Ruokapankeiksi kutsutaan joidenkin seurakuntien diakonian yhteyteen perustettuja erityisyksiköitä, jotka jakavat ruoka-apua sitä tarvitseville. Ruokapankista voi saada apua silloin, kun hätä on välitöntä ja väliaikaista eikä muita mahdollisuuksia ruoan hankkimiseksi ole. Apua voi hankkia diakonia- tai sosiaalityöntekijän kautta.
Ruokapankkien elintarvikkeet hankitaan pääasiassa EU:n elintarviketuella. Lisäksi seurakunnat käyttävät omia varojaan ja saavat lahjoituksia. EU:n elintarviketuen jakelua kirkossa hoitaa Kirkkopalvelut ry.
Ensimmäinen ruokapankki aloitti toimintansa vuonna 1995 Tampereella. Vuosien 1996–1999 aikana toimi 65 ruokapankkia 170 seurakunnan alueella. Pankeilla oli keskimäärin 200 000 asiakasta vuodessa.
Ruokapankit perustettiin väliaikaisiksi vähentämään taloudellisen laman aiheuttamaa nälkäongelmaa. Laman jälkeen osa ruokapankeista on lopettanut, mutta osa jatkaa edelleen toimintaansa kansalaisten perusturvan täydentäjinä.