Palaa sanaston etusivulle

Numerosymboliikka

Raamatussa mainitaan monia lukuja, ja ne symboloivat erilaisia asioita. Aikojen saatossa Raamatun numerosymboliikkaa on tulkittu monin eri tavoin. Keskeisimpiä lukuja ovat kolme, seitsemän ja kaksitoista.

3

Jumala on ilmaissut itsensä kolmiyhteisenä. Uskontunnustuksessa on kolme uskonkappaletta, Jeesuksen seimen luo tuli kolme itämaan tietäjää, Jeesus kohtasi kolme kiusausta erämaassa, Pietari kielsi Jeesuksen kolme kertaa ja Jeesus nousi kolmantena päivänä kuolleista. Paavalin mukaan nämä kolme asiaa ovat pysyviä: usko, toivo ja rakkaus.

7

Seitsemää pidetään täydellisyyden lukuna. Juutalaisen laskutavan mukaan se on jumaluuden (3) ja maailman luvun (4) summa. Seitsemän mainitaan Raamatussa useammin kuin mikään muu luku. Johanneksen ilmestyksessä seitsemän mainitaan yli 50 kertaa. Jumalan luomistyö päättyi viikon seitsemäntenä päivänä, ja se on tuonut juutalaisuuteen ja kristinuskoon seitsenpäiväisen viikon. Jeesus kehotti Pietaria antamaan lähimmäiselleen anteeksi ”ei seitsemän vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa” (Matt. 18:22). Raamatussa puhutaan myös seitsemästä lahjasta, jotka ovat viisaus, ymmärrys, taito, voima, tieto, Herran pelko ja hurskaus (Jes. 11:2-5).

12

Kaksitoista on seitsemän ohella arvostettu luku, jota pidetään ikuisen täydellisyyden lukuna. Israelilaisille 12 on tärkeä luku: Jaakobilla oli 12 poikaa ja Israelilla 12 sukukuntaa. Myös Vanhan testamentin pikkuprofeettoja on 12. Jeesus kävi 12-vuotiaana temppelissä, apostoleja oli 12, ja Johanneksen ilmestyksessä luku 12 kertaantuu monesti.

Takaisin sivun alkuun