Puhuminen auttaa!
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Päivystäjämme ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palvelemme myös ruotsiksi.

Palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80. Se on avoinna joka ilta klo 18 alkaen.  Keskusteluapua on saatavissa myös chatin, netin ja kirjeen välityksellä. 

Kirkon keskusteluapua
Teemu Laajasalo vihittiin Helsingin piispan virkaan
Helsingin piispa Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan uusi piispa Teemu Laajasalo vihittiin virkaansa Helsingin tuomiokirkossa sunnuntaina 12.11.2017. Virkaan vihkimisen toimitti arkkipiispa Kari Mäkinen avustajineen.

Piispa Laajasalo saarnasi vihkimysmessussaan anteeksiannosta.

”Kristinuskon ihmeellisimpiä ajatuksia on mahdollisuus aloittaa alusta.”

Piispa Laajasalon saarna 12.11.2017
Kirkolliskokous Turussa 6.-9.11.
Kirkolliskokousedustajat istuvat istuntosalissa Turussa

Kirkolliskokous kokoontui syysistuntoonsa 6. - 9. marraskuuta. Asialistalla olivat mm. lähetekeskustelut Kirkon keskusrahaston sekä Kirkon eläkerahaston talousarvioista vuodelle 2018 ja toiminta- ja taloussuunnitelmista vuosille 2018–2020, kirkon nelivuotiskertomus 2012-2015 ja seurakuntavaalisäännösten tarkistaminen.

Kirkolliskokous kävi myös lähetekeskustelun piispainkokouksen esityksestä, joka koskee selvitystä avioliittoon vihkimisestä luopumisesta.

Lue lisää kirkolliskokouksen syysistunnosta
Juutalaisuuden ja kristinuskon vuoropuhelu etsii uusia uria
Sapattikattaus, kuvassa pullapitko ja kaksi kynttilää.

Suomessa Kirkko ja juutalaisuus -työryhmä edistää kristinuskon ja juutalaisuuden sisällön tuntemusta sekä keskinäisten suhteiden hoitamista ja vuorovaikutusta.

"Vaikka juutalaisuus ja kristinusko ovat kaksi Israelin tytärtä, niin voimme oppia toisiltamme ja nähdä toisessa paljon arvokasta”, työryhmän puheenjohtaja Pekka Lindqvist sanoo.

Pekka Lindqvistin haastattelu
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Kummius on luottamustehtävä
Meemikuva, jossa pappi kastaa kummin sylissä olevaa vauvaa. Kuvassa teksti: Joka vuosi syntyy kähes 100 000 uutta kummisuhdetta.
Kummien valinta ja tehtävät
Horisontti: Pääseekö Jeesus enää päiväkotiin?
Horisontti ohjelman keskustelijat: asiantuntija Heljä Petäjä Kirkkohallituksesta, opetusneuvos Ulla Laine Opetushallituksesta sekä Mellunkylän moskeijan imaami Abbas Bahmanpour.

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma vaikuttaa päiväkotien arkeen.Uskontokasvatus on korvattu katsomuskasvatuksella. Mitä ja miten lapselle saa puhua uskonnosta, jos uskontoon ei saa häntä sitouttaa? Uhkaako monikulttuurisuus kristinuskon asemaa?

Yle Radio1:n Horisontti-ohjelmassa 19.11. keskustelemassa ovat asiantuntija Heljä Petäjä Kirkkohallituksesta, opetusneuvos Ulla Laine Opetushallituksesta sekä Mellunkylän moskeijan imaami Abbas Bahmanpour.

Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Horisontti 19.11. klo 12.15 ja Yle Areena
Minuuttihartaudesta hengähdyshetki arkeen
Minuuttihartauden logo, sininen pohja

Suvaitsevaisuuden päivä - "Asetanko itseni rasistin yläpuolelle?" kysyy Heikki Nenonen Kirkon ulkomaanavusta.

Ota itsellesi hetki aikaa ja katso Minuuttihartaus.

Minuuttihartaus
Suomalaiset lahjoittivat kolme miljoonaa ihmiskaupan torjumiseen
Yhteisvastuukeräyksen logo, punainen sydän ja risti

Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna reilut kolme miljoonaa euroa. Varoilla torjutaan ihmiskauppaa Suomessa ja maailman konfliktialueilla.

Keräystilitys luovutettiin 14.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Yhteisvastuutuotto 2017
Pisara-hartaudessa toisen posken kääntäminen
Sosiologi Timo Virtala

Yksi Raamatun kuuluisimpia kohtia on toisen posken kääntäminen. Mitä se oikeasti tarkoittaa? (Matt. 5:38-41)

Sosiologi Timo Virtala pohtii teemaa.

Pisara-hartauksissa Raamattu avataan erilaisissa paikoissa ja elämäntilanteissa.

Pisara Yle Areenassa
23. sunnuntai helluntaista
Kirkkovuoden kuvituskuva, tekijä Anniina Mikama.

Tämän sunnuntain sisältönä ovat anteeksiantamus ja siitä avautuva keskinäinen rakkaus. Koko elämämme perustuu anteeksiantoon, jonka saamme Kristuksen ristinkuoleman ansiosta. Se velvoittaa meidät kohtaamaan lähimmäisemme ystävällisesti, lempeästi ja anteeksiantavasti.

 

Kirkkovuosi
Luther-animaatio palaa reformaation tapahtumiin
Kuva animaatiosta, jossa Luther naulaa teesejä

Yle TV1 esittää 10-osaisen sarjan Martti Lutherin elämänvaiheista nuoresta latinakoulua käyvästä pojasta voimakastahtoiseksi munkiksi ja professoriksi, jonka toiminta mullisti Euroopan 500 vuotta sitten.

Sarjan kolme ensimmäistä jaksoa esitetään TV1:ssä ja Yle Areenassa sunnuntaina 12.11. klo 9.05 alkaen.

Luther Yle Areenassa
Piispat: Hyvä saattohoito kaikille tarvitseville
Valkoisia kynttilöitä palamassa pimeällä hautausmaalla
Piispat eivät kannata eutanasian laillistamista. He kehottavat yhteisessä kannanotossaan sen sijaan arvioimaan, miten laadukas saattohoito saataisiin koko Suomessa jokaisen tarvitsevan saataville, ja ryhtymään toimiin asian kuntoon saattamiseksi.
Piispojen kannanotto eutanasiasta ja saattohoidosta
Ministeri Grahn-Laasosen kirkolliskokouspuhe
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili kirkolliskokouksessa tiistaina 7.11.2017.

Grahn-Laasonen korosti puheessaan luterilaisuuden ja reformaation merkitystä suomalaisen sivistyksen ja lukutaidon kehittymiseen ja siihen, millaisessa yhteiskunnassa tänään elämme. 

Lutherin tarinaa tv-dokumentissa piispa Jolkkosen kertomana
Piispa Jari Jolkkonen Lutherin tohtorinhattu päässään.

Yle TV1:ssä esitettiin 22.10. klo 10 dokumentti ”Martti ja minä, reformaattorin tarina”. Dokumentissa kuvataan Martti Lutherin tietä ujosta oikeustieteen opiskelijasta katolisen kirkon uhmakkaaksi kriitikoksi. Luther-tarinoiden kertojana ja reformaation oppaana kirkosta kapakkaan kulkee Kuopion hiippakunnan piispa ja Luther-tutkija Jari Jolkkonen.

Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Yle areena
Sata vuotta työtä kristittyjen yhteyden hyväksi
Ekumeeninen kulkue laskeutuu Turun tuomiokirkon portaita alas. Kulkueen ensimmäisenä kulkeva kantaa SEN:in sinistä lippua.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto juhlii 15.10. satavuotista historiaansa. Mutta mitä on ekumenia? Miltä ekumeeninen liike näyttää tänä päivänä?

Sata vuotta ekumeniaa
Tutkimus selvittää kuolemanpelon kokemusta

Herättävätkö esimerkiksi kuolemasta kertovat uutiset sinussa pelkoa? Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tehdään tutkimusta, jossa selvitetään ihmisten kokemuksia kuolemanpelosta, sen kanssa elämisestä ja vaikutuksista elämään. Osallistu tutkimukseen ja kirjoita, millä tavoin kuolemanpelko ilmenee tai on ilmennyt elämässäsi.

Lisää tietoa tutkimukseen osallistumisesta
Ilmastopakolaisuus kasvaa

Uutiset kuivuudesta, tulvista, vesipulasta ja ruokakriisistä lisääntyvät, kun ilmastonmuutos etenee. Ilmastopakolaisuus kasvaa, eikä asialta voi kukaan missään päin maailmaa sulkea silmiään. Kannattaako omenapuu kuitenkin vielä istuttaa?

Lue kirkon ja tutkijoiden ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja toivosta
Kirkolle myönnettiin Vuoden selväsanainen –palkinto
Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnon kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä selkokielisten aineistojen tuottamisessa ja kirkon saavutettavuuden edistämisessä.
Lue lisää
Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen puhuttaa

Samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä tehtyjä kanteluita on käsitelty Helsingin, Oulun ja Lapuan hiippakunnissa. Jokainen tuomiokapituli käyttää pappien tehtäviä valvoessaan itsenäistä harkintaa, minkä vuoksi hiippakunnissa voidaan päätyä erilaisiin ratkaisuihin kanteluiden suhteen.

Lue lisää kirkon avioliittokäsityksestä
Arkkipiispan vaalin ehdokasasettelu käynnissä
Arkkipiispa Kari Mäkinen istuu kokouspöydässä.

Arkkipiispan vaalin ehdokasasattelu on käynnissä 27.11. saakka. Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 8.2.2018.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018, kun arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle. Mäkinen on toiminut arkkipiispana vuodesta 2010 alkaen.

Tiedote arkkipiispan vaalista
Mitä on rohkeus vuonna 2017?

Mitä on rohkeus vuonna 2017? Tuohon kysymykseen hakee näkemyksiä syyskuussa 70 vuotta täyttävä Kirkon Ulkomaanapu eli KUA.

#rohkeus2017 on paikka, jossa on tilaa erilaisille puheenvuoroille ja kertomuksille rohkeudesta – sekä Suomessa että maailmalla. Kampanja hakee samalla uusia tapoja kertoa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun maailmasta.

#rohkeus2017-kampanja
Radio-ohjelmasarja reformaatioajan elämästä

Tänä vuonna vietetään reformaation 500-vuotisjuhlaa. Ainomaija Pennasen toimittama radio-ohjelmasarja (Yle Radio 1) Yhdeksän virttä muutoksesta kertoo reformaatioajan elämästä ja tapahtumista virsien kautta. Sarjan osat rakentuvat kukin aina yhden virren ympärille. Koko sarja on kuultavissa Yle Areenassa marraskuun loppuun saakka.

Yle areena
Professori Helander: "Kirkon ei tule luopua vihkioikeudesta."
Pappi alttarilla vihkimässä hääparia avioliittoon.

Professori emerita Eila Helanderin selvitys Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille luovutettiin piispainkokoukselle keskiviikkona 6.9.2017.

Selvityksen keskeisenä tuloksena on, että vihkimisoikeudesta ei pidä luopua.

Selvitys vihkioikeudesta luopumisesta
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa
Ruskea puinen risti lapsen käsissä

Rukouksessa ihminen avaa sisimpänsä vuorovaikutukseen Jumalan kanssa. Rukous voi olla sanallista tai hiljaista ja sanatonta. 

(Kuva: Sanna Krook)

Rukouksia
Virsikirja
Aukinainen virsikirja ihmisen käsissä

Olit sitten kesäjuhlilla tai konfirmaatiomessussa, voit veisata mukana helposti.

Verkkovirsikirja on aina mukana!

Virsikirja verkossa
Kysymyksiä ja vastauksia kirkon avioliittokäsityksestä
hääkimppu, jossa valkoisia ruusuja

Piispainkokous päätti tammikuussa 2017 toteuttaa selvityksen avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkolle. Selvityksessä käydään läpi myös kirkon eri vaihtoehdot asian suhteen ja näiden vaihtoehtojen vaikutukset.

Taustaselvityksen tekee piispainkokouksen kutsumana professori Eila Helander. Selvityksen on tarkoitus valmistua 31.10.2017 mennessä. 

Kirkon avioliittokäsitys
Rakoileeko rakkaus? Suhdeklinikka auttaa
hammasharjat mukissa
Kysy parisuhteeseen ja muihin ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Suomen ev. lut. kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat tarjoavat ammattitaitonsa käyttöösi.
Suhdeklinikka
Lue Raamattua verkossa
Avoinna oleva Raamattu
Raamatun verkkoversiosta voi etsiä Raamatun kohtia haluamillaan hakusanoilla.
Tutustu Raamattuun
 
Kirkko Twitterissä