Hyppää sisältöön
Mies ja lapsi

Rikos

Rikos koskettaa monia

Rikos järkyttää tekijän, uhrin ja heidän läheistensä mieliä. Se horjuttaa perusturvallisuutta ja luottamusta. Rikollinen teko on usein vain jäävuoren huippu, joka kätkee alleen suuren määrän pahaa oloa, yksinäisyyttä ja sairautta. Tähän jäävuoreen sisältyy myös paljon yhteisöllistä pahaa, jonka juuret voivat olla kaukana menneisyydessä.

Syyttäminen, rankaiseminen ja sovittaminen eivät riitä ratkaisemaan rikoksen kaikkia vaikutuksia. Tekijöiden, uhrien ja omaisten eristäytyminen ja käpertyminen omaan kipuun ja häpeään tuottaa lisää pahaa oloa. Tapahtuneesta kannattaa keskustella läheisten ja tarvittaessa myös ulkopuolisten auttajien kanssa niin, että voi jatkaa elämässä eteenpäin.

Kirkko auttaa viranomaisten, järjestöjen, muiden kirkkokuntien ja vapaiden kirkollisten suuntien kanssa rikoksen osapuolia. Avun tarvitsijalta ei kysytä kirkon jäsenyyttä eikä uskon asioita. Perusteeksi riittää avun ja tuen tarve.

Jos sinulle tai läheisellesi on tapahtunut rikos, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seurakuntasi pappiin tai diakoniatyöntekijään, luottamuksellisesti. Vaikka et kuuluisi kirkkoon, niin voit ottaa yhteyttä seurakuntaan.

He voivat tarpeen vaatiessa ohjata sinut eteenpäin. Näillä verkkosivuilla kerromme myös erilaisista tukimuodoista.