Hyppää sisältöön
Surullinen nainen

Suru, kriisit

Suruun ja kriisiin saa apua

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: läheisen kuolema, oma tai läheisen loukkaantuminen, sairastuminen, vammautuminen, parisuhteen päättyminen, työttömäksi jääminen tai rikoksen uhriksi joutuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen saa esimerkiksi seurakunnan diakoniatyötekijöiltä tai papeilta. Sairaalapastori auttaa sairastunutta ja läheisiä sairaalassa.

Apua elämän kriiseihin

Kirkko antaa apua sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä. Apu on tarjolla kaikille – aktiivisuus seurakunnassa tai kirkon jäsenyys eivät ole avun saannin edellytyksiä.

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä. Tavoitat diakoniatyöntekijän lähimmästä seurakunnasta.

Kirkon keskusteluapu

Kirkon ylläpitämä Kirkon keskusteluapu tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea.

Voit soittaa tai chatata, kirjoittaa nettikirjeen tai tavallisen kirjeen.

Vertaistukiryhmät

Kirkko tarjoaa henkilökohtaisen keskustelun lisäksi vertaistukiryhmiä erilaisiin elämäntilanteisiin. Seurakunnilla on ryhmiä muun muassa työttömille, päihdeongelmaisille, mielenterveyskuntoutujille, eronneille, läheisensä menettäneille ja masentuneille sekä vertaisryhmiä esimerkiksi huonokuuloisille, kehitysvammaisille tai näkövammaisille.

Katso lisää tietoa eroryhmistä.

Katso lisää tietoa sururyhmistä.

Seurakuntien tarjoamat ryhmät vaihtelevat seurakunnittain, joten parhaiten saat tietoa ryhmistä seurakunnastasi. Jos omalla paikkakunnallasi ei ole hakemaasi ryhmää, voit kysyä naapuriseurakunnasta sopivaa ryhmää.

Haluatko auttaa lähimmäistäsi?

Kun haluat auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, voit osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit esimerkiksi toimia vapaaehtoisena ystävänä tai olla mukana erilaisissa tempauksissa, joissa kerätään varoja apua tarvitseville.