Kaikki tiedotteet

27.8.2024

”Tahdomme tulla tähän viikkoon korva edellä” – Lähetyskumppanuusneuvottelut käynnistyivät Helsingissä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja sen sopimusjärjestöt ovat koolla yhdessä kansainvälisten yhteistyökirkkojensa edustajien kanssa 26.-30.8. Helsingissä Kulttuurikeskus Sofiassa.  

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden kaukaisimmat osallistujat tulevat muun muassa Japanista, Taiwanista, Angolasta Kambodzasta ja Kolumbiasta. Monet vieraista ovat maista, joissa kirkko elää keskellä sotatannerta, ja arkea leimaa muun muassa pakolaisuus.  

Kuopion piispa Jari Jolkkonen korosti Lähetyskumppanuusneuvotteluiden avajaispuheessaan 26.8., että tilaisuuden tarkoituksena on kuunnella tarkasti osallistujien ajatuksia ja näkemyksiä:  

“Tahdomme tulla tähän viikkoon ‘korva edellä’. Se tarkoittaa, että haluamme kuulla teidän näkemyksiänne siitä, mitä Kristuksen kirkon lähetystehtävälle kuuluu”, piispa Jolkkonen sanoi. 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Lähetyskumppanuusneuvottelut järjestettiin viimeksi vuonna 2014. Piispa Jolkkonen painotti, että vaikka Kristuksen antama lähetystehtävä on edelleen sama, maailma on kymmenessäkin vuodessa jo muuttunut. 

”Siksi myös meidän täytyy uudistaa ajatteluamme, kehittää työtämme ja tehdä parannusta elämässämme”, Jolkkonen sanoi ja muistutti, että jatkuvan uudistumisen asenne on evankeliumin ytimessä ja luterilaisen uskon peruspilari. 

Lähetystyöllä on ollut yhteiskunnallinen vaikutus 

Puheessaan piispa Jolkkonen nosti esille myös lähetystyön historiallista merkitystä ja sen vaikutuksia yhteiskuntiin. Hän viittasi amerikkalaisen tutkijan Robert Woodberryn tutkimukseen, joka osoittaa, että evankelioiva protestanttinen lähetystyö on ollut merkittävä tekijä vakaiden demokratioiden synnyssä.  

”Jos pidämme vakaata demokratiaa, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa hyvinä hedelminä, meillä on paljon aihetta kiittää menneiden sukupolvien lähetystyöntekijöitä ja lähetysjärjestöjä, jotka tekemällä evankeliumin työtä käynnistivät myös tärkeitä uudistuksia yhteiskunnassa”. 

Piispa Jolkkonen varoitti kuitenkin siitä, kuinka evankeliumia on eri aikoina yritetty käyttää väärin poliittisiin ja ideologisiin tarkoituksiin.  

“Nykyaikana näemme, kuinka jotkut haluavat alistaa evankeliumin palvelemaan ahtaita kansallisia etuja, äärimmäistä nationalismia, ksenofobiaa, islamofobiaa ja jopa rasismia. Se tapa, jolla Venäjän ortodoksinen kirkko pyhittää Venäjän imperialismia tai jolla Trump puhuu poliittisista kilpailijoistaan, ei mielestäni ole enää ‘puhdasta evankeliumia’”, Jolkkonen sanoi.

“Politiikan toisella laidalla toiset janoavat oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, mutta haluavat jakaa ihmiset mustavalkoisesti sortajiin ja sorrettuihin. Silloin ei enää niinkään etsitä yhteistä hyvää, vaan vastustajaa, joka voidaan ‘peruuttaa’” Jolkkonen totesi. 

Arkkipiispa Tapio Luoma: ”Kuolemakaan ei voi nujertaa toivoa” 

Arkkipiispa Tapio Luoma saarnasi Vuosaaren kirkossa Lähetyskumppanuusneuvotteluiden avajaispäivänä. Hän käsitteli saarnassaan kristittyjen yhteistä kutsumusta todistaa ylösnousseesta Kristuksesta. Hän korosti, että kaikki kristityt ja kirkot on kutsuttu tähän tehtävään, joka ylittää sekä kansalliset että kulttuuriset rajat. 

Arkkipiispa muistutti, että todistaminen ei perustu ihmiseen, vaan yksin Kristuksen voimaan ja Pyhän Hengen työhön.  

“Meidät on lähetetty maailmaan vain yhtä asiaa varten. Meidät on lähetetty todistamaan ylösnousseesta Kristuksesta”, arkkipiispa painotti ja totesi, että toivo on kaikkialla kaivattu sanoma. 

”Ylösnoussut Kristus on itse osoitus siitä, että kuolemakaan ei voi nujertaa toivoa, jonka Jumala lahjoittaa”, hän sanoi ja painotti, että lähetystyö ei ole vain yksittäinen toimintamuoto vaan Kristuksen kirkon olemisen tapa. 

Arkkipiispa Tapio Luoma kannusti jokaista pohtimaan, miten voimme omalla paikallamme ja elämällämme todistaa Kristuksesta ja olla Jumalan valtakunnan työssä mukana, yhdessä muiden kristittyjen kanssa. 

Lue piispa Jari Jolkkosen puhe 
Lue arkkipiispa Tapio Luoman saarna 
Liite: Kuva arkkipiispa Luomasta ja piispa Jolkkosesta. Kuvan on ottanut Jalmari Salovirta.
Kuvia tapahtumasta Kuvat Jalmari Salovirta. 

Voit seurata Lähetyskumppanuusneuvotteluja striimistä. 

 

Lisätietoja:    
Risto Jukko, Kirkon lähetystyön keskus, Kirkkohallitus, p.040 485 9643 risto.jukko@evl.fi  
Maria Mountraki, tapahtumakoordinaattori,  Kirkkohallitus, p.050 346 4218 maria.mountraki@evl.fi  
Anna Patronen, viestintäasiantuntija, Kirkkohallitus, p. 050 472 3031 anna.patronen@evl.fi   

 

Takaisin sivun alkuun