Kaikki tiedotteet

4.9.2024

Piispainkokouksen suositus: Vähintään kolme prosenttia seurakuntien verotuloista lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan

Piispainkokous suosittelee, että seurakunnat osoittavat vähintään kolme prosenttia seurakunnan verotuloista lähetystyöhön ja kansainväliseen auttamistyöhön kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon ulkomaanavun kautta. Piispainkokous teki linjauksen kokouksessaan Ahvenanmaalla 3. – 4.9.2024. Aiempi suositus on vuodelta 1982. 

Vuoden 2023 tilastojen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntataloudet suuntasivat verotuloistaan lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan lähes 22 miljoonaa euroa. Avustusosuus verotuloista vaihtelee seurakunnittain nollasta yli kolmeen prosenttiin.

Lähetystyön ja diakonian hoitaminen ja edistäminen kuuluvat seurakunnan kirkkolain mukaisiin tehtäviin. Lisää tietoa lähetystyöstä ja kansainvälisestä diakoniasta: Kansainvälinen lähetystyö – yhdessä tekemistä – Evl.fi

Lisätiedot: Risto Jukko, Kirkon lähetystyön keskus, Kirkkohallitus, p.040 485 9643, risto.jukko@evl.fi

Piispainkokous jatkoi pohdintaa nykyajan hengellisestä elämästä

Piispainkokous jatkoi viime vuoden syyskuussa käynnistämäänsä työskentelyä nykyajan spiritualiteetista, hengellisestä elämästä. Piispainkokous keskusteli sille laaditusta taustamuistiosta ja seurakunnille lähetettävän viestin luonnoksesta.

Pyyntö työskentelyyn on tullut kirkolliskokoukselta, joka pyysi piispainkokousta jatkamaan Siunauksen signaalit -tulevaisuusselonteon  nostamien asioiden pohjalta teologista työskentelyä siitä, mitä nykyajan spiritualiteetti eli hengelllinen elämä on ja voisi tulevaisuudessa olla.

Lisätiedot: Piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi, kari.kopperi@evl.fi, p. 050 594 1317

Työryhmä kehittämään teologiopiskelijoiden ja työuransa alkuvaiheessa olevien pappien tukea

Piispainkokous haluaa selvittää papin työn alkuun liittyviä tekijöitä ja tukea pappisuralle suuntautuvien teologian opiskelijoiden sekä työuraansa aloittelevien pappien ammatillisen ja hengellisen identiteetin kasvua. Tätä tehtävää varten piispainkokous asetti työryhmän ajalle 1.10.2024─31.12.2025. Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin piispa Bo-Göran Åstrand. Jäseniksi nimettiin piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi, koulutuspäällikkö Ulla Tuovinen, kouluttaja Henri Järvinen, hiippakuntadekaani Terhi Kaira, hiippakuntadekaani Mika Nurmi, seurakuntapastori Iida Rotko, seurakuntapastori Aki Kekkonen, kirkkoherra Janne Silvast, teologian ylioppilas Elina Jalo ja piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, joka toimii työryhmän sihteerinä. Työryhmä valtuutettiin täydentämään itseään.

Piispainkokous hyväksyi lisäksi teologikoulutustoimikunnan toimintasuunnitelman vuodelle 2025 sekä merkitsi Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikön laatiman koulutuskatsauksen tiedoksi. Koulutuskatsauksessa luodaan katsaus muun muassa ammatilliseen perus- ja täydennyskoulutukseen, joka kelpoistaa kirkon virkoihin ja tehtäviin, sekä henkilöstön kehittämiseen ja yhteiskunnan koulutuspoliittisten kehittämishankkeiden vaikutuksiin kirkkoon ja koulutuksen järjestämiseen.

Lisätiedot: Koulutuskatsauksesta Kari Kopperi, piispainkokouksen pääsihteeri, kari.kopperi@evl.fi, p. 050 594 1317; työryhmästä ja toimintasuunnitelmasta Anna-Kaisa Inkala, piispainkokouksen teologinen sihteeri, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen Adventtikirkon oppikeskustelujen esittämät suositukset hyväksyttiin

Piispainkokous hyväksyi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen Adventtikirkon tammikuussa 2024 käymien oppikeskustelujen esittämät suositukset.

Suositusten mukaan luterilaisten tulee pitää seitsemännen päivän adventistien kirkkoa vapaakirkkona ja maailmanlaajuisena kristillisenä yhteisönä. Suosituksissa todetaan myös, että luterilaisilla ja adventisteilla on laaja yksimielisyys Raamatusta kristillisen uskon ylimpänä normatiivisena perustana ja Kristuksesta seurakunnan päänä. Suosituksissa korostettiin myös yhteydenpidon ja lähetystyön tärkeyttä.

Suomen Adventtikirkko on osa Seitsemännen päivän adventistien kirkkokuntaa, jolla on noin 22 miljoonaa jäsentä 212 maassa. Suomessa kastettuja jäseniä on reilut 4 000. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen adventtikirkon välillä on vakiintunut yhteistyösuhde paikallisesti. Yhteistyötä on tehty myös Suomen Ekumeenisen Neuvoston piirissä, jonka tarkkailijajäsen Suomen Adventtikirkko on.

Suositukset kokonaisuudessaan ovat piispainkokouksen esityslistassa.

Lisätiedot: Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, ekumenia ja teologia, Kirkkohallitus 050 594 1713, tomi.karttunen@evl.fi

Piispainkokous esittää jäseniä Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukseen

Piispainkokous esittää Suomen Ekumeeniselle Neuvostolle (SEN) hallituksen luterilaisiksi jäseniksi kaudelle 2025─2027 seuraavia henkilöitä: Varapuheenjohtajaksi piispa Matti Repo (varajäsen: pastori, TT Saara-Maria Jurva), muiksi jäseniksi: kirkkoherra TT Minnamari Helaseppä (varajäsen: pastori Jussi Luoma), dosentti TT Tomi Karttunen (varajäsen: Senior lecturer Luisa Tast).

Suomen Ekumeenisen Neuvoston jäsenkirkot esittävät omia edustajiaan hallitukseen, joista syyskokous valitsee hallituksen. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa nimeäminen kuuluu piispainkokouksen tehtäviin.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, kimmo.kaariainen@evl.fi, p. 040 522 1464

Aika puhua, aika vaieta – Rippisalaisuus ja vaitiolovelvollisuus kirkossa -asiakirja on päivitetty

Piispainkokous merkitsi tiedoksi, että Rippisalaisuus ja vaitiolovelvollisuus kirkossa -asiakirja on päivitetty. Piispainkokous antoi sisällöstä palautetta asiakirjasta huhtikuun kokouksessaan. Sisältö on julkaistu verkkosivustolla: Rippisalaisuus ja vaitiolovelvollisuus kirkossa

Lisätietoja piispainkokouksesta

Piispainkokous Kari Kopperi, piispainkokouksen pääsihteeri, kari.kopperi@evl.fi, p. 050 594 1317
Anna-Kaisa Inkala, piispainkokouksen teologinen sihteeri, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270

Kuva: Piispainkokous vieraili Ahvenanmaan maakuntapäivien täysistuntosalissa Maarianhaminassa 3.9. Salia ja toimintaa esitteli puhemies Jörgen Petteresson.

Takaisin sivun alkuun