YouTube-video
Kirjoita tulevaisuuden tärkein teesi!
#teesit2017-banneri, jossa valkoinen teksti violetilla pohjalla

Mikä tekisi maailmasta, Suomesta ja omasta kotipaikasta paremman paikan kaikille?

Mitä olisit valmis tekemään sen hyväksi, että maailmassa mennään yhdessä eteenpäin eikä kukaan jää yksin?

Kirkko kutsuu suomalaisia laatimaan tuoreita teesejä otsikolla Yhdessä - Armo on sitä, ettei jää yksin. 

Jätä oma teesisi tulevaisuudelle! Sata tykätyintä teesiä luovutetaan lokakuussa suomalaisille päättäjille, seurakunnille ja arkkipiispa Kari Mäkiselle.

#teesit2017
Pisara: Kaikella on määrähetkensä
Vesipisara putoamassa oksalta.
Elämään kuuluu kaikenlaista, kaikki ei ole minusta kiinni. Kirjailija Soili Pohjalainen puhuu ajasta. (Saarn. 3:1-8)
Pisara Yle Areenassa
Puhuminen auttaa!
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Päivystäjämme ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palvelemme myös ruotsiksi.

Palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80. Se on avoinna joka ilta klo 18 alkaen.  Keskusteluapua on saatavissa myös chatin, netin ja kirjeen välityksellä. 

Kirkon keskusteluapua
Kirkkovuosi: 16. sunnuntai helluntaista
Kirkkovuosikuva, Annina Mikaman piirros
Jumalaan uskovan ihmisen ei tarvitse kantaa murhetta kaikesta mahdollisesta. Taivaallinen Isä pitää hänestä huolen.
Kirkkovuosi
Aistialttarilla messuun osallistutaan haistamalla ja maistamalla
Sanna-pastori ja monivammainen Timo aistialttarilla

Mitä ihminen kokee jumalanpalveluksessa, jos ei näe tai kuule? Miten kertoa asioista, joihin ei ole sanoja? Pieksämäellä Vaalijalan kirkossa on otettu käyttöön alttari, jossa voi tutustua kirkkovuoteen kaikille viidelle perusaistilla. 

Lue artikkeli aistialttarista
Mitä on rohkeus vuonna 2017?

Mitä on rohkeus vuonna 2017? Tuohon kysymykseen hakee näkemyksiä syyskuussa 70 vuotta täyttävä Kirkon Ulkomaanapu eli KUA.

#rohkeus2017 on paikka, jossa on tilaa erilaisille puheenvuoroille ja kertomuksille rohkeudesta – sekä Suomessa että maailmalla. Kampanja hakee samalla uusia tapoja kertoa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun maailmasta.

#rohkeus2017-kampanja
Kiitos Irja!
piispa irja Askolan kasvokuva

Helsingin piispa Irja Askola jää eläkkeelle marraskuussa 2017. Tunnetut suomalaiset vaikuttajat kertovat Kirkko ja kaupunki -lehden tekemällä videolla, mistä he haluavat kiittää piispa Askolaa.

Mukana videolla ovat mm. presidentti Tarja Halonen, näyttelijä Laura Malmivaara, filosofi Esa Saarinen, kirjailija Pirkko Saisio, kansanedustaja Pekka Haavisto ja säveltäjä Kaj Chydenius.

Katso video
Laulun aika 2017 -kilpailu
Radio Dein logo: punainen kalakuva, jossa radiokanavan nimi keltaisella

Soraäänistä sulosointuihin 2017 -tapahtumissa ikäihmiset kilpailevat musiikkiteoksillaan, jotka sisältävät sekä kristillistä sanomaa että Suomi 100 vuotta -teemaa vapaasti toteutettuina.

Kilpailu käydään syyskuussa kuudella paikkakunnalla yhteistyössä Radio Dein ja Kristillisen Eläkeliiton kanssa. Finaali on 21.10. Riihimäen keskuskirkossa.

Soraäänistä sulosointuihin -esiintymisaikataulu
Minuuttihartaudet tarjoavat hengähdyshetken arkeen
Minuuttihartauden logo, sininen pohja

Rukous on ihan helppoa! Uuno Palosaari näyttää mallia. 

Ota itsellesi hetki aikaa ja katso Minuuttihartaus. Minuuttihartaus on hetki, joka avaa yhden ikkunan tästä arjesta Jumalan todellisuuteen.

Minuuttihartaus
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Radio-ohjelmasarja reformaatioajan elämästä

Tänä vuonna vietetään reformaation 500-vuotisjuhlaa. Ainomaija Pennasen toimittama radio-ohjelmasarja (Yle Radio 1) Yhdeksän virttä muutoksesta kertoo reformaatioajan elämästä ja tapahtumista virsien kautta. Sarjan osat rakentuvat kukin aina yhden virren ympärille. Koko sarja on kuultavissa Yle Areenassa marraskuun loppuun saakka.

Yle areena
Arkkipiispa Mäkinen: Kirkon rooli on rakentaa luottamusta
Arkkipiispa Mäkinen ja piispa Kalliala muiden uskontokuntien edustajien kanssa kunnioittamassa Turun uhrien muistoa tapahtumapaikalla

Arkkipiispa Kari Mäkinen näkee, että Turun tapahtumien seurauksena kirkon rooli on vahvistaa keskinäistä luottamusta:

”Kaikki viestit rinnakkain seisomisesta elämän tuhovoimia vastaan ja niiden keskellä ovat nyt tarpeellisia; uskonnot seisovat tässä rinnakkain, luottamuksen rakentajina, epäluuloa ja väkivaltaa vastaan kamppailevina.”

Arkkipiispan puhe kirkon kansainvälisen työn foorumissa
Teemu Laajasalosta Helsingin seuraava piispa
Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan seuraava piispa on nykyisin Kallion seurakunnan kirkkoherrana toimiva Teemu Laajasalo. Hän tuli valituksi suoraan piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella. Hän sai 51,2 % kaikista annetuista äänistä.

Äänestysprosentti Helsingin hiippakunnassa oli 86,8 %. Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1.11., ja hänet vihitään virkaansa 12.11.2017

Piispanvaalin vahvistetut tulokset
Horisontti 17.9.: Onko piispan sukupuolella väliä?

Helsingin piispanvaali nosti jälleen keskustelun sukupuolesta kirkon johtotehtävissä. Onko piispan sukupuolella väliä? Onko arkkipiispanvaalissakin ehdokkaita ja naisehdokkaita? Horisontti-ohjelmassa aiheesta keskustelivat 17.9. pastori, kirjailija Hilkka Olkinuora, pastori Riina Storhammar sekä kirkkoherra Heikki Arikka. Toimittajina Anne Patronen ja Samuli Suonpää. 

Yle areena
Arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle kesäkuussa 2018
Arkkipiispa Kari Mäkinen istuu kokouspöydässä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle 1.6.2018. Hän on toiminut arkkipiispana vuodesta 2010 alkaen.

”Saavutan eläkeiän ensi keväänä. Nyt on tällaisen elämänmuutoksen aika”, arkkipiispa Mäkinen toteaa.

Uuden arkkipiispan valinnasta lisää tietoa tiedotteessa.

Lue lisää
Pastori Sadinmaa sai kapitulilta vakavan moitteen

Helsingin tuomiokapituli käsitteli 13.9. istunnossaan pastori Kai Sadinmaan toimittamia samaa sukupuolta olevien parien kirkollisia vihkimisiä.

Kapituli antoi päätöksessään Sadinmaalle vakavan moitteen ja kehotti Sadinmaata pysymään pappislupauksessaan.

"Omassa hiippakunnassamme enemmistö papeista toivoo mahdollisuutta vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevien avioliitto. Olen myös itse tehnyt työtä tämän muutoksen puolesta. Kirkkolaki ei kuitenkaan tällä hetkellä taivu tähän. Yhdessä sovittujen pelisääntöjen ohittaminen johti tähän päätökseen", kapitulin istuntoa johtanut piispa Irja Askola sanoo.

Helsingin tuomiokapitulin päätös
Kummius on luottamustehtävä
Meemikuva, jossa pappi kastaa kummin sylissä olevaa vauvaa. Kuvassa teksti: Joka vuosi syntyy kähes 100 000 uutta kummisuhdetta.
Kummien valinta ja tehtävät
Rakkauden roihu -blogissa rakkaus roihuaa monista näkökulmista
piirretyt jalanjärjet

Tämän viikon Rakkauden roihu -blogin teemana on parisuhteen kommunikaatio.

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Rakkauden roihu
Kirkon viestintäpalkinto jaettiin Olli Sirénille
Olli Siren vastaanottaa puna-keltaisia onnittelukukkia

Arkkipiispa Kari Mäkinen luovutti torstaina 7.9. Kirkon viestintäpalkinnon 2015–2016 toimitusjohtaja Olli Sirénille (Miltton Creative, Helsinki). Sirénin ehdottama ajatus saattokellojen soittamisesta kirkoissa syyrialaisen Aleppon kaupungin pommitusten uhreille sai poikkeukselliset mittasuhteet lokakuussa 2016.

Kirkon viestintäpalkinnon myöntää kirkkohallitus joka toinen vuosi ja se jaettiin tällä kertaa Kirkon viestintäpäivillä Espoon Tapiolassa.

Palkintoperusteet
Professori Helander: "Kirkon ei tule luopua vihkioikeudesta."
Pappi alttarilla vihkimässä hääparia avioliittoon.

Professori emerita Eila Helanderin selvitys Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille luovutettiin piispainkokoukselle keskiviikkona 6.9.2017.

Selvityksen keskeisenä tuloksena on, että vihkimisoikeudesta ei pidä luopua.

Selvitys vihkioikeudesta luopumisesta
Apuasi tarvitaan nyt Nepalissa!
Suomen Lähetysseuran logo

Nepal kärsii rankkasateista ja tulvista. Tulva-alueella elävät 11,5 miljoonaa ihmistä tarvitsevat nopeasti puhdasta vettä, ruokaa ja suojaa sekä henkistä tukea.

Apua tarvitaan nyt. Suomen Lähetysseura on mukana toimittamassa hätäapua Nepalin rankkasateista ja tulvista kärsiville ihmisille. 

Suomen Lähetysseura toimittaa hätäapua Nepaliin
Kirkko rakentaa kampusrauhaa
Nuori nainen näyttää sormillaan rauhanmerkkiä

Opinahjot ovat kirkolle tuttu toimintaympäristö, sillä oppilaitoksissa työskentelee yhteensä noin 100 pappia, diakonia ja nuorisotyöntekijää.

Kirkko on mukana myös kaksivuotisessa AKIRA-hankkeessa, jossa kehitetään rasismia ehkäiseviä toimintamalleja ammatilliseen koulutukseen.

Lue lisää AKIRASTA
Tutkimus: Suomalainen isostoiminta ylläpitää nuorten läheisyyttä kirkkoon
Nuoria rannalla rippikoululeirillä

Suomessa rippikoulu on edelleen suosittu. Confirmation, Faith, and Volunteerism -pitkittäistutkimus valottaa nuorten suhdetta rippikouluun seitsemässä Euroopan maassa, Suomi mukaan lukien.

Tulosten mukaan suomalaisen rippikoulun yksi erityisvahvuus on se, että sekä rippikouluun että isostoimintaan tulemisen kynnys on alhainen.

Kyseessä on suurin koskaan tehty protestanttisia nuoria koskeva tutkimus.

Lue artikkeli
Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) on Suomen vanhimpia, yhtäjaksoisesti toimineita yhteisöjä. Vuonna 1867 perustettu Diakonissalaitos on ollut luomassa uusia ratkaisuja niillä yhteiskunnan alueilla, joilla ihmisarvo on uhattuna. HDL viettää juhlavuottaan Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teeman hengessä. 

Lue lisää HDL:n juhlavuodesta ja sen tapahtumista
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Kotiosoite: 'Tänne emme jää'
Katuturassa, Namibian Windhoekissa kolme hymyilevää ihmistä seisoo peltihökkeleiden välissä pesemässä vaatteita pesusoikossa

Ajattele jos joka sadesäällä vesi tulvisi kotiin.

Sellaista on elämä Katuturassa, Namibian Windhoekissa - monella tavalla taistelua. Asuinalue syntyi väkivalloin 1950-luvulla, rotusortopolitiikan seurauksena. Mutta vaikka elinolosuhteita haluttaisiin kohentaa, tunnelma on lämmin, iloinen ja yhteisöllinen.

Suomen Lähetysseuran perustamat päiväkodit ovat monelle Katuturan lapselle ensimmäinen askel akateemiseen sivistykseen.

Lue artikkeli elämästä Namibian Katuturassa
Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa
Ruskea puinen risti lapsen käsissä

Rukouksessa ihminen avaa sisimpänsä vuorovaikutukseen Jumalan kanssa. Rukous voi olla sanallista tai hiljaista ja sanatonta. 

(Kuva: Sanna Krook)

Rukouksia
Virsikirja
Aukinainen virsikirja ihmisen käsissä

Olit sitten kesäjuhlilla tai konfirmaatiomessussa, voit veisata mukana helposti.

Verkkovirsikirja on aina mukana!

Virsikirja verkossa
Kysymyksiä ja vastauksia kirkon avioliittokäsityksestä
hääkimppu, jossa valkoisia ruusuja

Piispainkokous päätti tammikuussa 2017 toteuttaa selvityksen avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkolle. Selvityksessä käydään läpi myös kirkon eri vaihtoehdot asian suhteen ja näiden vaihtoehtojen vaikutukset.

Taustaselvityksen tekee piispainkokouksen kutsumana professori Eila Helander. Selvityksen on tarkoitus valmistua 31.10.2017 mennessä. 

Kirkon avioliittokäsitys
101 syytä kuulua kirkkoon
Kaksi kättä pitämässä kiinni toisistaan.
Liity kirkkoon
Rakoileeko rakkaus? Suhdeklinikka auttaa
hammasharjat mukissa
Kysy parisuhteeseen ja muihin ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Suomen ev. lut. kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat tarjoavat ammattitaitonsa käyttöösi.
Suhdeklinikka
500 vuotta reformaatiosta
.
Reformaation merkkivuosi 2017
Lue Raamattua verkossa
Avoinna oleva Raamattu
Raamatun verkkoversiosta voi etsiä Raamatun kohtia haluamillaan hakusanoilla.
Tutustu Raamattuun
 
Kirkko Twitterissä