Hyppää sisältöön

Enkeli

Suomen kielen sana enkeli tulee latinan sanasta angelus (kr. angelos). Molemmat tarkoittavat lähettilästä eli sanansaattajaa. Enkeli on Jumalan luoma henkiolento.

Nikean uskontunnustuksessa lausutaan Jumalan olevan niin näkyvän kuin näkymättömänkin maailman Luoja. Enkelit kuuluvat näkymättömään todellisuuteen, mutta ne voivat ilmestyä ihmisille esimerkiksi Jumalan viestintuojina, kuten arkkienkeli Gabriel ilmestyessään neitsyt Marialle (Luuk. 1Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Enkelit Raamatussa

Vanhan testamentin varhaisimmissa osissa Jumala ilmestyy usein enkelin hahmossa. Jumala ilmestyi Mamren tammistossa Abrahamille kolmena miehenä (1. Moos. 18Linkki avautuu uudessa välilehdessä), jotka kirkkotaiteessa kuvataan enkeleiksi. Antiikin taiteen vaikutuksesta kirkkotaiteessakin enkeleille maalattiin siivet, jotta heidät erotettaisiin kuolevaisista. Vanhimmissa enkeleitä kuvaavissa teoksissa enkelit ovat kuitenkin parrattomia nuoria miehiä.

Uudessa testamentissa enkeleitä pidetään henkiolentoina, Jumalan tahdon toteuttajina ja taivaallisina sotajoukkoina (Luuk. 2:13Linkki avautuu uudessa välilehdessä). Myös käsitys suojelusenkeleistä pohjautuu Raamattuun (esim. Psalmi 91:11Linkki avautuu uudessa välilehdessä, 1. Moos. 48:16Linkki avautuu uudessa välilehdessä ja Matt. 18:10Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Enkelit ja arkkienkelit ilmestyvät ihmisille ja ilmoittavat suuria pelastushistorian tapahtumia. Vanhassa testamentissa mainitaan nimeltä arkkienkelit Mikael ja Gabriel. Arkkienkeli Rafael mainitaan Tobitin kirjassa, joka on apokryfikirja. Myös Luukkaan evankeliumissa mainitaan enkeli Gabriel (Luuk.1:26Linkki avautuu uudessa välilehdessä). Mikkelinpäivä on Raamatussa nimeltä mainitulle arkkienkeli Mikaelille omistettu kirkkopyhä.

Saatana eli Lucifer (suom. "Valontuoja") tai Perkele (vanhoissa raamatunkäännöksissä) kuuluu myös luotujen enkeleiden joukkoon. Hän on Jumalan tahtoa vastustava langennut enkeli. Langenneita enkeleitä, joita on useita, kutsutaan demoneiksi.

Enkeliopin kehitys

Kristillisen enkeliopin kehittymisen kannalta tärkeä henkilö on Pseudo-Dionysios Areopagita, joka eli tiettävästi 400- ja 500-lukujen vaihteessa. Hän kirjoitti teoksen Taivaalliset hierarkiat, joka pohjautuu Raamatussa mainittuihin enkeliryhmiin.

Enkelit jakautuvat siinä kolmeen ”kuoroon”, joissa on yhdeksän eri arvoastetta. Nämä ovat serafit (Jes. 6:2Linkki avautuu uudessa välilehdessä), kerubit (1. Moos. 3:24Linkki avautuu uudessa välilehdessä, 2. Moos. 25:18Linkki avautuu uudessa välilehdessä, Hes. 28:14Linkki avautuu uudessa välilehdessä, Ps. 18:11Linkki avautuu uudessa välilehdessä, 80:2Linkki avautuu uudessa välilehdessä ja 99:1Linkki avautuu uudessa välilehdessä), valtaistuimet (Kol. 1:16Linkki avautuu uudessa välilehdessä), herruudet, voimat, vallat, hallitukset, ylienkelit eli arkkienkelit ja enkelit.