Kaikki tiedotteet

18.4.2023

Kirkkohallitus myönsi avustuksia seurakuntien rakennusten korjaushankkeisiin

Kirkkohallituksen täysistunto myönsi 18.4.2023 valtion rahoituksesta kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon seurakunnille yhteensä noin 7,38 miljoonaa euroa. Kirkon keskusrahastosta myönnettiin korjausavustuksia yhteensä miljoona euroa. Avustushakemuksia saapui yhteensä 133 kaikkiaan 79 eri seurakunnasta.

Seurakunnat tekivät avustushakemukset rakennusten korjaushankkeisiin ensimmäistä kertaa Basis-järjestelmän kautta. Hakemusten kustannusarviot ovat yhteensä noin 42,8 miljoonaa euroa.

Avustuksen määrä perustuu laskentakaavaan, jonka perusteella saatavaan avustusprosenttiin vaikuttavat seurakunnan veroprosentti, verotulot, valtionrahoitus, kirkkojen ja siunauskappelien lukumäärä sekä hankkeen kustannusten suhde verotuloihin. 

Suurimmat avustukset myönnettiin julkisivujen ja vesikattojen korjaushankkeisiin Vilppulan kirkolle 850 400 euroa ja Eurajoen kirkolle 508 100 euroa sekä poikkeuksellisesti ohi laskentakaavan erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa olevalle Kinnulan seurakunnalle Kinnulan kirkon välttämättömiin ja kiireellisimpiin korjaustöihin 690 500 euroa.

Valtion rahoituksesta jaettavaa avustusta on mahdollista käyttää myös kaikkia seurakuntia hyödyttäville yhteishankkeille. Vuoden 2023 valtion rahoitusta käytetään kaikkien seurakuntien käytössä olevaan kiinteistöjen ja kulttuuriperinnön hallintajärjestelmään Basikseen, paanukattojen hoito- ja korjausohjeeseen sekä UNESCOn maailmanperintökohde Petäjäveden kirkon peruskunnossapitoon ja turvallisuuteen.

Avustukset myönnettiin tiedotteen liitteen mukaisesti.

Lisätiedot: Yliarkkitehti Edla Mäkelä, p. 050 591 7665, edla.e.makela@evl.fi 

Kuva: Kinnulan kirkko.

Seurakunnille mahdollisuus siirtää kolehdin kantamista kolmena pyhäpäivänä

Vuonna 2022 kymmenessä seurakunnassa toteutetun kolehtikokeilun johtopäätöksenä seurakunnille annetaan mahdollisuus perustellusta syystä siirtää enintään kolme määrättyä kolehtia kannettavaksi jonakin muuna kuin virallisena kolehtipyhänä, ja kerätä näinä pyhinä kolehti jollekulle toiselle seurakunnan kolehtisuunnitelman mukaiselle kolehtikohteelle.

Kolehtikohteiden pääryhmät ovat samat kuin vuosina 2022 ja 2023. Myös valintakriteerit säilyvät entisellään vuonna 2024. 

Kolehtikohteiden ensimmäisen ryhmän muodostavat ns. viralliset kolehdit, jotka kirkkohallitus määrää kerättäväksi tiettyinä pyhäpäivinä vuoden aikana. Toisen ryhmän muodostavat seurakuntien kolehtisuunnitelmissa huomioon otettavat kohteet, jotka kirkkohallitus on määrännyt kerättäväksi tiettyjen kuukausien aikana, sekä tuomiokapitulien hiippakunnan yhteiseen toimintaan määräämät kolehdit. Kolmannen ryhmän kolehdit, ns. suosituskolehdit, kohdennetaan järjestöille, joiden katsotaan rakentavan kirkon yhteistä toimintaa.

Valintakriteerit ovat edelleen läpinäkyvyys, vaikuttavuus ja kolmantena vähintään yhden virallisen kolehdin nimeäminen Kirkon Ulkomaanavulle, kirkon virallisille lähetysjärjestöille ja ns. JärKi-sopimuksen solmineille järjestöille.

Vuonna 2024 virallisten kolehtien määrä säilyy samana kuin aiempina vuosina ja on 28─32. Vuonna 2023 virallisia kolehteja on 29.

Vuoden 2024 kirkkokolehteja haetaan 31.5.2023 mennessä. Hakuohjeet ja tarkemmat tiedot löytyvät kirkon kolehdeista kertovalta verkkosivulta. 

Lisätiedot: Kansliapäällikön erityisavustaja Elina Hellqvist, elina.hellqvist@evl.fi, p. 040 688 1478 

Avustuksia kirkollisille järjestöille

Kirkkohallituksen täysistunto jakoi avustuksia kirkollisille järjestöille yhteensä 83 000 euroa. Summa oli varattu Kirkon keskusrahaston talousarvioon vuodelle 2023 jaettavaksi kirkollisille järjestöille, yhdistyksille ja laitoksille. 

Avustusten saajien joukko on melko vakiintunut ja koostuu hyvin erityyppisistä ja -kokoisista järjestöistä. Avustushakemuksia on arvioitu suhteessa toiminnan laajuuteen, kattavuuteen ja muiden samantyyppisten avustuksenhakijoiden hakemuksiin.  

Suurimmat avustukset saivat Kansan Raamattuseuran Säätiö (9 000 euroa), Förbundet Kyrkans Ungdom rf (8 000 euroa) ja Suomen Raamattuopiston Säätiö (5 000 euroa). Hyväksymisen yhteydessä merkittiin tiedoksi myös kirkolliskokouksen myöntämä avustus Hiljaisuuden Ystävät ry:lle (5 000 euroa).

Myönnetyt avustussummat ovat Kirkkohallituksen Domus-palvelusta löytyvän esityslistan mukaiset.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Petri Määttä, p. 040 688 1543, petri.maatta@evl.fi 

Esitykset kummin lisäämisestä aikuiselle kastetulle, avioliiton vihkimisen ehtojen muuttamisesta sekä evankelis-luterilaisen kirkon yhteistoimintalaista etenevät kirkolliskokoukseen

Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi maaliskuun täysistunnon kokouksessa jo sisällöllisesti hyväksytyt, laintarkastustoimikunnan lausunnolle lähetetyt esitykset kummin lisäämisestä aikuiselle kastetulle, avioliiton vihkimisen ehtojen muuttamisesta sekä evankelis-luterilaisen kirkon yhteistoimintalaista.

Esitykset viedään käsiteltäväksi toukokuun kirkolliskokoukseen.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi 

Perussopimus lähetystyön järjestämisestä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja lähetysjärjestöjen välillä hyväksyttiin

Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi päivitetyn perussopimuksen lähetystyön järjestämisestä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja lähetysjärjestöjen välillä. Perussopimus päätettiin solmia seuraavien kirkon lähetysjärjestöjen kanssa: Evankelinen Lähetysyhdistys, Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland.

Nykyinen sopimusaika päättyy 13.06.2023. Uusi sopimuskausi on viisi vuotta.

Sopijajärjestöjen velvollisuutena on noudattaa omassa toiminnassaan kirkon tunnustusta ja päätöksiä sekä toteuttaa kirkon hyväksymää lähetyksen peruslinjausta ja sen toimintaperiaatteita. Sopijajärjestö raportoi vuosittain keskeisistä strategisista linjauksistaan, toiminnastaan ja taloudestaan Kirkon lähetystyön keskuksen kautta piispainkokoukselle. 

Lisätiedot: Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko, p. 040 4859643, risto.jukko@evl.fi

Kirkkohallitus jatkaa sopimusta kansainvälisen diakonian tehtävän toteuttamisesta Kirkon Ulkomaanavun säätiön kanssa

Kirkkohallitus solmi Kirkon ulkoasiain neuvoston esittämän ja kirkkohallituksen täysistunnon hyväksymän sopimuksen Kirkon Ulkomaanavun kanssa kansainvälisen diakonian tehtävän toteuttamisesta ensimmäisen kerran vuonna 2013 viideksi vuodeksi. Nykyinen sopimusaika päättyy 13.6.2023. Uusi sopimuskausi on viisi vuotta.

Sopimuksen mukaan Ulkomaanapu toteuttaa kirkon sille antamaa valtuutusta tehdä kehitysyhteistyötä, humanitaarista avustustyötä ja vaikuttamistyötä säätiön säännöissä kuvatulla tavalla. Ulkomaanapu noudattaa toiminnassaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustusta. Sopimuksen sopimustekstiä ei ole muutettu.

Lisätiedot: Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko, p. 040 485 9643, risto.jukko@evl.fi

Täysistunto päätti kirkolliskokouksen edustajapaikkojen jakamisesta hiippakuntien kesken

Seuraavat kirkolliskokousedustajien vaalit toimitetaan tiistaina 13.2.2024. Kirkkolain mukaan kirkolliskokoukseen valitaan 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikkoja. Yksi maallikkoedustajista valitaan Ahvenanmaan seurakunnista.

Kirkolliskokouksen edustajien paikkojen jaosta hiippakuntien kesken päättää kirkkohallitus. Hiippakunnista valittavien edustajien luku jaetaan hiippakuntien kesken niiden väkiluvun mukaisessa suhteessa siten, että todetaan ensin hiippakunnasta valittavien edustajien kokonaismäärä ja sitten paikkojen jakaantuminen pappis- ja maallikkoedustajien kesken. Ahvenanmaan seurakunnista valittavaa maallikkoedustajaa tai näiden seurakuntien väkilukua ei oteta huomioon jaettaessa muita edustajanpaikkoja hiippakuntien kesken. Jokaisesta hiippakunnasta valitaan vähintään kaksi pappia ja neljä maallikkoa.

Täysistunto päätti paikkojen jaosta esityksen mukaisesti. Verrattaessa paikkajakoa edelliseen kertaan (kirkkohallituksen päätös 22.5.2019) todetaan, että Oulun hiippakunta menettää yhden pappisedustajan ja Lapuan hiippakunta saa yhden pappisedustajan lisää. Mikkelin hiippakunta menettää yhden maallikkoedustajan ja Oulun hiippakunta saa vastaavasti yhden maallikkoedustajan lisää.

Lisätiedot: Kirkolliskokouksen pääsihteeri Birgitta Hämäläinen, birgitta.hamalainen@evl.fi, p. 040 688 1527 

Kirkolliskokoukselle esitykset kirkkohallituksen uudeksi ohjesäännöksi sekä kirkon laintarkastustoimikunnan ohjesäännön uudistamiseksi

Kirkkohallituksen täysistunto tekee kirkolliskokoukselle esityksen kirkkohallituksen uudeksi ohjesäännöksi. Voimassa oleva ohjesääntö kumoutuu uuden kirkkolain voimaan tullessa. Uudessa ohjesäännössä otettaisiin huomioon muutokset, joita uusi lainsäädäntö on tuonut kirkkohallituksen tehtäviin ja toimivaltaan. Sen ehdotetaan tulevan voimaan 1.7.2023.

Ohjesääntö sisältää määräyksiä kirkkohallituksen täysistunnon ratkaistavista asioista, virasto-organisaatiosta sekä osastojen ja erillisyksiköiden toimialasta. Lisäksi ohjesäännössä on yleisluonteisia määräyksiä viroista ja niiden kelpoisuusehdoista sekä viranhaltijoiden tehtävistä.

Täysistunto tekee myös esityksen kirkolliskokoukselle kirkon laintarkastustoimikunnan ohjesäännön uudistamiseksi uuden kirkkolain ja kirkkojärjestyksen johdosta. Ohjesääntöä ehdotetaan ajantasaistettavaksi ja sen säännöksiä karsittavaksi.

Lisätiedot:

Kirkkohallituksen ohjesääntö
Kansliapäällikkö Pekka Huokuna, pekka.huokuna@evl.fi ja hallintopäällikkö Asta Virtaniemi, asta.virtaniemi@evl.fi

Kirkon laintarkastustoimikunnan ohjesäännön uudistaminen
Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi ja Kirkolliskokouksen pääsihteeri Birgitta Hämäläinen, birgitta.hamalainen@evl.fi

Muita asioita ja päätöksiä

Täysistunto merkitsi tiedoksi Kirkon keskusrahaston ja Kirkon eläkerahaston tilintarkastajan raportoinnin ja tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2022. Täysistunto merkitsi tiedoksi myös Kirkon eläkerahastoa koskevan Finanssivalvonnan raportin. Finanssivalvonta raportoi vuosittain kirkkohallitukselle. Valvonnan jatkotoimina Finanssivalvonta arvioi vuoden 2023 aikana, miten suositukset otetaan huomioon sijoitussuunnitelmassa ja riskiraportissa.  

Lisätiedot: Kirkon eläkerahaston johtaja Juha Tuohimäki, juha.tuohimaki@evl.fi

Kirkkohallituksen vuonna 2020 asettama työryhmä on selvittänyt kirkkolainsäädännön ja Ahvenanmaan itsehallintoon kuuluvan lainsäädännön rajapinnat sekä sen, onko tältä osin tarvetta kirkkolain ja kirkkojärjestyksen muutoksiin. Muutostarpeesta ei päästy yksimielisyyteen. Kirkkolain valmisteluun ja säätämiseen liittyen työryhmä päätyi siihen, että jatkossa maakunnan hallitus, kirkkohallitus, Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli ja Ahvenanmaan rovastikunnan edustajat kokoontuvat kerran vuodessa. Kokoontumisessa kerrotaan puolin ja toisin, mitä kirkon tai maakunnan lainsäädännössä on vireillä.

Lisätiedot: Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi

Varkauden seurakunnan johtava kasvatustyön viranhaltija Tiina Taavitsainen nimitettiin Kasvatuksen ja perheasioiden neuvottelukuntaan Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja kasvatus -yksikön asiantuntijaksi siirtyneen Ville Kämäräisen tilalle.

Lisätiedot: Johtaja Jarmo Kokkonen, Jumalanpalvelus ja kasvatus, Kirkkohallitus, jarmo.kokkonen@evl.fi, p. 050 594 1316

Kirkkohallituksen täysistunnon pöytäkirja tulee nähtäväksi noin viikon kuluttua Domus-palveluun. Täysistunto kokoontuu seuraavan kerran Oulussa 30.-31.5.2023.

Uutisen liitteet

Avustuspäätökset kaikki seurakunnat 2023

Liitteet:
avustuspaatokset-kaikki-seurakunnat-2023.pdf

Takaisin sivun alkuun