Ekopaasto – Arjen tekoja ja toivon sanoja

Valtakunnallisessa kampanjassa innostamme suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon. Rohkaisemme kokeilemaan kohtuutta ja vahvistamaan luontosuhdetta. Meistä jokainen voi osaltaan olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta, omaansa tai muiden.

Mikä Ekopaasto?

Ekopaasto pähkinänkuoressa:

Ekopaasto on toisenlaisen elämän kokeilua. Ekopaasto kulkee ”pikkuserkkuna” kristillisen paastoperinteen rinnalla, eikä siis mitenkään korvaa paastoperinnettä.
Sen sijaan se tuo paastoon oman, ajankohtaisen lisänsä. Ekopaasto rohkaisee kohtuuteen ja kutsuu vahvistamaan luontosuhdetta. Ekopaasto liittyy sellaisiin elämäntavan muutoksiin, hiljentämiseen ja kohtuullistamiseen, jotka voivat osaltaan hillitä ilmastonmuutosta. Ekopaaston aikana meistä jokainen voi kokeilla oman arkensa muuttamista seitsemän viikon ajan.

Ekopaastoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Ekopaasto – arjen tekoja ja toivon sanoja

Vuonna 2025 Ekopaastoa vietetään 4.3.– 19.4.2025.

Valtakunnallisessa kampanjassa innostamme suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon. Rohkaisemme kokeilemaan kohtuutta ja vahvistamaan luontosuhdetta. Meistä jokainen voi osaltaan olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta, omaansa tai muiden.

Nostamme kampanjassa esiin toivon ja yhteisöllisyyden merkitystä. Vinkkaamme kampanjan aikana, minkälaisia valintoja voi tehdä maapallon kannalta kestävämmän elämän puolesta. Vinkkejä esimerkiksi kestävämpään ruokavalioon tai energian säästämiseen löytyy myös näiltä sivuilta.

Vinkkien jakamisen lisäksi olemme pyytäneet Ekopaasto-kampanjan kasvoiksi ihmisiä, joilta saatiin toivon sitaatteja ja toivoa nostattavia tarinoita. Syyllistämisen sijaan ideana on ollut rohkaista tekemään itselleen mahdollisia tekoja. Tänäkin vuonna haastamme myös sinut mukaan: jaa somessa omia arkisia toivon tekoja ja sanoja ja kerro, millä arjen teolla sinä rakennat toivoa.

Liity mukaan Ekopaastoon ja seuraa Ekopaastoa somessa tunnisteella #ekopaasto.

”Vetäytyminen ja hiljentyminen voivat hoitaa ja rauhoittaa mieltä, ja sitä kautta herättää toivon. Silti paasto ei ole vain sisäänpäin kääntymistä, vaan oman toiminnan pohtiminen ja luopumisen opetteleminen voivat hyödyttää myös lähimmäistä ja luomakuntaa. Lopulta todella merkitsevät asiat elämässä syntyvät Jumalan armosta, meille rakkaista ihmisistä ja meitä ympäröivän luomakunnan rikkaudesta.”

Tapio Luoma

Arkkipiispa

Tule mukaan seitsemän viikon muutoshaasteeseen!

Kirkon paastokalenterin 49 luukussa on mukana myös Ekopaasto-vinkkejä. Vuoden 2025 kalenteri julkaistaan helmi-maaliskuun vaihteessa 2025.

Materiaalipankki

Logot, kuvat ja sosiaalisen median materiaalit

Löydät ekopaaston materiaalipankista vuoden paastokalenterin ja paljon jaettavaa materiaalia sosiaaliseen mediaan!

Materiaalipankkiin
Takaisin sivun alkuun