Liikkuva seurakunta
Tule mukaan liikkumaan yhdessä!
Liikkuva seurakuntaKirkko on mukana aikuiselämäsi monimuotoisuudessa, sen iloissa ja huolissa eri tavoin. Kaiken toiminnan lähtökohta on se, että jokainen saa olla mukana turvallisesti ja hyväksyttynä sellaisena kuin on.
Aikuiselle seurakuntalaiselle seurakunnat tarjoavat monenlaista toimintaa: on erilaisia tapahtumia, konsertteja ja monenlaista ryhmätoimintaa.Paikalliset seurakunnat vastaavat aikuisten tarpeisiin lukuisilla eri tavoilla. Seurakunta tarjoaa sinulle myös yhteisön, jota voit olla kehittämässä ja vahvistamassa.
Ihmiselämän koko kirjo ja elämänkaaren vaiheet saavat tilaa kirkossa. Yhä suurempi joukko aikuisia elää yksin. Elämääsi saattaa värittää perhe-elämän ruuhkavuodet. Saatat olla päätynyt sairaalaan tai laitoksiin. Ehkä kuljet matkatöissä pitkin maailmaa. Tai olet vankilassa. Ehkä sinulla on isovanhempana omat haasteesi. Tai elämän keskiössä on työ tai sen puute. Tässä kaikessa elämässä kirkko ja seurakunnat ovat toiminnallaan mukana.
Mielekkään tekemisen ja mukavan seuran lisäksi erilaiset seurakunnan järjestämät ryhmätoiminnat tuovat mahdollisuuden sekä oman itsen hoitamiseen, että oman hengellisen elämän syventämiseen.
.Katso mitä omassa seurakunnassasi tapahtuu. Olet myös tervetullut osallistumaan muiden, kuin oman seurakunnan toimintaan.
Seurakunnissa on monenlaista toimintaa nuorille aikuisille ja opiskelijoille. Myös kristilliset järjestöt järjestävät toimintaa opiskelijoille. Oppilaitospapit ja oppilaitostyöntekijät ovat opiskelijoiden tukena monilla paikkakunnilla ympäri Suomen.
Katso lisää täältä: Oppilaitoksissa ja kouluissa vahvistetaan voimavaroja.
Työelämän jäätyä taakse tarjoavat seurakuntien erilaiset päiväpiirit sisältöä päivään.
Noin kaksi tuntia kerrallaan kestävien tapaamisten aikana kahvitellaan, jutustellaan ja kuunnellaan seurakunnan omien tai vierailevien alustajien puheenvuoroja eri teemoista. Toisinaan päiväpiirit voivat myös tehdä erilaisia retkiä kiintoisiin kohteisiin. Joissain seurakunnissa järjestetään myös kuntopiirejä, joissa yhdistyvät kunnon ylläpitäminen ja yhteisöllinen seura. Katso tarjonta ja kysy lisää omasta paikallisseurakunnastasi! Kaikki ovat tervetulleita mukaan.
Pyhiinvaellus on ikivanha mutta samalla ajassa elävä perinne. Kautta aikojen ihmiset ovat kaivanneet pyhille paikoille ja tehneet matkoja niille.
Eri kulttuureissa ja uskonnoissa on useita keskeisiä pyhiinvaelluskohteita. Ne ovat usein pyhiä kaupunkeja tai muita pyhiä paikkoja. Kristinuskossa tärkeitä pyhiinvaelluskohteita ovat esimerkiksi Rooma, Jerusalem ja Santiago de Compostela. Pyhiinvaellus on tärkeä ilmiö, sillä miljoonat ihmiset matkustavat vuosittain erilaisille pyhiinvaelluskohteille. Luterilaiselle vaeltajalle pyhiinvaellus on ruumiin rukousta, hengellisen elämän hoitamista ja hengittämistä Jumalan tahdissa. Läheskään aina pyhiinvaellusta ei tehdä suoraan uskonnollisista syistä. Motiivina voi olla irtioton kaipuu, itsensä haastaminen ja omien rajojen kokeileminen, lupauksen täyttäminen, vaeltaminen luonnossa tai kiinnostus kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Pyhiinvaellukseen kuitenkin aina liittyy merkityksen etsintä, ihmettely ja pyhyyden äärelle asettuminen. Hengellinen ja henkinen ulottuvuus saattaa aueta pitkään vasta matkan jälkeenkin. Kokemus on vahvasti kokonaisvaltainen. Fyysisen kulkemisen lisäksi pyhiinvaellus on aina syvyyssuunnassa tehty matka. Huomattavaa on, ettei matkan pituus ole tärkeintä. Pyhiinvaellusta voi tehdä esimerkiksi labyrinttiä kulkien, ikonin tai muun taideteoksen äärellä tai kulkemalla muutaman tunnin vaelluksen useiden viikkojen matkan sijaan.
Suomesta löytyy upeita erimittaisia pyhiinvaellusreittejä sekä erilaisia yhteisiä pyhiinvaelluksia. Reittien pituus vaihtelee muutaman kilometrin mittaisista usean sadan kilometrin mittaisiin Suomea halkoviin reitteihin. Pyhiinvaellukset kestävät parista tunnista useisiin viikkoihin. Reittejä rakentavat ja ylläpitävät pyhiinvaellusyhdistykset ja -verkostot. Yhteisiä pyhiinvaelluksia järjestävät monet tahot.
Lue lisää pyhiinvaelluksista Pyhiinvaellus Suomen –sivuilta.
Ihminen on luotu liikkumaan. Kun henkinen, fyysinen ja hengellinen alue ovat tasapainossa, ihminen voi hyvin. Siksi seurakunnissa myös liikutaan yhdessä: pelataan jalkapalloa, sählyä tai lentopalloa, käydään yhdessä lenkillä. Vanhuksille on tarjolla omaan ikään ja kuntoon sopivia liikuntapiirejä.
Kirkon liikunnassa korostuvat yhdessäolo ja hyvinvointi: Jokaisella on oikeus nauttia liikunnasta, urheilusta ja reilusta pelistä!
Katso tarjonta oman seurakuntasi nettisivuilta.
Kirkolla on myös omia liikunta-agentteja! Lue lisää täältä.
Katso myös: Liikkuva seurakunta Facebookissa
Voit myös osallistua muun kuin oman seurakunnan toimintaan!