YouTube-video

Lastenkirkon joulukalenteri
Joukalenteri
Joulu on tullut myös lastenkirkkoon! Lastenkirkossa on mm. joulukalenteri, lasten jouluradio, pelejä ja muuta mukavaa puuhaa. 
Lastenkirkko
Joulu.fi vie joulun tunnelmaan
Joulutähti ikkunassa

Maassa rauha & ihmisillä hyvä tahto. Mitä joulu on? Hengähdä hetkeksi ja lue jouluajatuksia joulu.fi:stä!

Joulu.fi
Uusi kirkkovuosi alkaa adventista
Poika sytyttää ensimmäisen adventtikynttilän.

Ensimmäisestä adventtisunnuntaista, 3.12. alkaa uusi kirkkovuosi. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy. 

Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi vuoden suosituimmista kirkkopyhistä. Silloin kirkoissa lauletaan tuttu Hoosianna-hymni, virsi numero 1. Ensimmäinen edventtisunnuntai onkin vuoden toiseksi suosituin kirkossakäyntipäivä. Sen voittaa vain jouluaatto.

Adventtiaikaan kuuluu neljä sunnuntaita.  Jokaisella adventtisunnuntailla on oma teemansa. Ensimmäisen adventin teema on nöyryys. 

1. adventtisunnuntai
Arkkipiispa: Tarvitaan tehokkaat välineet puuttua häirintätapauksiin

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että kirkossa on oltava häirinnän suhteen nollatoleranssi. Häirintään puuttumiseen tarvitaan hänen mukaansa yhtenäiset toimintamallit, joiden on oltava kaikkien kirkon piirissä toimivien tiedossa.

Lukuisa joukko kirkon toimijoita on käynnistänyt osana maailmanlaajuista häirinnänvastaista #metoo-kampanjaa #totuusvapauttaa-kampanjan.

"Häirinnänvastaiset kampanjat ovat tärkeä heräte kirkolle ja kirkossa”, Mäkinen sanoo.

Lue koko tiedote
Arkkipiispan vaalin vaalipaneelit ovat alkaneet
Arkkipiispan vaalin ehdokkat; Auvinen, Inkinen, Kantola, Luoma ja Vikström

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen vaalipaneeli pidettiin Turussa 13. joulukuuta. Seuraavat paneelit ovat Porissa 16. tammikuuta ja 1. helmikuuta Helsingissä. 

Vaalissa on mukana viisi ehdokasta: Ville Auvinen, Heli Inkinen, Ilkka Kantola, Tapio Luoma sekä Björn Vikström.

Vaalin ensimmäinen kierros käydään 8.2.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken torstaina 1.3.2018.

Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen siirtyy eläkkeelle 1. kesäkuuta 2018. 

Arkkipiispan vaali 2018
3. adventtisunnuntai
Johannes Kastaja sekä Jeesukseen viittava lammas

Päivän raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja. Hänen kehotuksensa katumukseen ja parannukseen koskee myös meitä. Johannes viittaa Jumalan Karitsaan, joka kantaa koko maailman synnin. Saamme tunnustaa syntimme luottaen Kristuksessa annettuun pelastukseen. 

Kirkkovuosi
Perhekäsitykset ovat länsimaissa muuttuneet joustavammiksi ja avoimemmiksi
Sormeen pujotetaan sormusta

"Perhekäsitykset ovat länsimaissa muuttuneet joustavammiksi ja avoimemmiksi. Nopeista muutoksista huolimatta arvot ja ihanteet voivat kuitenkin säilyä melko muuttumattomina. Esimerkiksi useimmissa eurooppalaisissa maissa on havaittu, että avioerojen määrän kasvaessa ja solmittujen avioliittojen määrän laskiessa enemmistö ihmisistä osoittaa silti kyselytutkimuksissa haluavansa tai aikovansa joskus mennä naimisiin ja perustaa perheen." Näin toteaa tutkija Veli-Matti Salminen kirjoittamassaan artikkelissa.

Lue artikkeli
Piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle 1.11.2018
Samuel Salmi

Piispa Salmi on hoitanut Oulun hiippakunnan piispan virkaa vuodesta 2001 lähtien. 

”Kiitän kaikista ihmisistä, jotka ovat iloiten rakentaneet tätä kaunista pohjoista maata ja sen henkistä ja hengellistä elämää yhdessä kanssani” piispa Salmi toteaa hiippakunnalle ja tuomiokapitulille osoittamassaan kirjeessä.

Alustavan arvion mukaan piispanvaali toimitetaan elo-syyskuussa 2018.

Lue lisää
Kun perhettä luotsaa vain yksi vanhempi
LapsiArkki-hankkeen logo, jossa hankkeen nimi raidallisella väriraitapohjalla.

Suomessa on liki 120 000 yhden vanhemman perhettä. Heidän tarpeisiinsa on kehitetty LapsiArkki, jonka tavoite on tukea vanhempien jaksamista ja samalla ehkäistä yhden vanhemman perheiden ulkopuolisuutta. Työ tapahtuu seurakunnissa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Keinot ovat konkreettisia, kuten maksuton lastenhoitoapu ja vertaistuki. Kun vanhempi voi paremmin, hän jaksaa enemmän lasten kanssa ja lasten hyvinvointi lisääntyy.

Lapsiarkki
Kirkko on mukana yhteiskuntarauhan rakentamisessa
Mielenosoitus Senaatintorilla
”Kirkko voi tukea sellaista suomalaista hyvää ilmapiiriä, jossa ei ole vihapuhetta ja jossa ei luokitella ihmisryhmiä. Kirkko voi myös tukea tänne muuttavien ihmisten integraatiota, jotta he pääsevät osallisiksi yhteiskunnassa", kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus sanoo. 
Lue artikkeli
Jari Sinkkonen puhuu rakkaudesta uusimmassa Pisarassa
Jari Sinkkonen lukee kirjaa

Me kaikki voimme auttaa. Psykoterapeutti Jari Sinkkonen puhuu rakkaudesta ja sen välttämättömyydestä uusimmassa Pisara-ohjelmassa. (1. Kor. 13:1,4,5,7)

Pisara
Puhuminen auttaa!
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kun on suru, hätä ja ahdistus ja kaipaat kuuntelijaa, Kirkon keskusteluapu on sinua varten.

Nyt verkkokirjepalvelu on uudistunut. Yhteyttä voit ottaa myös chatin tai perinteisen kirjeen kautta sekä puhelimitse (0400 22 11 80). 

Päivystäjät ovat kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia. Palvelemme myös ruotsiksi. 

Kirkon keskusteluapua
Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen puhuttaa

Samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä tehtyjä kanteluita on käsitelty Helsingin, Espoon, Oulun ja Lapuan hiippakunnissa. Jokainen tuomiokapituli käyttää pappien tehtäviä valvoessaan itsenäistä harkintaa, minkä vuoksi hiippakunnissa voidaan päätyä erilaisiin ratkaisuihin kanteluiden suhteen.

Lue lisää kirkon avioliittokäsityksestä
Minuuttihartaudesta hengähdyshetki arkeen
Minuuttihartauden logo, sininen pohja

Adventti on kynttilöiden aikaa. Kynttilä ei ole vain valon ja toivon merkki., se on myös rukous koko maailman puolesta. Näin pohtii pastori Henna Salo Minuuttihartaudessa.

Ota itsellesi hetki aikaa ja katso Minuuttihartaus.

Minuuttihartaus
Horisontin tekijöille Uskontojournalismi-palkinto
Ville Talola ja Anna Patronen

Kotimaa-säätiö on jakanut ensimmäisen Uskontojournalismi-palkintonsa. Palkinnon saivat Radio Yle 1:n Horisontti-ohjelmaa tänä vuonna tehneet Kirkon viestinnän toimittajat Anna PatronenSamuli Suonpää ja Ville Talola.

Palkinnon perusteluissa Horisontti vastaa hyvin Uskontojournalismi-palkinnon tarkoitusta, joka on edistää asiallisen ja uusia näkökulmia avaavan uskontojournalismin asemaa ja näkyvyyttä Suomessa.

Uskontojournalismi-palkinto on määrä julkistaa vuosittain 5. joulukuuta eli Kotimaa-lehden syntymäpäivänä. 

Horisontti
Studia-messut: Nuoret toivovat kirkolta enemmän tukea
Kirkon oppilaitostyö Studia-messuilla, standillä seurakuntavaali-ilme

Studia-messuilla kirkon kyselyyn osallistuneilla nuorilla on pääosin positiivinen ja avoin suhde kirkkoon. Neljä viidestä vastaajista toivoi, että kirkon työntekijät tukisivat enemmän haastavassa tilanteessa olevia nuoria. 

Vuoden 2018 seurakuntavaalien hengessä järjestetyssä #minunkirkkoni-äänestyksessä nuoret kertoivat mielipiteensä kirkon toiminnasta ja odotuksistaan kirkon työntekijöiltä. 

Studia-messujen kyselyn tuloksia 11/2017
Horisontti: Millainen on sinun Suomesi?
Suomen lippu

Satavuotias Suomi liputtaa ja juhlii 6.12. Millaisena itsenäisyyspäivä näyttäytyy suomalaiselle, joka ei syntynyt Suomeen?

Horisontissa 3.12. klo 12.15 kysytään kolmelta  uussuomalaiselta, mitä he haluaisivat maassamme rakentaa ja mitä purkaa. Vieraina Kirkon Ulkomaanavun koordinaattori Habiba Ali, seurakuntapastori Raigo Liiman ja kansanedustaja Ozan Yanar

Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Horisontti Yle Areena
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Domini Life -mobiilisovellus kokoaa yhteen kristillisiä mediasisältöjä

Älypuhelimiin ladattava Domini Life -sovellus kokoaa yhteen kristillisiä mediasisältöjä eri lähteistä. Mukana on mm. Suomen evl.lut. kirkon uutisia. Mobiilisovellus julkistetaan 2. joulukuuta valtakunnallisessa Kristuspäivä-tapahtumassa Turussa, mutta se on jo nyt ladattavissa sovelluskaupoissa ja osoitteessa www.domini.life. 

Hankkeen vetäjänä toimii Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) yhteistyössä Kansan Raamattuseuran kanssa. Kirkon Mediasäätiö on tukenut hanketta.

Lue lisää ja lataa sovellus
Kummius on luottamustehtävä
Meemikuva, jossa pappi kastaa kummin sylissä olevaa vauvaa. Kuvassa teksti: Joka vuosi syntyy kähes 100 000 uutta kummisuhdetta.
Kummien valinta ja tehtävät
Reformaation merkkivuoden teesit luovutettiin ministeri Grahn-Laasoselle
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaanottaa teesit

Kirkkoneuvos Pekka Huokuna luovutti suomalaisten reformaation merkkivuonna laatimat teesit ministeri Sanni Grahn-Laasoselle ja kiitti hyvästä yhteistyöstä.

"Yhteiseksi otsikoksi tälle sadan teesin valikoimalle on tiivistetty jotakin molempien juhlavuosien sanomasta: ”Yhdessä - armo on sitä, ettei jää yksin, Tillsammans - nåd är att inte lämnas ensam,” Huokuna totesi teesien luovutustilaisuudessa. 

Teesit2017
Luther-animaatio palaa reformaation tapahtumiin
Kuva animaatiosta, jossa Luther naulaa teesejä

Yle TV1 esittää 10-osaisen sarjan Martti Lutherin elämänvaiheista nuoresta latinakoulua käyvästä pojasta voimakastahtoiseksi munkiksi ja professoriksi, jonka toiminta mullisti Euroopan 500 vuotta sitten.

Sarjan kolme ensimmäistä jaksoa esitetään TV1:ssä ja Yle Areenassa sunnuntaina 12.11. klo 9.05 alkaen.

Luther Yle Areenassa
Piispat: Hyvä saattohoito kaikille tarvitseville
Valkoisia kynttilöitä palamassa pimeällä hautausmaalla
Piispat eivät kannata eutanasian laillistamista. He kehottavat yhteisessä kannanotossaan sen sijaan arvioimaan, miten laadukas saattohoito saataisiin koko Suomessa jokaisen tarvitsevan saataville, ja ryhtymään toimiin asian kuntoon saattamiseksi.
Piispojen kannanotto eutanasiasta ja saattohoidosta
Tutkimus selvittää kuolemanpelon kokemusta

Herättävätkö esimerkiksi kuolemasta kertovat uutiset sinussa pelkoa? Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehdään tutkimusta, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta, sen kanssa elämisestä ja vaikutuksista elämään. Osallistu tutkimukseen ja kirjoita, millä tavoin kuolemanpelko ilmenee tai on ilmennyt elämässäsi.

Lisää tietoa tutkimukseen osallistumisesta
Ilmastopakolaisuus kasvaa

Uutiset kuivuudesta, tulvista, vesipulasta ja ruokakriisistä lisääntyvät, kun ilmastonmuutos etenee. Ilmastopakolaisuus kasvaa, eikä asialta voi kukaan missään päin maailmaa sulkea silmiään. Kannattaako omenapuu kuitenkin vielä istuttaa?

Lue kirkon ja tutkijoiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja toivosta
Kirkolle myönnettiin Vuoden selväsanainen –palkinto
Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnon kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä selkokielisten aineistojen tuottamisessa ja kirkon saavutettavuuden edistämisessä.
Lue lisää
Mitä on rohkeus vuonna 2017?

Mitä on rohkeus vuonna 2017? Tuohon kysymykseen hakee näkemyksiä syyskuussa 70 vuotta täyttävä Kirkon Ulkomaanapu eli KUA.

#rohkeus2017 on paikka, jossa on tilaa erilaisille puheenvuoroille ja kertomuksille rohkeudesta – sekä Suomessa että maailmalla. Kampanja hakee samalla uusia tapoja kertoa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun maailmasta.

#rohkeus2017-kampanja
Suomalaiset lahjoittivat kolme miljoonaa ihmiskaupan torjumiseen
Yhteisvastuukeräyksen logo, punainen sydän ja risti

Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna reilut kolme miljoonaa euroa. Varoilla torjutaan ihmiskauppaa Suomessa ja maailman konfliktialueilla.

Keräystilitys luovutettiin 14.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Yhteisvastuutuotto 2017
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Sata vuotta työtä kristittyjen yhteyden hyväksi
Ekumeeninen kulkue laskeutuu Turun tuomiokirkon portaita alas. Kulkueen ensimmäisenä kulkeva kantaa SEN:in sinistä lippua.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto juhlii 15.10. satavuotista historiaansa. Mutta mitä on ekumenia? Miltä ekumeeninen liike näyttää tänä päivänä?

Sata vuotta ekumeniaa
Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa
Ruskea puinen risti lapsen käsissä

Rukouksessa ihminen avaa sisimpänsä vuorovaikutukseen Jumalan kanssa. Rukous voi olla sanallista tai hiljaista ja sanatonta. 

(Kuva: Sanna Krook)

Rukouksia
Professori Helander: "Kirkon ei tule luopua vihkioikeudesta."
Pappi alttarilla vihkimässä hääparia avioliittoon.

Professori emerita Eila Helanderin selvitys Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille luovutettiin piispainkokoukselle keskiviikkona 6.9.2017.

Selvityksen keskeisenä tuloksena on, että vihkimisoikeudesta ei pidä luopua.

Selvitys vihkioikeudesta luopumisesta
Lue Raamattua verkossa
Avoinna oleva Raamattu
Raamatun verkkoversiosta voi etsiä Raamatun kohtia haluamillaan hakusanoilla.
Tutustu Raamattuun
Kysymyksiä ja vastauksia kirkon avioliittokäsityksestä
hääkimppu, jossa valkoisia ruusuja

Piispainkokous päätti tammikuussa 2017 toteuttaa selvityksen avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkolle. Selvityksessä käydään läpi myös kirkon eri vaihtoehdot asian suhteen ja näiden vaihtoehtojen vaikutukset.

Taustaselvityksen tekee piispainkokouksen kutsumana professori Eila Helander. Selvityksen on tarkoitus valmistua 31.10.2017 mennessä. 

Kirkon avioliittokäsitys
Rakoileeko rakkaus? Suhdeklinikka auttaa
hammasharjat mukissa
Kysy parisuhteeseen ja muihin ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Suomen ev. lut. kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat tarjoavat ammattitaitonsa käyttöösi.
Suhdeklinikka
 
Kirkko Twitterissä