Palaa sanaston etusivulle

Viestintä kirkossa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja sen seurakunnat ovat julkisoikeudellisia yhteisöjä. Julkisena yhteisönä seurakunnan tulee noudattaa avoimuutta ja julkisuusperiaatteita ja harjoittaa aktiivista viestintää. Julkisuus kuuluu seurakunnan olemukseen hengellisenä yhteisönä. Viestintään liittyviä säännöksiä on kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä ja julkisuuslaissa.

Kirkko on olemukseltaan, tehtävältään ja toiminnaltaan viestivä yhteisö, joka haluaa tukea vuoropuhelua yhteiskunnassa. Kirkossa vuoropuhelu voi tarkoittaa sekä sisäistä että julkisuudessa käytyä keskustelua.

Toimivan vuoropuhelun edellytyksenä on kuitenkin aina se, että osallistujat löytävät yhteisen kielen. Vuoropuhelu alkaa siitä, että julistaja asettaa sanomansa kuulijoiden elämäntilanteeseen.

Seurakuntien viestintä

Kirkkojärjestyksen 7 luvun 9 §:n 2 mom.:n mukaan seurakunnan jäsenille on sopivin tavoin annettava riittävät tiedot yleistä mielenkiintoa herättävistä vireillä olevista seurakunnan ja seurakuntayhtymän asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä ja tehdyistä ratkaisuista. Kirkkoneuvoston tehtävänä on johtaa ja valvoa tätä seurakunnan tiedotustoimintaa.

Tänä päivänä viestintä eri kanavissa on osa kaikkien seurakuntien tehtävää. Suuremmissa seurakuntayhtymissä on omat viestintäyksikkönsä päätoimisine työntekijöineen. Pienemmissä seurakunnissa monet työntekijät hoitavat myös viestintätehtäviä oman toimensa ohella. Kirkon keskushallinnossa toimii Kirkon viestintä -yksikkö.

Monet seurakunnat tai seurakuntayhtymät julkaisevat omaa seurakuntalehteä. Seurakunnilla on myös laajaa yhteistyötä paikallisradioiden tai paikallistelevisioiden kanssa.

Kirkon viestintä
Seurakuntalehdet verkossa

Takaisin sivun alkuun