Hyppää sisältöön

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin?

Kirkollisen vihkimisen saa toimittaa Suomen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkkokunnan pappi. Vihkimisoikeus on lisäksi myönnetty joillekin muille uskonnollisille yhdyskunnille.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Kirkollisesti voidaan vihkiä myös sellainen pari, jossa toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai kristilliseen uskontokuntaan Suomessa tai ulkomailla. Kristillisiä kirkkoja ovat esimerkiksi ortodoksinen kirkko, katolinen kirkko, helluntaikirkko, adventtikirkko, vapaakirkko ja baptistikirkko.

Vihkipari, jonka kumpikaan osapuoli ei ole evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, ei voi saada kirkollista vihkimistä. Jos toinen vihittävistä ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan, ei kirkollinen vihkiminen ole myöskään mahdollista. Maistraatissa solmittu avioliitto voidaan siunata kirkossa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa kirkollista vihkimistä.

Samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen tai avioliiton siunaaminen ei kirkon perinteisen ja edelleen voimassa olevan avioliittokäsityksen vuoksi ole mahdollista. Samaa sukupuolta olevan avioparin kanssa ja puolesta rukoillaan kunkin seurakunnan oman käytännön mukaan. Tähän tilaisuuteen ei ole valmista kaavaa, mutta juhlahetkeä voi suunnitella yhdessä papin tai kirkon muun työntekijän kanssa.