Hyppää sisältöön

Omaan tai läheisen kuolemaan varautuminen

Oma tai läheisen kuolema on vääjäämätön asia, johon on hyvä varautua ennalta. Omaisten on helpompaa tehdä päätöksiä, kun vainajan tahto ja toiveet ovat tiedossa. Läheiset saavat mielenrauhan järjestäessään vainajan asiat tämän toivomalla tavalla.

Paras tapa varautua tulevaan on kirjata ylös toiveet sekä laatia oikeudellisesti pätevät ja ajantasaiset asiakirjat. Näin läheisten taakka helpottuu surutyön keskellä.

Toiveet esimerkiksi hautauksen ja muistotilaisuuden osalta voi hahmotella oheisen lomakkeen avulla. Täytetystä lomakkeesta ja sen säilytyspaikasta kannattaa kertoa omaiselle tai ystävälle.

Hautajaissuunnitelmalomake

Hautajaissuunnitelmalomake word-muodossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lomake on pdf-muodossa. Lomake ei ole virallinen dokumentti. Sen lisäksi on hyvä laatia tietyt täsmentävät ja juridisesti pätevät asiakirjat.

Testamentti

Testamentti on määrämuotoinen asiakirja, jossa päätetään mitä omaisuudelle tapahtuu kuoleman jälkeen. Testamentilla varmistetaan, että omaisuus jaetaan vainajan haluamalla tavalla.

Hoitotahto

Hoitotahto on kannanotto hoitoon ja elämää ylläpitäviin toimintoihin siltä varalta, ettei itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin. Hoitotahdossa voidaan myös valtuuttaa toinen henkilö tekemään tarvittavat päätökset hoitotahdon laatijan puolesta.