Hyppää sisältöön

Alkoholi

Kristittyjen suhde alkoholiin on ollut perinteisesti kahtalainen: toisaalta alkoholin tuottamisella ja nauttimisella on merkittävä rooli kristinuskon historiassa ja Raamatun ajan maailmassa, toisaalta kristinuskon (kuten monen muunkin uskonnon) piirissä vaikuttaa alkoholista kieltäytymisen ihanne.

Luostarit ovat perinteisesti tuottaneet erilaisia alkoholijuomia, ja perinne on edelleen voimissaan. Myös Martti Luther tunnettiin suurena oluen ystävänä. Jeesus ja apostolit nauttivat alkoholia ajan tavan mukaan. Viini kuului paikalliseen ruokakulttuuriin. Raamattu ei tuomitse alkoholin käyttöä (Joh. 2:1–11Linkki avautuu uudessa välilehdessä; 1. Tim. 3:8Linkki avautuu uudessa välilehdessä; Tiit. 2:3Linkki avautuu uudessa välilehdessä), mutta holtitonta juomista se pitää paheksuttavana (1. Piet. 4:3Linkki avautuu uudessa välilehdessä, ks. myös Ef. 5:18Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

Ehtoollisviininä käytetään kirkkojen tradition ja yleisen käytännön mukaisesti “viiniköynnöksen antia” (Matt. 26:29Linkki avautuu uudessa välilehdessä), eli viinirypäleistä valmistettua viiniä. Se voi olla joko puna- tai valkoviiniä, ja sitä voidaan laimentaa vedellä. Ehtoollisella viininä voidaan käyttää myös alkoholitonta viiniä, mutta senkin tulee olla rypäleistä valmistettua. Seurakunnan tulee myös aina tarjota mahdollisuus alkoholittomaan viiniin. Periaatteellista estettä ei ole myöskään sille, että erityisistä syistä seurakuntalainen nauttii vain leivän.

Liiallinen alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa paitsi terveydellisiä, myös sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö tekee osaltaan myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Diakonia auttaa päihdeongelmaisia ja monet AA-kerhot kokoontuvat seurakuntien tiloissa.

Sininauhaliitto on valtakunnallinen, kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto. Se palvelee diakoniselta arvopohjalta jäsenyhteisöjään, kristillisiä kirkkoja ja seurakuntia sekä tekee yhteistyötä yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.