mäkinen, piispa Matti Repo ja piispa Jari Jolkkonen vetoavat yhdessä Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffanssonin kanssa, että väkivalta saadaan loppumaan ja rauhanomainen ratkaisu Palestiinassa ja Israelissa löytyy.
rauhanvetoomus
Kirkon tulevaisuuteen voi vaikuttaa - asetu ehdolle seurakuntavaaleissa
vaalibanneri #minunkirkkoni

Ensi marraskuun vaaleissa seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt neljälle tulevalle vuodelle. He vaikuttavat osaltaan siihen, millainen on kirkon tulevaisuus. Ehdokkaaksi voi ryhtyä valitsijayhdistysten kautta.

Vaalit käydään teemalla Minun kirkkoni, #minunkirkkoni. 

Seurakuntavaalit ovat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää.

Seurakuntavaalit 2018
Horisontti: Sisällissodan painolasti punaisessa ja valkoisessa suvussa

Sisällissodan päättymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi sata vuotta. Horisontissa tavataan kaksi sukua, joista kummastakin löytyy sisällissodan merkittävä vaikuttajahahmo.

Yle radio 1 Horisontti  20.5. klo 12.05, kuunneltavissa myös Yle Areenassa. 

Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Horisontti Yle Areenassa
Yhä useampi tekee vapaaehtoistyötä
Hymyilevä nainen, vapaaehtoistyöntekijä, jolla on kädessään tarjottimellinen pullaa.

Tällä hetkellä jopa 40 prosenttia väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Vastaava luku kolme vuotta aiemmin oli 33 prosenttia. Tämä selviää Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen Taloustutkimuksella teetetystä kyselystä.

Tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyötä tehdään pitkäkestoisesti sekä säännöllisesti järjestöjen tai yhteisöjen organisoimana.

uutinen kyselytutkimuksesta
Osallistu kaste- ja kummiustutkimukseen
Nainen, jonka sylissä kastepukuinen vauva.

Osallistu Kirkon tutkimuskeskuksen kastetta ja kummiutta koskevaan tutkimukseen. Kyselyn avulla toivotaan näkemyksiä kaikenikäisiltä kastetuilta suomalaisilta. 

Mitä kaste tai kummius merkitsee sinulle? Millainen kummi tai kummilapsi olet? Liittyykö kummisuhteeseesi hengellisyyttä, esim. rukoiletko kummilapsesi/kummisi puolesta?

Voit kertoa kasteesta, kummiudesta tai molemmista. 

Kyselytutkimus
Pisara-hartaus
Heini Röyskö

Lapsi ja masentunut vanhempi. Kirjailija Heini Röyskö halusi selvittää äitinsä masennuksen syyn (Joh. 10:27-28).

Uusin Pisara (28.4.) on katsottavissa Yle Areenassa.

Pisara Yle Areenassa
Maa&taivas pureutuu kirkon ja yhteiskunnan isoihin kysymyksiin
maa ja taivas -logo

Maa & taivas on uusi podcast-sarja, jossa kevään aikana käsitellään kahdeksaa kirkkoa ja yhteiskuntaa koskettavaa aihetta.

Ohjelma-aiheet liittyvät ensi marraskuun seurakuntavaalien teemoihin: Minun kirkkoni uskoo, toivoo, rakastaa, uudistuu ja on lähellä.

Sivustolla on jo kuultavana ohjelmat kuolemasta, ilmastonmuutoksesta, uskosta ja rakkaudesta. Ohjelmaa luotsaa toimittaja Reetta Räty.

Maa&taivas
Avioliiton esteiden tutkinta onnistuu nyt verkossa
Kukkaketo ja teksti avioliiton esteiden tutkinta

Kirkko on avannut asiointipalvelun, jossa voi hoitaa avioliiton esteiden tutkinnan sähköisesti. Palvelu on tarkoitettu kaikille pareille, jotka haluavat saada vireille avioliiton esteiden tutkinnan. 

Avioliiton esteiden tutkinta on mahdollista hoitaa myös asioimalla seurakunnassa tai lähettämällä pyynnön esteiden tutkinnasta postitse.

Siirry palveluun
Kirkkohallituksen täysistunnon päätöksiä

Kirkkohallituksen täysistunto päätti 24.4.2018 kokouksessaan mm. rakennusavustuksista, seurakuntaliitoksista sekä kirkkohallituksen strategisista tavoitteista.

Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen teemaksi tulee yhdenvertainen oikeus koulutukseen.

lisätietoa
Espoon piispan vaalin aikataulu päätetty

Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 8.10.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 1.11.

Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019.

Lue lisää
Sana sinulle

"Elämässä joutuu aina välillä opettelemaan reitin uuteen paikkaan. Ekaluokkalaisena koulumatkan, tien uudelle työpaikalle, nopeimman reitin sairaalaan. Ei mene montaa päivää, kun jalat jo vievät päämäärään itsestään."

Lue Iida Glumoffin Sana Sinulle -hartausteksti "Edessä reitti tuntematon".

Sana sinulle
Rippikoulu on nuorten suosiossa
Rippikoululaisia ja onnittelijoita

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuoret ovat tyytyväisiä rippikouluun. He kokevat sen myönteisenä ja turvallisena. Lähes 700 vastaajaa antoi rippikoululle kouluarvosanaksi keskimäärin 8,6. 

Rippikoulu tavoittaa edelleen valtaosan maamme nuorista. Vuonna 2017 kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista rippikouluun osallistui 92 prosenttia ikäluokasta.

Lue uutinen rippikoulusta
Saavu-noppa edistää saavutettavuutta
saavu-noppa on arpakuutio

Kirkon juuri julkaisema Saavu-noppa on arpakuution mallinen ja se sisältää vinkkejä, miten saavutettavuutta voidaan yksinkertaisilla keinoilla ja pienillä teoilla edistää seurakunnissa.

Saavu-noppa on osa kirkon saavutettavuustyötä.

Lue lisää
Muistisairaan kohtaamisessa tunnelma on tärkeä
vanha rouva istuu kuvassa selin.

Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta. Muistisairaudesta kärsivillä ihmisillä ja heidän perheillään on oikeus hengelliseen elämään. Muistisairaan vakaumus on paluuta lapsuudenuskoon ja sen mukanaan tuomaan tunnemaailmaan ja turvallisuudentunteeseen.

"Kohtaamisessa tärkeä on tunnelma, eivätkä niinkään sanat. Musiikki helpottaa vuorovaikutusta", vanhustyön pappi Markku Palosaari Oulusta opastaa.

Kirkon työntekijöiden tueksi on julkaistu kirja, joka käsittelee muistisairaan kohtaamista esim. messuissa, hoivakotien rukoushetkissä ja kotikäynneillä. 

Hengellinen tuki muistisairaan elämässä
Piispat tukevat yksimielisesti naisten pappeutta
Arkkipiispa Kari Mäkinen

Luterilaisen kirkon piispat ovat vastaanottaneet kirjeen joukolta pappeja, jotka ovat huolissaan pappien yhdenvertaisuudesta. Naisten pappeutta vastustetaan kirjoittajien mukaan yhä sekä sanoin että teoin.

”Naisten työllä pappisvirassa on kaikkien piispojen yksiselitteinen tuki. Kirkollamme on vain yksi virkakäsitys. Sen mukaan pappisvirka ei ole sidottu sukupuoleen”, arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa.

Uutinen
Naiset pappeina 30 vuotta
Kuva naisten ensimmäisestä pappisvihkimyksestä

6.3.2018 tuli kuluneeksi 30 vuotta, kun ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkkoon.

Naisten osuus papistosta on kasvanut tasaisesti. 2000-luvulla papiksi vihityistä enemmistö on ollut naisia. 

 

Historiaa ja tilastoja pappisviran avaamisesta naisille
Sisällissodan muistovuotta vietetään myös kirkossa
kuusen oksia sateessa

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi sisällissodan muistovuoden Kallion kirkossa 20. tammikuuta. Tänä vuonna sisällissodasta on kulunut sata vuotta.

”Sisällissota asuu yhteisessä muistissa, ja yksityisissä perheen, suvun ja paikkakunnan muistissa. Kun seison tässä avaamassa sisällissodan muistovuotta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon osalta, tunnen poikkeuksellisella tavalla historian painon”, arkkipiispa Mäkinen sanoi.

Hän sanoi, ettei sisällissodan muistia tule väheksyä eikä unohtaa. Muistovuosi voi parhaimmillaan merkitä sitä, että sisällissota ja sen pitkä jälki, jossa on paljon vaiettua, alkaa näkyä yhteisenä perintönä.

Arkkipiispan puhe
Kun perhettä luotsaa vain yksi vanhempi
LapsiArkki-hankkeen logo, jossa hankkeen nimi raidallisella väriraitapohjalla.

Suomessa on liki 120 000 yhden vanhemman perhettä. Heidän tarpeisiinsa on kehitetty LapsiArkki, jonka tavoite on tukea vanhempien jaksamista ja samalla ehkäistä yhden vanhemman perheiden ulkopuolisuutta. Työ tapahtuu seurakunnissa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Keinot ovat konkreettisia, kuten maksuton lastenhoitoapu ja vertaistuki. Kun vanhempi voi paremmin, hän jaksaa enemmän lasten kanssa ja lasten hyvinvointi lisääntyy.

Lapsiarkki
Verkkolehti Diakonia+ on avattu
D+ vihreällä taustalla
Uusi Diakonia+ välittää ajankohtaisia kuulumisia ja puheenvuoroja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakonisesta toiminnasta.
Diakonia+
Kirkon parisuhdeneuvola aloitti Vauva.fi:ssä
Parisuhdeneuvola-banneri, jossa taustalla sydän, teksti valkoisella.

Kirkko on avannut Sanoma Media Finlandin Vauva.fi-sivustolla Parisuhdeneuvola-palvelun.

Sivustolla kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat vastaavat ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Parisuhdeneuvola palvelee niin sinkkuja kuin erilaisissa perhetilanteissa olevia.

Palvelu on osoitteessa www.vauva.fi/parisuhdeneuvola

Lisätietoa yhteistyöstä
Radion aamuhartauteen aikataulumuutos
Piirretty logo, jossa radio, taustalla pilviä. Tekstinä Radiohartaudet Yle Radio 1

Yle Radio 1:n aamuhartauden uusinnan aikataulu muuttui 12.3. alkaen.

Uusinta lähetetään jo klo 7.15 (aiemmin 7.50). Aamun ensimmäinen hartauslähetys kuullaan entiseen tapaan klo 6.15.

Radion iltahartaus alkaa ma–pe klo 18.50 ja lauantaisin klo 18.00. Iltahartauksien uusinnat kuullaan samalla kanavalla 23.00.

Radiohartaudet Yle Radio 1
Puhuminen auttaa - Kirkon keskusteluapu kuuntelee
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kun on suru, hätä ja ahdistus ja kaipaat kuuntelijaa, Kirkon keskusteluapu on sinua varten.

Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia. Palvelemme myös ruotsiksi.

Päivystysajat:

● Palveleva puhelin joka ilta klo 18 alkaen
● Chat ma–pe klo 12–20
● Palveleva netti ja Palveleva kirje vastaanottavat viestejä 24/7. Viesteihin vastataan päivän, parin kuluessa.

Kirkon keskusteluapua
Kirkon kasvatustyössä painotetaan rauhaa
Kasvatuksen rauha-teeman banneri, jossa sinisellä teksti #rauha

Rauha on kirkon kasvatuksen teema vuosina 2018–2019. Rauha yhdistää ja koskettaa kaikenikäisiä seurakuntalaisia, mutta erityisesti nuorille rauha on tärkeä kasvun ja elämän ehto. 

Kirkon kasvatuksessa uskotaan, että lapsilla ja nuorilla itsellään on ajatuksia ja halua toimia rauhan tekijöinä ja rauhan puolustajina.

Teemavuodet käynnistyivät Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa Jyväskylässä.

Teemavuosia ovat rakentamassa Kirkkohallitus ja seurakunnat, Suomen Lähetysseura, Nuori kirkko ry, Pipliaseura, Kirkon Ulkomaanapu ja Changemaker sekä Suomen NMKY.

Rauhamaassa.fi
Kirkko on mukana yhteiskuntarauhan rakentamisessa
Mielenosoitus Senaatintorilla
”Kirkko voi tukea sellaista suomalaista hyvää ilmapiiriä, jossa ei ole vihapuhetta ja jossa ei luokitella ihmisryhmiä. Kirkko voi myös tukea tänne muuttavien ihmisten integraatiota, jotta he pääsevät osallisiksi yhteiskunnassa", kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus sanoo. 
Lue artikkeli
"Suomen turvapaikkapolitiikkaa pitää arvioida uudelleen"

Suomen on varmistettava, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat. Turvapaikkakäytäntöön tehtyjen kiristysten kokonaisvaikutukset on selvitettävä ja tehtyjä linjauksia on arvioitava uudelleen.


Näin toteavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen yhteisessä Vieraskynä-kirjoituksessaan 3.2.2018.

Katso lisää Pinnalla nyt -sivulta
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Muistovuoden avaus ja Sovinto100 -tapahtumat
Kallion kirkossa lauantaina 20. tammikuuta järjestetyn Sovinto 100 -tapahtuman tilaisuudet ovat katsottavissa tallenteina: Sisällissodan muistovuoden avaus, Sovinto 100-kansalaisfoorumi sekä Vihan kierteestä sovinnonrakentajaksi -tilaisuus.
Sovinto100 -tapahtumien tallenteet tapahtuman nettisivuilla
Iltahartaus nyt myös uusintana klo 23.00
Radiohartauksien piirretty logo, jossa ruskea radio, taustalla taivasta.

8.1. alkaen radion iltahartaudet voi kuunnella uusintana Yle Radio 1:ssä klo 23.00.

Normaalisti iltahartaudet lähetetään ma-pe klo 18.50 ja la klo 18.00. 

Aamuhartauksia lähetetään maanantaista lauantaihin klo 6.15 ja 7.50.

Yle radio 1:n hartaudet
Piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle 1.11.2018
Samuel Salmi

Piispa Salmi on hoitanut Oulun hiippakunnan piispan virkaa vuodesta 2001 lähtien. 

”Kiitän kaikista ihmisistä, jotka ovat iloiten rakentaneet tätä kaunista pohjoista maata ja sen henkistä ja hengellistä elämää yhdessä kanssani” piispa Salmi toteaa hiippakunnalle ja tuomiokapitulille osoittamassaan kirjeessä.

Alustavan arvion mukaan piispanvaali toimitetaan elo-syyskuussa 2018.

Lue lisää
Piispat: Hyvä saattohoito kaikille tarvitseville
Valkoisia kynttilöitä palamassa pimeällä hautausmaalla
Piispat eivät kannata eutanasian laillistamista. He kehottavat yhteisessä kannanotossaan sen sijaan arvioimaan, miten laadukas saattohoito saataisiin koko Suomessa jokaisen tarvitsevan saataville, ja ryhtymään toimiin asian kuntoon saattamiseksi.
Piispojen kannanotto eutanasiasta ja saattohoidosta
Ilmastopakolaisuus kasvaa

Uutiset kuivuudesta, tulvista, vesipulasta ja ruokakriisistä lisääntyvät, kun ilmastonmuutos etenee. Ilmastopakolaisuus kasvaa, eikä asialta voi kukaan missään päin maailmaa sulkea silmiään. Kannattaako omenapuu kuitenkin vielä istuttaa?

Lue kirkon ja tutkijoiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja toivosta
Tutkimus selvittää kuolemanpelon kokemusta

Herättävätkö esimerkiksi kuolemasta kertovat uutiset sinussa pelkoa? Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehdään tutkimusta, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta, sen kanssa elämisestä ja vaikutuksista elämään. Osallistu tutkimukseen ja kirjoita, millä tavoin kuolemanpelko ilmenee tai on ilmennyt elämässäsi.

Lisää tietoa tutkimukseen osallistumisesta
 
Kirkko Twitterissä