Horisontti: Millaiseen maailmaan rippikoulu kasvattaa?
kolme henkilöä

Rippikoulua pidetään kirkon tähtituotteena. Millaiseen maailmaan ripari valmentaa nuorta ja miten paljon leirien sisällöt vaihtelevat rippikouluvetäjän mukaan?

Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa keskustelemassa ovat rippikoulun oppaan kirjoittanut seurakuntapastori Helena Paalanne, kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta sekä nuorisotyönohjaaja Jonna Peitso Vuosaaren seurakunnasta. 

Horisontti maanantaina 18.6. klo 22.05 ja kuunneltavissa Yle Areenassa. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Horisontti Yle Areenassa
Arkkipiispa otti kantaa nuorisofestivaalin messunviettotapaan
Tapio Luoma

Arkkipiispa Tapio Luoma on ottanut kantaa Maata näkyvissä -festivaalien messuun, koska tapahtuma sijaitse arkkipiispan kaitsenta-alueella Turun arkkihiippakunnassa. Tapahtumaa järjestävät yhteistyössä Sley ja paikalliset seurakunnat.

Ehtoollinen on ollut koko kirkon suosituimmaksi nuorisotapahtumaksi kehittyneen festivaalin tärkeä osa, ja näin sen on toivottu olevan jatkossakin. Neuvotteluissa Sleyn kanssa on etsitty ratkaisua, miten ehtoollinen voitaisiin järjestää kirkon linjan mukaisesti – eli että myös naiset voivat olla toimittamassa messua. 

Keskustelun lopputuloksena messu toteutetaan paikallisseurakuntien voimin niiden omissa kirkoissa, mikä mahdollistaa myös naispuolisten pappien osallistumisen messun toimittamiseen.

Ylen Horisontin lyhyessä haastattelussa arkkipiispa kertoo mm. miksi asia on tärkeä.
Kirkkovuosi
neljäs sunnuntai helluntaista, kadonneet löytyvät
Jumala on armollinen Isä. Hän etsii eksyneitä, kutsuu syntisiä ja antaa synnit anteeksi. Taivaassa iloitaan jokaisesta kadonneesta, joka on löytynyt.
4. sunnuntai helluntaista
Katso Oulun piispanvaalipaneelit
Jukka Hautala, Jukka Keskitalo ja Niilo Pesonen

Oulun hiippakunta järjesti kesäkuussa vaalipaneelit Kokkolassa, Oulussa Rovaniemellä ja Inarissa.

Tuleva piispa valitaan kolmen ehdokkaan joukosta: Raudaskylän Kristillisen Opiston rehtori, TL Jukka Hautala, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö, TT Jukka Keskitalo ja Oulun Tuiran seurakunnan kirkkoherra, TT Niilo Pesonen.

Piispanvaalin paneelit tallenteina
Tiekirkot kutsuvat jälleen vierailijoita
Piirroskuva, jossa äiti kädessään kukkkori ja poika kävelevät maalaismaisemassa kohti kirkkoa

Tiekirkkoihin voi pysähtyä taivaalliselle tauolle kesäkuusta aina koulujen alkuun asti.

Tiekirkot on koottu tiekirkot.fi-verkkopalveluun, jonne on listattu myös kirkkojen aukioloajat. Sivuston Google-pohjainen kartta ja reittihaku neuvovat tarkan sijainnin ja ajo-ohjeet perille. Teiden varsilla avoimiin kirkkoihin johdattavat tutut Tiekirkko-liikennemerkit.

Tiekirkot
Kirkon tulevaisuuteen voi vaikuttaa - asetu ehdolle seurakuntavaaleissa
vaalibanneri #minunkirkkoni

Ensi marraskuun vaaleissa seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt neljälle tulevalle vuodelle. He vaikuttavat osaltaan siihen, millainen on kirkon tulevaisuus. Ehdokkaaksi voi ryhtyä valitsijayhdistysten kautta.

Vaalit käydään teemalla Minun kirkkoni, #minunkirkkoni. 

Seurakuntavaalit ovat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää.

Seurakuntavaalit 2018
Arkkipiispan virkaanasettamismessu katsottavissa YleAreenassa
Arkkipiispa Tapio Luoman virkaanasettamismessu, alttarilla siunaus

Tapio Luoma on aloittanut 1.6. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispana. 

TV 1:ssä lähetetty arkkipiispan virkaanasettamismessu on nyt kokonaisuudessaan nähtävissä YleAreenassa. 

YleAreena
Pisara-hartaus
Sirpa Jalokinos

Lähetyssihteeri Sirpa Jalokinos laskee matkustaneensa 40:ssä eri maassa. Rakkain kohta Raamatusta on lähetyskäsky (Matt.28:19).

Ohjelma nähdään Yle TV1:ssä 18.6. klo 11.00. ja YleAreenassa.

Pisara Yle Areenassa
Kirkon ensimmäinen tasa-arvopalkinto Satu Saariselle
Satu Saarinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi 22.5.2018 Kirkon ensimmäisen tasa-arvopalkinnon Oulun tuomiorovasti Satu Saariselle. Saarinen kohdistaa palkintorahat Vuolle Setlementin Oulun Tyttöjen ja Poikien talojen seksuaalikasvatustyöhön.

”Pohjois-Pohjanmaalla on tähän työhön aivan erityinen alueellinen tarve. Muun muassa kouluterveyskyselyissä ja Tyttöjen talojen tekemässä kartoituksessa on noussut esiin seksuaalisuutta rikkovien väkivallan tekojen yleisyys kaikkien sukupuolten kohdalla. Rikkoutumaton kasvurauha seksuaaliterveyden alueella on hyvän elämän ja tasapainoisen aikuisuuden pohja”, Saarinen sanoi.

Palkintoperusteissa korostettiin erityisesti tuomiorovasti Saarisen työtä sukupuolten tasa-arvon edistämisen hyväksi.

uutiseen
Yhä useampi tekee vapaaehtoistyötä
Hymyilevä nainen, vapaaehtoistyöntekijä, jolla on kädessään tarjottimellinen pullaa.

Tällä hetkellä jopa 40 prosenttia väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Vastaava luku kolme vuotta aiemmin oli 33 prosenttia. Tämä selviää Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen Taloustutkimuksella teetetystä kyselystä.

Tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyötä tehdään pitkäkestoisesti sekä säännöllisesti järjestöjen tai yhteisöjen organisoimana.

uutinen kyselytutkimuksesta
Piispat vetoavat rauhan puolesta Israelissa ja Palestiinassa
kyyhkynen
Arkkipiispa Kari Mäkinen, piispa Matti Repo ja piispa Jari Jolkkonen vetoavat yhdessä Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffanssonin kanssa, että väkivalta saadaan loppumaan ja rauhanomainen ratkaisu Palestiinassa ja Israelissa löytyy.
rauhanvetoomus
Osallistu kaste- ja kummiustutkimukseen
Nainen, jonka sylissä kastepukuinen vauva.

Osallistu Kirkon tutkimuskeskuksen kastetta ja kummiutta koskevaan tutkimukseen. Kyselyn avulla toivotaan näkemyksiä kaikenikäisiltä kastetuilta suomalaisilta. 

Mitä kaste tai kummius merkitsee sinulle? Millainen kummi tai kummilapsi olet? Liittyykö kummisuhteeseesi hengellisyyttä, esim. rukoiletko kummilapsesi/kummisi puolesta?

Voit kertoa kasteesta, kummiudesta tai molemmista. 

Kyselytutkimus
Maa&taivas pureutuu kirkon ja yhteiskunnan isoihin kysymyksiin
maa ja taivas -logo

Maa & taivas on uusi podcast-sarja, jossa kevään aikana käsitellään kahdeksaa kirkkoa ja yhteiskuntaa koskettavaa aihetta.

Ohjelma-aiheet liittyvät ensi marraskuun seurakuntavaalien teemoihin: Minun kirkkoni uskoo, toivoo, rakastaa, uudistuu ja on lähellä.

Sivustolla on jo kuultavana ohjelmat kuolemasta, ilmastonmuutoksesta, uskosta ja rakkaudesta. Ohjelmaa luotsaa toimittaja Reetta Räty.

Maa&taivas
Avioliiton esteiden tutkinta onnistuu nyt verkossa
Kukkaketo ja teksti avioliiton esteiden tutkinta

Kirkko on avannut asiointipalvelun, jossa voi hoitaa avioliiton esteiden tutkinnan sähköisesti. Palvelu on tarkoitettu kaikille pareille, jotka haluavat saada vireille avioliiton esteiden tutkinnan. 

Avioliiton esteiden tutkinta on mahdollista hoitaa myös asioimalla seurakunnassa tai lähettämällä pyynnön esteiden tutkinnasta postitse.

Siirry palveluun
Espoon piispan vaalin aikataulu päätetty

Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 8.10.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 1.11.

Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019.

Lue lisää
Sana sinulle

"Elämässä joutuu aina välillä opettelemaan reitin uuteen paikkaan. Ekaluokkalaisena koulumatkan, tien uudelle työpaikalle, nopeimman reitin sairaalaan. Ei mene montaa päivää, kun jalat jo vievät päämäärään itsestään."

Lue Iida Glumoffin Sana Sinulle -hartausteksti "Edessä reitti tuntematon".

Sana sinulle
Rippikoulu on nuorten suosiossa
Rippikoululaisia ja onnittelijoita

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuoret ovat tyytyväisiä rippikouluun. He kokevat sen myönteisenä ja turvallisena. Lähes 700 vastaajaa antoi rippikoululle kouluarvosanaksi keskimäärin 8,6. 

Rippikoulu tavoittaa edelleen valtaosan maamme nuorista. Vuonna 2017 kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista rippikouluun osallistui 92 prosenttia ikäluokasta.

Lue uutinen rippikoulusta
Saavu-noppa edistää saavutettavuutta
saavu-noppa on arpakuutio

Kirkon juuri julkaisema Saavu-noppa on arpakuution mallinen ja se sisältää vinkkejä, miten saavutettavuutta voidaan yksinkertaisilla keinoilla ja pienillä teoilla edistää seurakunnissa.

Saavu-noppa on osa kirkon saavutettavuustyötä.

Lue lisää
Piispat tukevat yksimielisesti naisten pappeutta
Arkkipiispa Kari Mäkinen

Luterilaisen kirkon piispat ovat vastaanottaneet kirjeen joukolta pappeja, jotka ovat huolissaan pappien yhdenvertaisuudesta. Naisten pappeutta vastustetaan kirjoittajien mukaan yhä sekä sanoin että teoin.

”Naisten työllä pappisvirassa on kaikkien piispojen yksiselitteinen tuki. Kirkollamme on vain yksi virkakäsitys. Sen mukaan pappisvirka ei ole sidottu sukupuoleen”, arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa.

Uutinen
Kun perhettä luotsaa vain yksi vanhempi
LapsiArkki-hankkeen logo, jossa hankkeen nimi raidallisella väriraitapohjalla.

Suomessa on liki 120 000 yhden vanhemman perhettä. Heidän tarpeisiinsa on kehitetty LapsiArkki, jonka tavoite on tukea vanhempien jaksamista ja samalla ehkäistä yhden vanhemman perheiden ulkopuolisuutta. Työ tapahtuu seurakunnissa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Keinot ovat konkreettisia, kuten maksuton lastenhoitoapu ja vertaistuki. Kun vanhempi voi paremmin, hän jaksaa enemmän lasten kanssa ja lasten hyvinvointi lisääntyy.

Lapsiarkki
Verkkolehti Diakonia+ on avattu
D+ vihreällä taustalla
Uusi Diakonia+ välittää ajankohtaisia kuulumisia ja puheenvuoroja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakonisesta toiminnasta.
Diakonia+
Kirkon parisuhdeneuvola aloitti Vauva.fi:ssä
Parisuhdeneuvola-banneri, jossa taustalla sydän, teksti valkoisella.

Kirkko on avannut Sanoma Media Finlandin Vauva.fi-sivustolla Parisuhdeneuvola-palvelun.

Sivustolla kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat vastaavat ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Parisuhdeneuvola palvelee niin sinkkuja kuin erilaisissa perhetilanteissa olevia.

Palvelu on osoitteessa www.vauva.fi/parisuhdeneuvola

Lisätietoa yhteistyöstä
Puhuminen auttaa - Kirkon keskusteluapu kuuntelee
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kun on suru, hätä ja ahdistus ja kaipaat kuuntelijaa, Kirkon keskusteluapu on sinua varten.

Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia. Palvelemme myös ruotsiksi.

Päivystysajat:

● Palveleva puhelin joka ilta klo 18 alkaen
● Chat ma–pe klo 12–20
● Palveleva netti ja Palveleva kirje vastaanottavat viestejä 24/7. Viesteihin vastataan päivän, parin kuluessa.

Kirkon keskusteluapua
Kirkon kasvatustyössä painotetaan rauhaa
Kasvatuksen rauha-teeman banneri, jossa sinisellä teksti #rauha

Rauha on kirkon kasvatuksen teema vuosina 2018–2019. Rauha yhdistää ja koskettaa kaikenikäisiä seurakuntalaisia, mutta erityisesti nuorille rauha on tärkeä kasvun ja elämän ehto. 

Kirkon kasvatuksessa uskotaan, että lapsilla ja nuorilla itsellään on ajatuksia ja halua toimia rauhan tekijöinä ja rauhan puolustajina.

Teemavuodet käynnistyivät Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa Jyväskylässä.

Teemavuosia ovat rakentamassa Kirkkohallitus ja seurakunnat, Suomen Lähetysseura, Nuori kirkko ry, Pipliaseura, Kirkon Ulkomaanapu ja Changemaker sekä Suomen NMKY.

Rauhamaassa.fi
Kirkko on mukana yhteiskuntarauhan rakentamisessa
Mielenosoitus Senaatintorilla
”Kirkko voi tukea sellaista suomalaista hyvää ilmapiiriä, jossa ei ole vihapuhetta ja jossa ei luokitella ihmisryhmiä. Kirkko voi myös tukea tänne muuttavien ihmisten integraatiota, jotta he pääsevät osallisiksi yhteiskunnassa", kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus sanoo. 
Lue artikkeli
"Suomen turvapaikkapolitiikkaa pitää arvioida uudelleen"

Suomen on varmistettava, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat. Turvapaikkakäytäntöön tehtyjen kiristysten kokonaisvaikutukset on selvitettävä ja tehtyjä linjauksia on arvioitava uudelleen.


Näin toteavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen yhteisessä Vieraskynä-kirjoituksessaan 3.2.2018.

Katso lisää Pinnalla nyt -sivulta
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Muistovuoden avaus ja Sovinto100 -tapahtumat
Kallion kirkossa lauantaina 20. tammikuuta järjestetyn Sovinto 100 -tapahtuman tilaisuudet ovat katsottavissa tallenteina: Sisällissodan muistovuoden avaus, Sovinto 100-kansalaisfoorumi sekä Vihan kierteestä sovinnonrakentajaksi -tilaisuus.
Sovinto100 -tapahtumien tallenteet tapahtuman nettisivuilla
Iltahartaus nyt myös uusintana klo 23.00
Radiohartauksien piirretty logo, jossa ruskea radio, taustalla taivasta.

8.1. alkaen radion iltahartaudet voi kuunnella uusintana Yle Radio 1:ssä klo 23.00.

Normaalisti iltahartaudet lähetetään ma-pe klo 18.50 ja la klo 18.00. 

Aamuhartauksia lähetetään maanantaista lauantaihin klo 6.15 ja 7.50.

Yle radio 1:n hartaudet
Piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle 1.11.2018
Samuel Salmi

Piispa Salmi on hoitanut Oulun hiippakunnan piispan virkaa vuodesta 2001 lähtien. 

”Kiitän kaikista ihmisistä, jotka ovat iloiten rakentaneet tätä kaunista pohjoista maata ja sen henkistä ja hengellistä elämää yhdessä kanssani” piispa Salmi toteaa hiippakunnalle ja tuomiokapitulille osoittamassaan kirjeessä.

Alustavan arvion mukaan piispanvaali toimitetaan elo-syyskuussa 2018.

Lue lisää
Ilmastopakolaisuus kasvaa

Uutiset kuivuudesta, tulvista, vesipulasta ja ruokakriisistä lisääntyvät, kun ilmastonmuutos etenee. Ilmastopakolaisuus kasvaa, eikä asialta voi kukaan missään päin maailmaa sulkea silmiään. Kannattaako omenapuu kuitenkin vielä istuttaa?

Lue kirkon ja tutkijoiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja toivosta
Tutkimus selvittää kuolemanpelon kokemusta

Herättävätkö esimerkiksi kuolemasta kertovat uutiset sinussa pelkoa? Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehdään tutkimusta, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta, sen kanssa elämisestä ja vaikutuksista elämään. Osallistu tutkimukseen ja kirjoita, millä tavoin kuolemanpelko ilmenee tai on ilmennyt elämässäsi.

Lisää tietoa tutkimukseen osallistumisesta
 
Kirkko Twitterissä