Hyppää sisältöön

Vihki- eli toimituskeskustelu

Vihkipappi tapaa teidät yleensä jo ennen vihkitilaisuutta. Ottakaa mukaan keskusteluun avioliiton esteiden tutkintatodistus, johon pappi täydentää vihkimistä koskevat tiedot. Vihkiminen on juridinen tapahtuma. Jo vihkikeskustelussa on hyvä, että teillä on tiedossa kaksi todistajaa, jotka tulevat paikalle vihkitilaisuuteen. Todistajina voivat olla esimerkiksi sukulaiset tai ystävät. Heidän on oltava 15 vuotta täyttäneitä. Tarvittaessa seurakunta voi tarjota todistajat.

Papin kanssa käytte ennakkoon läpi myös vihkijuhlaan liittyviä käytännön asioita. Pappi kerää tapaamisestanne myös aineita tulevaan vihkipuheeseensa. Hänelle voi kertoa esimerkiksi, miten tapasitte, mitkä asiat toisessa erityisesti viehättävät tai mitä odotatte avioliitoltanne.

Vihkitoimitusta voi harjoitella

Vihkitoimitusta saa harjoitella papin kanssa etukäteen kirkossa. Harjoituksissa voivat olla mukana myös esimerkiksi bestman ja kaaso tai muita henkilöitä, joilla on jokin tehtävä vihkitilaisuudessa. Harjoitustoiveesta kannattaa mainita papille ennakkoon.