WeFood torjuu ruokahävikkiä ja auttaa kehitysmaissa
Mies kantaa hedelmäkoria ja vesimelonia.

Kirkon Ulkomaanapu kerää varoja hävikkiruokaa myyvän kaupan perustamiseksi. WeFood torjuu ruokahävikkiä myymällä muutoin jätteeksi päätyvää ruokaa. Tuotoilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun toimintaa kehitysmaissa ja katastrofitilanteissa.

Kirkon Ulkomaanapu julkistaa Maailma kylässä -festivaaleilla 27.-28.5. ”osakeannin”. Tuotoilla perustetaan hävikkiruokaa myyvä kauppa Helsinkiin. Hävikkiruokakauppa myy 50–70 prosenttia normaalihintoja edullisemmin ruokaa, joka muutoin päätyisi kaatopaikalle. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.

Lue lisää WeFood-hävikkiruokakaupasta
Suvivirsi auttaa kehitysmaiden lapsia ja nuoria
Nuori nainen Ugandassa.

Suvivirren sunnuntaita vietetään tänä vuonna 28.5. Suvivirren sunnuntain kolehti kannetaan kehitysmaiden lasten ja nuorten laadukkaan koulutuksen turvaamiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Kampanja ei kuitenkaan rajoitu yhteen päivään vaan Suvilinnun laulukirjan lauluja voi laulaa koko kevään ja kesän.

 

Lue lisää ja katso Suvivirsi-tapahtumat
Osanotto Manchesterin surun keskelle
Valkoinen freesian kukka

Shocked by the bombing in Manchester, grieving the loss of life and remembering those who suffer, we send our condolences to our sisters and brothers in our partner diocese. May God be with you and bless you as you continue your work for reconciliation, peace and hope in Christ Jesus.

"Ajattelemme erityisesti niitä Manchesterin nuoria, joiden kanssa tamperelainen nuorisomme on viettänyt yhteisiä leirejä, ja jotka mahdollisesti ovat tämän iskun uhrien joukossa. Rukoilemme surevien, kärsivien ja pelkäävien puolesta."

Matti Repo, Tampereen piispa, Bishop of Tampere

Tampereen ja Manchesterin hiippakunnilla on ystävyyssopimus, ja erityisesti nuoret tekevät paljon yhteistyötä.

Kouluun lähtevien siunaaminen päättää eskarivuoden
kuvassa pieni poika on ylittämässä katua suuri reppu selässään. Kuvassa lainaus Irja Askolalta: Hän lähettää suojelusenkelin varjelemaan sinua.

Monet seurakunnat järjestävät kouluun lähtevien siunaamistapahtumia toukokuun loppupuolella eskarivuoden päätteeksi. Tulevien ekaluokkalaisten siunaamiseen ovat tervetulleita perheen lisäksi esimerkiksi isovanhemmat ja kummit.

Kouluun lähteviä voidaan siunata myös elokuussa juuri ennen koulun alkamista. Tietoa oman seurakuntasi siunauksista saat suoraan seurakunnasta.

Seurakuntien yhteystiedot
Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset
Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset järjestettiin helatorstaina 25.5. Hautaansiunaamisen toimitti emerituspiispa Eero Huovinen. Hautajaiset ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Hautajaisissa ja muistotilaisuudessa pidetyt puheet, mm. piispa Eero Huovisen puhe, on koottu valtioneuvoston verkkosivuille (vnk.fi).

Kuva: Mauno Koivisto sai Luther-mitalin vuonna 1984.

Yle Areena
Presidentti Ahtisaari arvostaa kirkon tekemää työtä
Martti Ahtisaari istuu työhuoneensa pöydän ääressä.

Presidentti Martti Ahtisaari arvostaa kirkon tekemää työtä niin kehitysmaissa kuin kotimaassakin. Afrikassa on paljon esimerkkejä onnistuneista yhteistyöhankkeista.

"Kirkolla on ollut positiivinen rooli siinä, miten se on halunnut tukea maahan tulevia pakolaisia. Juuri kirkko oli valmiina vastaanottamaan, kun muut eivät vielä olleet. Kyllä minä tunnistan kirkon sen halusta auttaa."

Presidentti Ahtisaaren haastattelu
Kirkko vahvasti mukana kesän SuomiAreenassa
Porissa heinäkuussa järjestettävän SuomiAreena -tapahtuman logo

Viisisataavuotiasta reformaatiota ja satavuotiasta Suomea muistetaan heinäkuussa Porin SuomiAreenassa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -juhlavuosi pystyttävät Poriin Muutosterassin, jonne jokainen on tervetullut tuomaan oman muutostoiveensa ja antamaan oman ideansa yhteisen hyvän edistämiseksi. 

Muutosterassi on avoinna koko SuomiAreenan ajan 10.–14.7. 

Kirkko SuomiAreenassa
DigiMarkus - uusi suomennos Markuksen evankeliumista

DigiMarkus on julkaistu. Kyseessä on Suomen Pipliaseuran uusi suomennos Markuksen evankeliumista. DigiMarkus on käännetty alkukielestä suoraan mobiililaitteille.

Raamattu tai sen osa on nykyään saatavilla digitaalisesti noin tuhannella kielellä. DigiMarkus on maailman ensimmäinen alkukielestä suoraan mobiiliympäristöön laadittu evankeliumikäännös.

DigiMarkus
Minuuttihartaudet tarjoavat hengähdyshetken arkeen
kuvassa lukee sinisellä pohjalla valkoinen teksti minuuttihartaus.

"Eräs kristinuskon suuri sana on sovinto ja rauha ihmisten kesken. Rukoilen tänään, että meillä olisi sovinto ihmisten, eläinten ja koko tämän meidän luomakuntamme kanssa", sanoo Stiven Naatus.

Ota itsellesi aikaa 140 sekuntia. Minuuttihartaus on hetki, joka avaa yhden ikkunan tästä arjesta Jumalan todellisuuteen.

Minuuttihartaudet
Piispaehdokkaat osallistuvat vaalipaneeleihin

Helsingin piispanvaalin ehdokkaat osallistuvat vaalipaneeliin Vantaalla ke 31.5. klo 18–20. Tilaisuus järjestetään Myyrmäen kirkkosalissa.  Keskiviikkona 7.6. klo 18–20 järjestetään vaalipaneeli Porvoon suomalaisella seurakuntakodilla.

Helsingin nykyinen piispa, Irja Askola, jää syksyllä eläkkeelle. Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1.11. Hänet vihitään virkaansa 12.11.2017 Helsingin tuomiokirkossa.

Seurakuntien leirit tuovat helpotusta lapsiperheiden kesään
Lapsia metsässä

Seurakunnat järjestävät kesäisin mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä leireillä, – tarjolla on muun muassa lastenleirejä, nuortenleirejä, perheleirejä sekä isä-poikaleirejä.

Monissa seurakunnissa leireille on ilmoittauduttava viimeistään toukokuussa. Tarkista oman seurakuntasi leiritarjonta ja ilmoittautumisajat seurakunnan verkkosivuilta!

Seurakuntien yhteystiedot
5. sunnuntai pääsiäisestä
Jeesus rukoilee alttarin edessä seisten.
Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.
Kirkkovuosi
"Kirkon tehtävä on tuomita pahuus"
Lähikuvassa musta Thursdays in black -pinssi

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksessa puhunut kongolainen naistentautien lääkäri ja ihmisoikeusaktivisti Denis Mukwege puolustaa naisten ja lasten ihmisarvoa.

"Kirkolla on velvollisuus työskennellä kaikilla yhteiskunnan alueilla ja saada aikaan lakeja ja mekanismeja, jotka mahdollistavat naisten vapauttamisen ja voimaantumisen."

Brutaalia pahuutta vastaan
Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelma palkittiin
Kuvassa Kangasalan kirkon sali salin perältä kuvattuna. Kuvassa näkyvät kirkon penkkirivit ja edessä alttari.

Kirkkohallituksen ja Radio Dein yhteinen Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelma on voittanut Invalidiliiton Esteetön Suomi -palkinnon.

Kesällä 2016 esitetyssä radio-ohjelmassa vierailtiin kirkoissa eri puolilla Suomea ja tutkittiin sitä, miten kirkkotilassa voidaan huomioida seurakuntalaisten erilaiset tarpeet. Suomen saavutettavimman kirkon tittelin sai kuvassa näkyvä Kangasalan kirkko.

Esteetön Suomi -palkinto jaetaan joka toinen vuosi tunnustuksena toiminnalle tai kohteelle, joka toteuttaa merkittävällä tavalla laajaa näkemystä esteettömyydestä.

Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelman kaikki 11 jaksoa ovat ladattavissa Sakasti-palvelusta.

Suomen saavutettavin kirkko -jaksot
Marko Hakanpää on vuoden kanttori

Suomen kanttori-urkuriliitto on valinnut Turun Mikaelin seurakunnan johtavan kanttorin Marko Hakanpään vuoden kanttoriksi. Marko Hakanpää on johtavia urkureita ja urkumusiikin edistäjiä Suomessa. Hän konsertoi urkurina ahkerasti myös eri puolilla maailmaa.


Hakanpää tunnetaan Youtube-videoistaan, joissa hän soittaa sekä tunnettuja että entuudestaan tuntemattomampia urkukappaleita. Lisäksi hän ylläpitää Häämusiikki.info-sivustoa, jota käyttävät niin seurakuntalaiset kuin musiikkialan ammattilaisetkin. 

Marko Hakanpää
Antti ja Iiro tubettavat uskosta
Antti ja Iiro soittavat kitaraa

Porvoon suomenkielisen seurakunnan pappi Iiro Salminen ja teologian opiskelija Antti Alanen heittävät persoonansa likoon uudessa Youtube-sarjassa, jossa pohditaan nuorten kanssa uskoa ja erilaisia teemoja sen ympärillä.

Antti ja Iiro -Youtube-kanava
Rippikoulu-uudistus astui voimaan
Nuoria rippikoulussa.

Suomalaisen rippikoulun suosio on maailman ennätys. Rippikoulu tavoittaa yhä valtaosan maamme nuorista.

Suuri ihme -rippikoulusuunnitelma astui voimaan 1.5.2017. Suunnitelma kehittää rippikoulua yhä nuorilähtöisemmäksi. Siinä korostetaan nuorten osallisuutta, rippikoulun yhteisöllisyyttä ja perheiden kohtaamista. Suunnitelma on tehty yhdessä nuorten ja seurakunnan työntekijöiden kanssa. 

Suuri ihme -rippikoulusuunnitelma
Virsivisan voitto WEE-joukkueelle Kangasniemelle
Virsivisan 2017 voittajajoukkue, Wee-joukkue, Kangasniemen Beckerin koulun 3a

Virsivisan 2017 voitto meni tänä vuonna Mikkelin hiippakuntaan. Kangasniemen Beckerin koulun 3a-luokka voitti WEE-joukkueellaan Tampereella pidetyn finaalin.

Kahdeksan finalistijoukkuetta esittivät itse uudelleen sanoittamansa virren. He kilpailivat myös virsien sanoista kuva-arvoituksissa, tunnistivat virsiä alkusanojen tai säestyksen perusteella ja esittivät juontajan pyytämän virren.

Visassa toiselle sijalle sijoittui Oulun hiippakunnan Nimettömät Haukiputaalta ja kolmanneksi Saarijärven virsilinnut Lapuan hiippakunnasta.

Virsivisa
101 syytä kuulua kirkkoon
Kuva lapsista kiipeilytelineessä ja teksti
Liity kirkkoon
500 vuotta reformaatiosta
.
Reformaation merkkivuosi 2017
Lue Raamattua verkossa
Avoinna oleva Raamattu
Raamatun verkkoversiosta voi etsiä Raamatun kohtia haluamillaan hakusanoilla.
Tutustu Raamattuun
 
Kirkko Twitterissä