YouTube-video
3. sunnuntai helluntaista
Kirkkovuoden 3. sunnuntai helluntaista, Anniina Mikaman piirros

Päivän tekstien keskeisenä sisältönä on kutsu Jumalan valtakuntaan ja kutsun kuulemisen tärkeys.

Maallisen elämän tehtävät ja houkutukset saattavat estää ihmisiä ottamasta vastaan Jeesuksen kutsua. Joka epäröi ja vitkastelee, menettää tarjotun tilaisuuden.

Kirkkovuosi
Tiekirkot kesämatkaajan ilona
Tiekirkon piirretty kampanjabanneri, jossa kirkon pihalla tiekirkkoauto.
Muista tiekirkot, taivaalliset taukopaikat kesälomamatkasi varrella. Suojelusta matkallesi! #tiekirkot
Tiekirkot
Kirkon keskusteluapu kuuntelee
Köysi solmussa
Puhuminen auttaa. Kirkko tarjoaa maksutonta, anonyymia ja luottamuksellista keskusteluapua.
Kirkon keskusteluapua
Kirkko vahvasti mukana SuomiAreenalla
Porissa heinäkuussa järjestettävän SuomiAreena -tapahtuman logo

Kirkko on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa, Porin SuomiAreenalla 10.–14.7.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -hanke pystyttävät  Poriin ympäri vuorokauden auki olevan Muutosterassin, jolle jokainen voi tuoda oman muutostoiveensa ja antaa oman ideansa yhteisen hyvän edistämiseksi.

Kirkko tuo SuomiAreenalle myös muun muassa piispojen keskusteluhetkiä sekä viini- ja virsi-illan.

”Kirkon mukanaolo SuomiAreenalla on luontevaa, koska uskonto on monella tapaa osa ihmisten todellisuutta – ei omalla aidatulla alueellaan, vaan ihmisten keskellä. Se haastaa, osallistuu, kysyy enemmän kuin vastaa ja tuo oman perspektiivinsä asioihin", arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo.

Kirkon ohjelma SuomiAreenalla
Pisara-ohjelma palkittiin kansainvälisellä tv-festivaalilla
Eliisa Isoniemi

Yle Asian ja Kirkon tiedotuskeskuksen yhdessä tuottama ja Yle TV1:ssä esitetty Pisara-ohjelma voitti palkinnon innovatiivisesta ohjelmasta Euroopan uskonnollisten tv-ohjelmien festivaalilla Pariisissa 14.–17.6.2017. Palkitun jakson oli ohjannut Ilona Ikonen, ja siinä esiintyi taidegraafikko-keraamikko Eliisa Isoniemi (kuvassa).

Pisara-ohjelmassa Eliisa Isoniemi puhui valosta ja varjoista: jos Jumala on valo, myös varjo on osa häntä. Isoniemen läpinäkyvästä keramiikasta tehdyt työt kertoivat valolla maalaamisesta. Palkittu tv-hartaus on vuodelta 2014. Pisara-ohjelmasarjan tuottajat ovat Kimmo Saares ja Ari Meriläinen.

Kilpailuun valitut 29 ohjelmaa kertoivat uskosta ja sen erilaisista ilmestymistä sekä eettisistä haasteista niin historiassa, kuin ennen kaikkea tämän päivän todellisuudessa. 

Festivaalin pääjärjestäjinä ovat ekumeeninen maailman kristillisen viestinnän keskusjärjestö WACC yhdessä katolisen organisaation SIGNIS kanssa. Lisäksi paikalliset kirkot ja TV-yhtiöt olivat toteuttamassa tapahtumaa.

Palkittu Pisara-hartaus
Rippikoulu päättyy konfirmaatiojuhlaan
Konfirmoidut nuoret kirkon pihalla ruusut kädessä.

Rippikoulun päättävään konfirmaatiojumalanpalvelukseen osallistuu vuosittain puoli miljoonaa ihmistä.

Rippijuhla
Kirkollisia kesäjuhlia eri puolilla Suomea läpi kesän
Kuvassa lapsiperheitä oleilee nurmikolla kesävaatteissa. Lapset pelaavat rengaspeliä.

Kirkolliset kesäjuhlat tarjoavat ohjelmaa kesän aikana ympäri Suomen aina Helsingistä Rovaniemelle.

Katso lista kesäjuhlista 2017
Kesähäät voi järjestää vähällä vaivalla
Kuvassa hääpari vihittävänä vanhassa puukirkossa.

Matalan kynnyksen vihkitapahtumia järjestetään tänäkin kesänä useissa seurakunnissa. Vihkitapahtumissa on järjestelyjen puolesta mutkatonta mennä avioon. Useimmissa seurakunnissa läheisiä voi kutsua todistamaan juhlahetkeä, mutta tarpeen vaatiessa todistajatkin hoidetaan seurakunnan puolesta. Monissa paikoissa seurakunta tarjoaa myös kakkukahvit.

Avioliiton esteet on tutkittava viimeistään viikko ennen vihkimistä, ja esteettömyystodistus on oltava tilaisuudessa mukana. Kirkollinen vihkiminen edellyttää kirkon jäsenyyttä ja rippikoulun käymistä.

(Kuva: Sanna Krook)

Useissa seurakunnissa vihkitapahtumia 1.7.2017
101 syytä kuulua kirkkoon
Tyyni järvimaisema
Liity kirkkoon
Rakoileeko rakkaus? Suhdeklinikka auttaa
hammasharjat mukissa
Kysy parisuhteeseen ja muihin ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Suomen ev. lut. kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat tarjoavat ammattitaitonsa käyttöösi.
Suhdeklinikka
Piispa Irja Askola vihittiin kunniatohtoriksi
Piispa Irja Askola nousee Tuomiokirkon portaita jonossa, jonka muodostavat mustiin pukeutuneet ja violettia hattua pitävät promotoitavat tohtorit.

Helsingin piispa Irja Askola vihittiin Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi tiedekunnan promootiossa 9.6.2017. Yliopiston mukaan Askola on rohkea yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Promootio 9.6.2017
Seurakunnat järjestävät leirejä lomalaisille
Kuva, jossa lapsia leikkimässä vedessä sekä teksti: 49 299 kouluikäistä tyttöä ja poikaa seurakuntien leireillä vuonna 2016.
Yhdessä tekemistä leirillä
Talouden, politiikan ja teologian suhde Euroopan unionissa
Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn

Maanantaina 5.6.2017 esiteltiin Euroopan kirkkojen konferenssin (CEC) asiakirja ”Kohti oikeudenmukaista ja vaurasta tulevaisuutta Euroopan unionissa”.

Asiakirja pyrkii kuvaamaan Euroopan kirkkojen näkökulmasta talouden, politiikan, etiikan ja teologian suhteita. Lisäksi se esittää ajatuksia EU:n talouspolitiikan kehittämiseksi. 

Kirkkohallituksen järjestämään keskustelutilaisuuteen osallistuivat Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn (kuvassa), professori Heikki Hiilamo, Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen, Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen ja EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Euroopan kirkkojen konferenssin asiakirja 5.6.
VIA-oratorio soi reformaation ja Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi
Naanantalin musiikkijuhlien musta logo ja teksti: Naantalin musiikkijuhlat 6.-17-6.2017

Säveltäjä Olli Kortekankaan VIA-oratorio sai ensiesityksensä Naantalin Musiikkijuhlilla 7. kesäkuuta. Esityksen johti Osmo Vänskä. Kirkkohallitus on tilannut laajan teoksen reformaation merkkivuoden ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

VIA-oratorion taltiointi Naantalin musiikkijuhlilta on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Yle Areena
WeFood torjuu ruokahävikkiä ja auttaa kehitysmaissa
Mies kantaa hedelmäkoria ja vesimelonia.

Kirkon Ulkomaanapu kerää varoja hävikkiruokaa myyvän kaupan perustamiseksi. WeFood torjuu ruokahävikkiä myymällä muutoin jätteeksi päätyvää ruokaa. Tuotoilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun toimintaa kehitysmaissa ja katastrofitilanteissa.

Kirkon Ulkomaanapu julkisti Maailma kylässä -festivaaleilla ”osakeannin”. Tuotoilla perustetaan hävikkiruokaa myyvä kauppa Helsinkiin. Hävikkiruokakauppa myy 50–70 prosenttia normaalihintoja edullisemmin ruokaa, joka muutoin päätyisi kaatopaikalle. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.

Lue lisää WeFood-hävikkiruokakaupasta
DigiMarkus - uusi suomennos Markuksen evankeliumista
Kuvassa kädet pitelevät älypuhelinta.

DigiMarkus on Suomen Pipliaseuran uusi suomennos Markuksen evankeliumista. DigiMarkus on käännetty alkukielestä suoraan mobiililaitteille.

DigiMarkus on maailman ensimmäinen alkukielestä suoraan mobiiliympäristöön laadittu evankeliumikäännös.

DigiMarkus
Suomen ja Viron kirkkojen välinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin
Arkkipiispat Urmas Viilma ja Kari Mäkinen allekirjoittavat kirkkojen välisen yhteistyösopimuksen.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on allekirjoittanut ensimmäisen yhteistyösopimuksen Viron evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Kirkolliskokous hyväksyi yhteistyöasiakirjan jo toukokuun alun kokouksessaan.

Allekirjoitustilaisuus oli 27.5.2017 Tarton Pyhän Paavalin kirkossa osana itsenäisen Viron kirkon 100-vuotisjuhlia. Allekirjoittajina olivat arkkipiispat Kari Mäkinen ja Urmas Viilma.

Sopimuksessa on kyse kirkkojen välisen yhteistyön jatkamisesta ja kehittämisestä tasavertaiselta pohjalta. Sopimuksessa pyritään muun muassa tukemaan sitä, että maasta toiseen muuttaneet Suomen ja Viron kirkkojen jäsenet löytävät uudelta asuinseudultaan seurakuntayhteyden.

Piispainkokous pyytää SLEYltä selvitystä Kenian pappisvihkimyksestä
Piispainkokous, jossa puheenjohtajana arkkipiispa Kari Mäkinen.

Piispainkokous pyytää Suomen Luterilaista Evankeliumiyhdistystä (SLEY) antamaan selvityksen Kenian evankelis-luterilaisessa kirkossa tapahtuneesta pappisvihkimyksestä.

Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge esitti keväällä kyseisestä pappisvihkimyksestä huolensa arkkipiispa Kari Mäkiselle, sillä SLEYn toiminta voi lisätä jännitteitä Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkojen kesken.

 

Piispainkokouksen päätöksiä 29.5.
Pisara-hartaus: Kukaan ei huuda turhaan
Eläkkeelle jäänyt päihdetyöntekijä Leena Niinivaara

Eläkkeelle jäänyt päihdetyöntekijä Leena Niinivaara: "Jokaisen pitää saada tulla kuulluksi". 

(Ps. 147:3,4,8,9)

Pisara Yle Areenassa
Presidentti Ahtisaari arvostaa kirkon tekemää työtä
Martti Ahtisaari istuu työhuoneensa pöydän ääressä.

Presidentti Martti Ahtisaari arvostaa kirkon tekemää työtä niin kehitysmaissa kuin kotimaassakin. Afrikassa on paljon esimerkkejä onnistuneista yhteistyöhankkeista.

"Kirkolla on ollut positiivinen rooli siinä, miten se on halunnut tukea maahan tulevia pakolaisia. Juuri kirkko oli valmiina vastaanottamaan, kun muut eivät vielä olleet. Kyllä minä tunnistan kirkon sen halusta auttaa."

Presidentti Ahtisaaren haastattelu
Minuuttihartaudet tarjoavat hengähdyshetken arkeen
kuvassa lukee sinisellä pohjalla valkoinen teksti minuuttihartaus.

"Eräs kristinuskon suuri sana on sovinto ja rauha ihmisten kesken. Rukoilen tänään, että meillä olisi sovinto ihmisten, eläinten ja koko tämän meidän luomakuntamme kanssa", sanoo Stiven Naatus.

Ota itsellesi aikaa 140 sekuntia. Minuuttihartaus on hetki, joka avaa yhden ikkunan tästä arjesta Jumalan todellisuuteen.

Minuuttihartaudet
Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset
Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset järjestettiin helatorstaina 25.5. Hautaansiunaamisen toimitti emerituspiispa Eero Huovinen. Hautajaiset ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Hautajaisissa ja muistotilaisuudessa pidetyt puheet, mm. piispa Eero Huovisen puhe, on koottu valtioneuvoston verkkosivuille (vnk.fi).

Kuva: Mauno Koivisto sai Luther-mitalin vuonna 1984.

Yle Areena
500 vuotta reformaatiosta
.
Reformaation merkkivuosi 2017
Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelma palkittiin
Kuvassa Kangasalan kirkon sali salin perältä kuvattuna. Kuvassa näkyvät kirkon penkkirivit ja edessä alttari.

Kirkkohallituksen ja Radio Dein yhteinen Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelma on voittanut Invalidiliiton Esteetön Suomi -palkinnon.

Kesällä 2016 esitetyssä radio-ohjelmassa vierailtiin kirkoissa eri puolilla Suomea ja tutkittiin sitä, miten kirkkotilassa voidaan huomioida seurakuntalaisten erilaiset tarpeet. Suomen saavutettavimman kirkon tittelin sai kuvassa näkyvä Kangasalan kirkko.

Esteetön Suomi -palkinto jaetaan joka toinen vuosi tunnustuksena toiminnalle tai kohteelle, joka toteuttaa merkittävällä tavalla laajaa näkemystä esteettömyydestä.

Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelman kaikki 11 jaksoa ovat ladattavissa Sakasti-palvelusta.

Suomen saavutettavin kirkko -jaksot
Marko Hakanpää on vuoden kanttori

Suomen kanttori-urkuriliitto on valinnut Turun Mikaelin seurakunnan johtavan kanttorin Marko Hakanpään vuoden kanttoriksi. Marko Hakanpää on johtavia urkureita ja urkumusiikin edistäjiä Suomessa. Hän konsertoi urkurina ahkerasti myös eri puolilla maailmaa.


Hakanpää tunnetaan Youtube-videoistaan, joissa hän soittaa sekä tunnettuja että entuudestaan tuntemattomampia urkukappaleita. Lisäksi hän ylläpitää Häämusiikki.info-sivustoa, jota käyttävät niin seurakuntalaiset kuin musiikkialan ammattilaisetkin. 

Marko Hakanpää
Antti ja Iiro tubettavat uskosta
Antti ja Iiro soittavat kitaraa

Porvoon suomenkielisen seurakunnan pappi Iiro Salminen ja teologian opiskelija Antti Alanen heittävät persoonansa likoon uudessa Youtube-sarjassa, jossa pohditaan nuorten kanssa uskoa ja erilaisia teemoja sen ympärillä.

Antti ja Iiro -Youtube-kanava
Rippikoulu-uudistus astui voimaan
Nuoria rippikoulussa.

Suomalaisen rippikoulun suosio on maailman ennätys. Rippikoulu tavoittaa yhä valtaosan maamme nuorista.

Suuri ihme -rippikoulusuunnitelma astui voimaan 1.5.2017. Suunnitelma kehittää rippikoulua yhä nuorilähtöisemmäksi. Siinä korostetaan nuorten osallisuutta, rippikoulun yhteisöllisyyttä ja perheiden kohtaamista. Suunnitelma on tehty yhdessä nuorten ja seurakunnan työntekijöiden kanssa. 

Suuri ihme -rippikoulusuunnitelma
Lue Raamattua verkossa
Avoinna oleva Raamattu
Raamatun verkkoversiosta voi etsiä Raamatun kohtia haluamillaan hakusanoilla.
Tutustu Raamattuun
 
Kirkko Twitterissä