Hyppää sisältöön

Mitä vihkiäisissä tapahtuu?

Kirkollinen vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä.

Kirkollisen vihkitoimituksen kulkuun eli vihkikaavaan on olemassa vaihtoehdot, joista voitte valita mieleisenne, joko lyhyemmän tai pidemmän kaavan. Kaavat löytyvät kirkollisten toimitusten kirjastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Vihkipappi huolehtii tilaisuuden kulusta, ja sitä voi harjoitella papin kanssa ennakkoon. Kirkkohäissä vihkitilaisuus kestää keskimäärin 20–30 minuuttia.

Kirkolliset häät alkavat musiikilla, usein se on häämarssi, jonka aikana vihkipari saapuu alttarille tai muulle vihkipaikalle. Alkumusiikin jälkeen tulevat siunaus ja johdantosanat, rukous ja Raamatun jakeet, joista hääpari sopii yhdessä vihkipapin kanssa. Näitä seuraa papin puhe parille.

Sen jälkeen vihkipappi esittää teille kummallekin erikseen tärkeän kysymyksen ”tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi/aviomieheksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?” ja siihen vastataan ”tahdon”.

Kysymysten jälkeen tulee papin lukema sormusrukous. Joko pelkästään morsiamen tai molempien puolisoiden vasemman käden nimettömään pujotetaan sormus liiton merkiksi. Mikäli haluatte, voitte toistaa papin perässä myös erillisen sormuslupauksen ennen sormusten pujottamista.

Tuoreen avioparin suudelma alttarilla on odotettu.

Lopuksi pappi onnittelee ja antaa teille vihkiraamatun seurakunnan häälahjana. Te käännytte kohti häävieraitanne, ja usein tässä vaiheessa esitetään musiikkia. Sen jälkeen kävelette tuoreena avioparina kohti kirkon pääovea päätösmusiikin soidessa, ja koko hääväki nousee samalla seisomaan. Hääparin jälkeen kirkosta poistuvat ensimmäisinä kirkon ensimmäisissä penkkiriveissä istuvat. 

Hääpari väistyy hetkeksi odottamaan esimerkiksi kirkon sakastiin, että kaikki vieraat ovat poistuneet kirkon ovesta ulos, ja sen jälkeen on teidän vuoronne tulla kaikkien hurrattaviksi ja onniteltaviksi. Onnittelut voi säästää myös hääjuhlan alkuun.

Vihkiminen ristiäisten yhteydessä tai pienimuotoisesti

Monet haluavat järjestää kirkollisen vihkimisen pienimuotoisesti, esimerkiksi ristiäisten tai muun juhlan yhteydessä. Paikalla on silloinkin oltava vähintään kaksi todistajaa, jotka ovat 15 vuotta täyttäneitä. Vihkiminen voidaan aina toimittaa hyvinkin yksinkertaisella tavalla ilman häämarsseja ja musiikkiesityksiä. Ne ovat täysin vapaaehtoisia. Vihkiä voi joko kirkossa, omassa kodissanne tai muussa teille sopivassa paikassa.

Nykyään useilla paikkakunnilla eri puolella Suomea seurakunnat järjestävät erityisiä vihkitilaisuuksia/hääöitä, joissa pappi tai papit vihkivät useita eri pareja saman päivän tai illan aikana. Tilaisuuksissa on mahdollista avioitua pienimuotoisin menoin ilman suurta häähumua. Seurakunta tarjoaa myös kakkukahvit.

Morsiusmessu

Morsiusmessu on jumalanpalvelus, johon kuuluvat avioliittoon vihkiminen ja ehtoollisen vietto. Morsiusmessulle on oma vihkikaavansa, joka löytyy kirkollisten toimitusten kirjastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Morsiusmessussa ehtoollisella käyvät sekä vihkipari että vieraat. Messu kestää yleensä noin tunnin.