Hyppää sisältöön

Kirkossa naimisiin?

Kirkkohäät on mahdollista järjestää, kun puolisot ovat rippikoulun käyneitä ja kirkon jäseniä. Vihkiminen kirkossa onnistuu myös, kun vihittävistä toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai kristilliseen uskontokuntaan Suomessa tai ulkomailla. Kristillisiä kirkkoja ovat esimerkiksi ortodoksinen kirkko, katolinen kirkko sekä helluntaikirkko, adventtikirkko, vapaakirkko ja baptistikirkko.

Tiesitkö, että myös maistraatissa solmitulle avioliitolle voi saada kirkollisen siunauksen? Avioliiton siunaaminen muistuttaa hyvin paljon kirkollista vihkimistä.

Nykyinen avioliittolaki tuli voimaan 1.3.2017. Se mahdollistaa Suomessa avioliiton samaa sukupuolta olevien kesken. Samalla se haastaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon voimassa olevan opetuksen avioliitosta, jonka mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto.

Samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen ei siis kirkon avioliittokäsityksen mukaan ole mahdollista. Kirkon jäsenillä, papistolla ja hiippakuntien piispoilla on kuitenkin erilaisia käsityksiä siitä, mihin suuntaan kirkon tulisi avioliittokysymyksessä edetä. 

Kirkon perinteisestä avioliittokäsityksestä huolimatta useat seurakunnat tarjoavat kirkkotiloja samaa sukupuolta olevien parien hääjuhlaan. Monet papit haluavat vihkiä kaikkia pareja tasavertaisesti. Kirkollisesti solmittu avioliitto on juridisesti pätevä.

Samaa sukupuolta oleville aviopareille voidaan vihkimisen sijaan järjestää myös rukoushetki kirkossa. Tilaisuutta voitte suunnitella yhdessä papin tai kirkon muun työntekijän kanssa.