Hyppää sisältöön

Alkoholi

Kristittyjen suhde alkoholiin on ollut perinteisesti kahtalainen: toisaalta alkoholin tuottamisella ja nauttimisella on merkittävä rooli kristinuskon historiassa ja Raamatun ajan maailmassa, toisaalta kristinuskon (kuten monen muunkin uskonnon) piirissä vaikuttaa alkoholista kieltäytymisen ihanne.

Luostarit ovat perinteisesti tuottaneet erilaisia alkoholijuomia, ja perinne on edelleen voimissaan. Myös Martti Luther tunnettiin suurena oluen ystävänä. Jeesus ja apostolit nauttivat alkoholia ajan tavan mukaan. Viini kuului paikalliseen ruokakulttuuriin. Raamattu ei tuomitse alkoholin käyttöä (Joh. 2:1–11; 1. Tim. 3:8; Tiit. 2:3), mutta holtitonta juomista se pitää paheksuttavana (1. Piet. 4:3, ks. myös Ef. 5:18).

Ehtoollisviininä käytetään kirkkojen tradition ja yleisen käytännön mukaisesti “viiniköynnöksen antia” (Matt. 26:29), eli viinirypäleistä valmistettua viiniä. Se voi olla joko puna- tai valkoviiniä, ja sitä voidaan laimentaa vedellä. Ehtoollisella viininä voidaan käyttää myös alkoholitonta viiniä, mutta senkin tulee olla rypäleistä valmistettua. Seurakunnan tulee myös aina tarjota mahdollisuus alkoholittomaan viiniin. Periaatteellista estettä ei ole myöskään sille, että erityisistä syistä seurakuntalainen nauttii vain leivän.

Liiallinen alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa paitsi terveydellisiä, myös sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö tekee osaltaan myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Diakonia auttaa päihdeongelmaisia ja monet AA-kerhot kokoontuvat seurakuntien tiloissa.

Sininauhaliitto on valtakunnallinen, kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto. Se palvelee diakoniselta arvopohjalta jäsenyhteisöjään, kristillisiä kirkkoja ja seurakuntia sekä tekee yhteistyötä yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.