Hyvää juhannusta!
Reissukirkko vie juhannuksena luontoon
Teemu Laajasalo ja Ida Vartiala

Yle TV1:n kanavalla juhannuspäivänä klo 10.00 nähtävä Reissukirkko on uudenlainen televisioformaatti, jossa jumalanpalvelus on viety ulos luontoon.

Reissukirkon teemana on meri. Juhannuksen tekstejä pohditaan upeassa Suomenlinnassa.

Reissussa tavataan pastori Ida Vartiala, nuori ajattelija Tyyni Kantonen, piispan erityisavustaja, pastori Lauri Kemppainen,  piispa Teemu Laajasalo, pastori Laura Leverin ja Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Lähetys on nähtävissä myös YleAreenassa.

reissukirkko yleareenassa
Tiekirkot kutsuvat jälleen vierailijoita
Piirroskuva, jossa äiti kädessään kukkkori ja poika kävelevät maalaismaisemassa kohti kirkkoa

Tiekirkkoihin voi pysähtyä taivaalliselle tauolle kesäkuusta aina koulujen alkuun asti.

Tiekirkot on koottu tiekirkot.fi-verkkopalveluun, jonne on listattu myös kirkkojen aukioloajat. Sivuston Google-pohjainen kartta ja reittihaku neuvovat tarkan sijainnin ja ajo-ohjeet perille. Teiden varsilla avoimiin kirkkoihin johdattavat tutut Tiekirkko-liikennemerkit.

Tiekirkot
Elämä solmussa? Kirkon keskusteluapu kuuntelee
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Päivystysajat kesällä:

● Palveleva puhelin joka ilta klo 18 alkaen
● Chat ma–pe klo 16–20
● Palveleva netti ja Palveleva kirje vastaanottavat viestejä 24/7. 

Kirkon keskusteluapua
Syksyn seurakuntavaalien ehdokkaaksi voi ryhtyä nyt
vaalibanneri #minunkirkkoni

Ensi marraskuun vaaleissa seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt seuraavalle nelivuotiskaudelle. He vaikuttavat osaltaan siihen, millainen on kirkon tulevaisuus. Ehdokkaaksi voi ryhtyä valitsijayhdistysten kautta.

Vaalit käydään teemalla Minun kirkkoni, #minunkirkkoni. 

Seurakuntavaalit ovat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää.

Seurakuntavaalit 2018
Horisontti: Millaiseen maailmaan rippikoulu kasvattaa?
kolme henkilöä

Rippikoulua pidetään kirkon tähtituotteena. Millaiseen maailmaan ripari valmentaa nuorta ja miten paljon leirien sisällöt vaihtelevat rippikouluvetäjän mukaan?

Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa keskustelemassa ovat rippikoulun oppaan kirjoittanut seurakuntapastori Helena Paalanne, kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta sekä nuorisotyönohjaaja Jonna Peitso Vuosaaren seurakunnasta. 

Horisontti maanantaina 18.6. klo 22.05 ja kuunneltavissa Yle Areenassa. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Horisontti Yle Areenassa
Pisara-hartaus
Heikki Ruokonen
Järvenpään seurakunnan kanttori Heikki Ruokonen istui Järvenpään kirkon urkujakkaralla jo lapsena: "Kaikki musiikki sopii kirkkoon, kunhan se palvelee tarkoitustaan" (Ps.23)

Ohjelma nähdään Yle TV1:ssä juhannuspäivänä 23.6. klo 15.05. ja YleAreenassa.

Pisara Yle Areenassa
SYKE palkitsi seurakuntia Hinkuteko-palkinnolla

Suomen ympäristökeskus SYKE palkitsi Joensuun ja Kirkkonummen seurakuntayhtymät kesäkuun Hinkuteko-palkinnolla.

Hinku-raadin mukaan kirkko vaikuttaa merkittävällä tavalla seurakuntien ilmastotyöhön ympäristöjärjestelmänsä välityksellä.

uutinen palkinnosta
Kirkon parisuhdeneuvola Vauva.fi:ssä
Parisuhdeneuvola-banneri, jossa taustalla sydän, teksti valkoisella.

Kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat vastaavat ihmissuhdekysymyksiin vauva.fi-sivustolla. 

 

Kirkon parisuhdeneuvola
Kirkkovuosi
neljäs sunnuntai helluntaista, kadonneet löytyvät
Jumala on armollinen Isä. Hän etsii eksyneitä, kutsuu syntisiä ja antaa synnit anteeksi. Taivaassa iloitaan jokaisesta kadonneesta, joka on löytynyt.
4. sunnuntai helluntaista
Yhä useampi tekee vapaaehtoistyötä
Hymyilevä nainen, vapaaehtoistyöntekijä, jolla on kädessään tarjottimellinen pullaa.

Tällä hetkellä jopa 40 prosenttia väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Vastaava luku kolme vuotta aiemmin oli 33 prosenttia. Tämä selviää Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen Taloustutkimuksella teetetystä kyselystä.

Tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyötä tehdään pitkäkestoisesti sekä säännöllisesti järjestöjen tai yhteisöjen organisoimana.

uutinen kyselytutkimuksesta
Avioliiton esteiden tutkinta onnistuu sähköisesti
Kukkaketo ja teksti avioliiton esteiden tutkinta

Kirkko on avannut asiointipalvelun, jossa voi hoitaa avioliiton esteiden tutkinnan sähköisesti. Palvelu on tarkoitettu kaikille pareille, jotka haluavat saada vireille avioliiton esteiden tutkinnan. 

Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa myös asioimalla kirkkoherranvirastossa tai lähettämällä pyynnön esteiden tutkinnasta postitse.

Siirry palveluun
Maa&taivas pureutuu kirkon ja yhteiskunnan isoihin kysymyksiin
maa ja taivas -logo

Maa & taivas on uusi podcast-sarja, jossa kevään aikana käsitellään kahdeksaa kirkkoa ja yhteiskuntaa koskettavaa aihetta.

Ohjelma-aiheet liittyvät ensi marraskuun seurakuntavaalien teemoihin: Minun kirkkoni uskoo, toivoo, rakastaa, uudistuu ja on lähellä.

Sivustolla on jo kuultavana ohjelmat kuolemasta, ilmastonmuutoksesta, uskosta ja rakkaudesta. Ohjelmaa luotsaa toimittaja Reetta Räty.

Maa&taivas
Sana sinulle

"Jumala hyväksyy minut. Se on varmaa. Se ei kuitenkaan johdu siitä, mitä minä olen. Jumala hyväksyy minut, koska Jeesus on sellainen kuin on. Minä kelpaan, koska Jeesus kelpaa."

Matti Hernesahon Sana Sinulle -hartausteksti "Luoja armahtaa, minä en".

Sana sinulle
Rippikoulu on nuorten suosiossa
Rippikoululaisia ja onnittelijoita

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuoret ovat tyytyväisiä rippikouluun. He kokevat sen myönteisenä ja turvallisena. Lähes 700 vastaajaa antoi rippikoululle kouluarvosanaksi keskimäärin 8,6. 

Rippikoulu tavoittaa edelleen valtaosan maamme nuorista. Vuonna 2017 kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista rippikouluun osallistui 92 prosenttia ikäluokasta.

Lue uutinen rippikoulusta
Espoon piispanvaalin ehdokasasettelu alkaa
espoon tuomiokirkko

Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 8.10.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 1.11.

Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019.

Espoon piispanvaali
Kun perhettä luotsaa vain yksi vanhempi
LapsiArkki-hankkeen logo, jossa hankkeen nimi raidallisella väriraitapohjalla.

Suomessa on liki 120 000 yhden vanhemman perhettä. Heidän tarpeisiinsa on kehitetty LapsiArkki, jonka tavoite on tukea vanhempien jaksamista ja samalla ehkäistä yhden vanhemman perheiden ulkopuolisuutta. Työ tapahtuu seurakunnissa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Keinot ovat konkreettisia, kuten maksuton lastenhoitoapu ja vertaistuki. Kun vanhempi voi paremmin, hän jaksaa enemmän lasten kanssa ja lasten hyvinvointi lisääntyy.

Lapsiarkki
Saavu-noppa edistää saavutettavuutta
saavu-noppa on arpakuutio

Kirkon julkaisema Saavu-noppa on arpakuution mallinen ja se sisältää vinkkejä, miten saavutettavuutta voidaan yksinkertaisilla keinoilla ja pienillä teoilla edistää seurakunnissa.

Saavu-noppa on osa kirkon saavutettavuustyötä.

uutinen
Kirkon kasvatustyössä painotetaan rauhaa
Kasvatuksen rauha-teeman banneri, jossa sinisellä teksti #rauha

Rauha on kirkon kasvatuksen teema vuosina 2018–2019. Rauha yhdistää ja koskettaa kaikenikäisiä seurakuntalaisia, mutta erityisesti nuorille rauha on tärkeä kasvun ja elämän ehto. 

Kirkon kasvatuksessa uskotaan, että lapsilla ja nuorilla itsellään on ajatuksia ja halua toimia rauhan tekijöinä ja rauhan puolustajina.

Teemavuodet käynnistyivät Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa Jyväskylässä.

Teemavuosia ovat rakentamassa Kirkkohallitus ja seurakunnat, Suomen Lähetysseura, Nuori kirkko ry, Pipliaseura, Kirkon Ulkomaanapu ja Changemaker sekä Suomen NMKY.

Rauhamaassa.fi
Kirkko on mukana yhteiskuntarauhan rakentamisessa
Mielenosoitus Senaatintorilla
”Kirkko voi tukea sellaista suomalaista hyvää ilmapiiriä, jossa ei ole vihapuhetta ja jossa ei luokitella ihmisryhmiä. Kirkko voi myös tukea tänne muuttavien ihmisten integraatiota, jotta he pääsevät osallisiksi yhteiskunnassa", kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus sanoo. 
Lue artikkeli
"Suomen turvapaikkapolitiikkaa pitää arvioida uudelleen"

Suomen on varmistettava, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat. Turvapaikkakäytäntöön tehtyjen kiristysten kokonaisvaikutukset on selvitettävä ja tehtyjä linjauksia on arvioitava uudelleen.


Näin toteavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen yhteisessä Vieraskynä-kirjoituksessaan 3.2.2018.

Katso lisää Pinnalla nyt -sivulta
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
 
Kirkko Twitterissä