Kaikki tiedotteet

17.9.2024

Täysistunto käynnisti muutoshankkeen: Kirkkohallitukselle kolmen miljoonan säästöt vuoteen 2030 mennessä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen toiminnasta säästetään kolme miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Kirkkohallituksen täysistunto päätti kokouksessaan 17.9.2024 käynnistää muutoshankkeen säästöjen kohdentamiseksi.

Tavoitteena on kirkolliskokouksen toimeksiannosta löytää Kirkon keskusrahaston rahoittaman toiminnan tehtävien määrittelyyn ja resurssien kohdentamiseen sellainen pitkän ajan ratkaisu, että yksittäisiä säästötoimenpiteitä ei tarvitse etsiä vuosittain. Kolmen miljoonan säästötarve on tarkentunut ulkopuolisen tahon tekemässä kehittämis- ja sopeuttamisselvityksessä.

Täysistunto nimesi muutoshankkeen ohjausryhmään vuosiksi 2024–2026 täysistunnon jäsenistä Kaisamari Hintikan (pj), Lotta Endtbackan, Kari Aakulan, Hannu Kallungin, Eino Nissisen ja Katri Korolaisen, Kirkkohallituksen johdosta kansliapäällikkö Pekka Huokunan ja kirkkoneuvos Juha Tuohimäen ja henkilöstön edustajiksi molemmat Kirkkohallituksen pääluottamusmiehet, Ilkka Sipiläisen (Juko ry), Tuula Koskisen (Kirkon alat ry)  sekä työsuojeluvaltuutettu Anna Patrosen.

Muutoshanke muodostuu kolmesta projektista, joista ensimmäisessä tarkennetaan Kirkkohallituksen palvelut ja tehtävät sekä uusi organisaatio, toisessa selvitetään kiinteistöjen omistusjärjestelyjä ja kolmannessa keskitytään henkilöstön tukeen. Täysistunto linjasi, että uuden organisaation tulee olla toiminnassa vuoden 2027 alussa.

Yhteistoiminnan toteutumiseksi jo muutoksen suunnittelun alkuvaiheessa Kirkkohallituksessa on jo käynnistetty kirkon virka- ja työehtosopimuksen mukainen työvoiman mahdolliseen vähentämiseen liittyvä yhteistoimintamenettely.

Lisätiedot: Elina Hellqvist, kansliapäällikkö Pekka Huokunan erityisavustaja, elina.hellqvist@evl.fi, p. 040 688 1478

Suomenkieliset kolehtikohteet vuodelle 2025 hyväksyttiin

Täysistunto hyväksyi Turun arkkihiippakunnan sekä Tampereen, Oulun, Mikkelin, Kuopion, Lapuan, Helsingin ja Espoon hiippakuntien vuoden 2025 päiväjumalanpalveluksissa kerättävien kolehtien kohteet. Suomenkielisten hiippakuntien tuomiokapituleille myönnettiin myös oikeus määrätä kaksi kolehtia hiippakunnallisiin tarkoituksiin.

Suurin kolehtikohderyhmä on aiempaan tapaan lähetystyö ja kansainvälinen diakonia. Virallisten kohteiden ja suosituskohteiden määrä noudattelee edellisten vuosien käytäntöä.

Seurakunnissa tulee laatia vuosittain kannettavista kolehdeista suunnitelma, jossa otetaan huomioon kirkkohallituksen määräämät viralliset kolehdit. Seurakunnissa kolehtisuunnitelmiin sijoitetaan myös tuomiokapitulien määräämät kohteet.

Lista myönnetyistä kolehdeista on sivulla Kirkkokolehdit – EVL Plus

Lisätiedot: Elina Hellqvist, kansliapäällikkö Pekka Huokunan erityisavustaja, elina.hellqvist@evl.fi, p. 040 688 1478

Talousarviot vuodelle 2025 kirkolliskokoukselle, eläkemaksuihin ei esitetä korotuksia 

Täysistunto esittää marraskuussa kokoontuvalle kirkolliskokoukselle Kirkon eläkerahaston ja Kirkon keskusrahaston talousarvion vuodelle 2025 ja toiminta- ja taloussuunnitelmat vuosille 2025–2027.  

Kirkollisveron perusteella määräytyvän eläkerahastomaksun suuruudeksi vuodelle 2025 esitetään vuoden 2024 tapaan 5,0 %. Seurakuntien palkkaperusteiseksi eläkemaksuksi vuodelle 2025 esitetään 28,7 %. Myös kirkon keskusrahastomaksun esitetään pysyvän samana kuin vuonna 2024 eli 6,5 %. 

Täysistunto esittää valtion rahoituksen jakamista seurakunnille vuonna 2025 niin, että nykyisiä kunnan väkilukuun perustuvia jakoperusteita käytetään 50 prosentin painoarvolla ja Kirkkohallituksessa valmisteilla olleita uusia jakoperusteita 50 prosentin painoarvolla. Uusissa jakoperusteissa rahoitus kohdistuisi aiempaa paremmin vastaamaan kirkon yhteiskunnallisten tehtävien aiheuttamaa kustannusrasitetta seurakunnille. Valtion rahoituksen jakoperusteista päättää kirkolliskokous.

Täysistunto esittää lisäksi kirkolliskokoukselle hyväksyttäväksi 0,3 miljoonan euron lisätalousarviota Kirkon keskusrahastolle vuodelle 2024. Lisäys on henkilöstökulua, joka on kasvanut tehdyn työmarkkinaratkaisun myötä. Kirkon keskusrahaston tuloksen vuoden 2024 lopussa ennakoidaan olevan noin 1,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Juha Tuohimäki, juha.tuohimaki@evl.fi, p. 050 3474 728 

Kirkko kulkee kohti yhteistä visuaalista ilmettä

Täysistunto hyväksyi Kohti yhteistä ilmettä -projektin toisen vaiheen eli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteisen uudistetun logon sekä seurakuntien uuden logomallin.

Yhteinen visuaalinen ilme tukee Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien tunnistettavuutta. Yhteisen ilmeen rakentaminen ja siihen liittyminen on kokonaiskirkollisesti ja yksittäiselle seurakunnalle kustannustehokasta verrattuna siihen, että seurakunnat kehittäisivät kukin omia visuaalisia ilmeitään. Paikallisuus saadaan yhteisessä ilmeessä esiin monin elementein.

Kohti yhteistä ilmettä -projektin ensimmäisessä vaiheessa keväällä 2024 täysistunto hyväksyi yhteisen ilmeen saavutettavan väripaletin, piktogrammi-kokoelman aloituspaketin sekä linjauksen taustakuvioiden käyttämisestä. Ilmettä kehitetään verkostomaisesti kirkon viestijöiden yhteistyössä. Projektia on vetänyt Kirkkohallituksen Kirkon viestintä -yksikkö.

Seurakunnat voivat ottaa uuden ilmeen käyttöön omaan tahtiinsa. Käyttöönoton myötä asiasta viestitään enemmän.

Lisätiedot: Viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura, eeva-kaisa.heikura@ev.fi, p. 040 688 1421 

Kunniamerkkiasioiden neuvottelukunnan jäsenet nimettiin

Täysistunto nimesi kirkon kunniamerkkiasioiden neuvottelukunnan nyt alkavalle toimikaudelle 31.5.2028 saakka. Neuvottelukunnan puheenjohtajaksi nimettiin kirkolliskokouksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Hanna Mithiku ja muiksi jäseniksi kirkolliskokouksen toinen varapuheenjohtaja Seppo Parkkila, kirkkohallituksen täysistunnon varapuheenjohtaja Katri Korolainen sekä kansliapäällikkö Pekka Huokuna. Täysistunnon edustajaksi nimettiin Martina Harms-Aalto.

Kirkon kunniamerkkiasioiden neuvottelukunnan tehtävänä on valmistella esityksiä Pyhän Henrikin ristin, Mikael Agricolan ristin ja Pro ecclesia -mitalin myöntämiseksi. Pyhän Henrikin ristin ja Mikael Agricolan ristin myöntää arkkipiispa ja Pro ecclesia -mitalin kirkkohallituksen täysistunto.

Lisätiedot: Elina Hellqvist, kansliapäällikkö Pekka Huokunan erityisavustaja, elina.hellqvist@evl.fi, p. 040 688 1478

Täysistunto nimesi toiminallisen osaston neuvottelukuntia

Täysistunto nimesi kirkkohallituksen toiminalliselle osastolle kaksi neuvottelukuntaa, joiden tehtävänä on seurata ja edistää työalaansa kuuluvien asioiden yhteiskunnallista ja kirkollista keskustelua, tutkimusta ja kehittämistoimintaa.

Jäsenet nimettiin ympäristöasioiden ja kulttuuriasioiden neuvottelukuntiin. Neuvottelukuntien jäsenten nimilistat tulevat nähtäville verkkoon evl.fi/plus-sivuille noin viikon kuluessa.

Täysistunto nimesi neuvottelukuntia myös elokuun istunnossaan.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Petri Määttä, petri.maatta@evl.fi, p. 040 688 1543

Kirkkohallituksen täysistunnon jäsenvalinnan uudistaminen etenee

Täysistunto hyväksyi sisällöllisesti kirkkojärjestyksen muutosesityksen, joka koskee kirkkohallituksen täysistunnon jäsenten valintaa. Esityksestä pyydetään seuraavaksi kirkon laintarkastustoimikunnan lausunto.

Esityksen mukaan jatkossa täysistunnon jäsenille valittaisiin myös varajäsenet. Lisäksi ehdotetaan muun muassa, että kirkkohallituksen maallikko- ja pappisjäsenen toimikausille asetettaisiin enimmäismäärä, joka olisi enintään kaksi toimikautta.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi

Kuvassa täysistunnon kokouksen osallistujia 17.9.2024 kokouksessa. Vasemmalta Vuokko Vänskä, Kari Aakula, Kaisamari Hintikka, Katri Korolainen, Tapio Luoma, Pekka Huokuna ja Jari Jolkkonen.

Täysistunnon pöytäkirja tulee nähtäväksi noin viikon kuluttua kokouksesta Domus-palveluun.

 

Takaisin sivun alkuun