Hyppää sisältöön

Hääperinteitä kirkossa

On tärkeää, että häät ovat teidän näköisenne, ja että niistä jää teille hyvä muisto.

Kirkkohäihin liittyy tapoja ja perinteitä, jotka eivät varsinaisesti ole osa vihkimisen kulkua, mutta jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä. Perinteitä ei tarvitse ottaa huomioon toisten vuoksi vaan teidän itsenne takia. Mikäli perinteet tuntuvat hyviltä myös teille, niitä kannattaa vaalia, mutta yhtä hyvin voitte jättää ne huomioimatta.

Ennen vihkimistä

Monet vihkiparit noudattavat perinnettä, jonka mukaan morsian ja sulhanen eivät saa nähdä toisiaan hääpäivänä kuin vasta vihkikirkossa. Perinne on peräisin ajalta, jolloin pari muutti yhteiseen kotiin vasta häiden jälkeen.

Usein vihkipari valitsee itselleen kaason ja bestmanin tai useampiakin. Kaasot ja bestmanit ovat vihkiparille läheisiä ystäviä tai esimerkiksi sisaruksia, jotka auttavat hääjuhlan järjestämisessä ja osallistuvat vihkitilaisuuteen, jossa heillä voi olla sovitut vastuut.

Kirkkotila on sellaisenaan valmis hääjuhlaa varten. Alttarilla on kynttilät ja kukkia. Voitte kuitenkin itse koristella kirkkosalia, jos se tuntuu tärkeältä. Koristelua, kuten esimerkiksi kukkien määrää ja sopivuutta on hyvä suunnitella ennakkoon yhdessä seurakunnan vahtimestarien kanssa. He tuntevat kirkon tilat ja osaavat arvioida koristeluun ja sen purkamiseen vaadittavan ajan. Suosituimmissa vihkikirkoissa tilaisuuksia on jopa puolen tunnin välein.

Joskus kirkkohäihin tehdään vieraille käsiohjelma, joka kertoo vihkitoimituksen kulun, virsien tai laulujen sanat, vihkimarssit ja muut musiikkitiedot.

Joissakin kirkoissa on morsiushuone, jossa morsiuspari tai usein vain morsian valmistautuu vihkitilaisuuteen ennen sen alkua. Kirkon sakastia voidaan myös käyttää valmistautumiseen. Vihkijuhla alkaa sovittuna aikana.

Vihkimisen aikana

Kirkkohäissä on tapana, että vihkiparin lähisukulaiset istuvat kirkon etupenkeissä. Morsiamen suku ja ystävät istuvat vasemmalla ja sulhasen oikealla puolella kirkon takaosasta katsottuna.

Vieraat nousevat seisomaan, kun urut alkavat soida. Kanttori aloittaa häämusiikin, ja vihittävät tulevat kirkon keskikäytävälle.

Vihkipari voi kulkea matkan alttarille yhdessä rinnakkain, morsian sulhasen vasemman käden puolella. Vanhan perinteen mukaan morsiamen isä tai muu läheinen saattaa morsiamen alttarille, jossa sulhanen valmiiksi odottaa.

Jos morsian saatetaan vihille, hän kävelee häämarssin soidessa saattajan oikean käden puolella. Sulhanen odottelee alttarin äärellä ja lähtee häämarssin alkaessa morsianta vastaan. Kirkon keskivaiheilla saattaja luovuttaa morsiamen sulhaselle, ja vihkipari jatkaa matkaa siten, että morsian on nyt sulhasen vasemmalla puolella. Koko vihkimisen ajan morsian on sulhasen vasemman käden puolella.

Morsiusparin (tai aluksi morsiamen ja saattajan) perässä voivat kävellä myös kaasot, morsiusneidot ja sulhaspojat. He käyvät istumaan kirkon etuosaan. Bestman seisoo alttarilla odottavan sulhasen vieressä, kunnes pari on yhdessä alttarilla. Kaaso voi huolehtia vihkitilaisuudessa morsiuskimpusta ja avustaa morsianta muutenkin. Bestman voi huolehtia sormuksista ja ojentaa ne sulhaselle oikealla hetkellä.

Perinteinen tapa on, että kun pappi on julistanut parin aviopuolisoiksi, vihkipari antaa alttarilla toisilleen suudelman.

Joissain kirkoissa on vihkiryijy, joka voidaan asettaa alttarin eteen. Morsiuspari seisoo sen päällä vihkimisen ajan. Ryijy symboloi suojaa ja onnea avioliitolle, eivätkä muut saa astua sen päälle. Mikäli suvussasi on oma perinneryijy ja haluatte käyttää sitä vihkiäisissänne, se on mahdollista.

Vihkimisen jälkeen

Vastavihityt kulkevat kirkon käytävän takaisin kohti ulko-ovea, josta teidät ohjataan odottamaan morsiushuoneeseen tai sakastiin. Sillä aikaa vieraat siirtyvät ulos kirkosta teitä vastaanottamaan.

Tuoretta avioparia on perinteisesti tervehditty heittämällä heidän päälleen riisiä tai ruusunlehtiä. Nykyään toivotaan, ettei kirkon edessä heitettäisi mitään, jotta ympäristö säilyisi siistinä eikä roskaa kulkeutuisi sisälle kirkkosaliin. Esimerkiksi saippuakuplien puhaltelu tai tähtisadetikkujen polttaminen ovat kuitenkin kaunis tapa juhlistaa tuoretta avioparia.