Hyppää sisältöön

Ristiäisten kulku

Kummit, isovanhemmat ja muut läheiset voivat osallistua ristiäisten suunnitteluun ja toteutukseen. Tilaisuus kestää yleensä noin puoli tuntia.

Lapsen kastetilaisuus alkaa virrellä tai muulla musiikilla, alkusiunauksella ja johdantosanoilla.

Lapsen nimi voidaan kertoa tilaisuuden alussa tai ennen varsinaista kastetta. Pappi pyytää vanhempia kertomaan, minkä nimen he ovat lapselle antaneet tai pappi voi kertoa nimen vanhempien puolesta. Nimen ilmoittaminen kastetoimituksen aikana kertoo siitä, että lapsi kutsutaan nimeltä seurakunnan jäseneksi. 

"Älä pelkää. Minä olen sinut lunastanut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut. Sinä olet minun." (Jes. 43:1)

Ennen kastetta pappi kysyy vanhemmilta, haluavatko he, että lapsi kastetaan kristilliseen uskoon. Pappi voi myös sopia vanhempien kanssa, että kysymyksen sijaan pappi toteaa asian. Vanhemmilta ja kummeilta kysytään myös, haluavatko he huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta.

Tämän jälkeen pappi tekee ristinmerkin lapsen otsaan ja kaikki läsnä olevat rukoilevat yhdessä lapsen puolesta.

Rukouksen jälkeen seuraa raamatunlukua ja papin puhe. Puheessa voivat olla mukana ne asiat, joista vanhemmat ja pappi ovat ennen ristiäisiä keskustelleet.

Varsinainen kastetoimitus tapahtuu kastemaljan äärellä. Vesi kaadetaan kastemaljaan ennen toimituksen alkua tai juuri ennen kastamista. Kastaminen alkaa Raamatun lukemisella ja uskontunnustuksella.

Kasteessa pappi kastelee lapsen pään kolme kertaa vedellä, sanoo lapsen nimen sekä sanat: "Minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen." Tämän jälkeen lapsi siunataan niin, että pappi sekä vanhemmat ja kummit asettavat kätensä lapsen pään päälle.

Kasteen jälkeen voidaan sytyttää kastekynttilä. Lopuksi rukoillaan vielä yhdessä ja lauletaan yleensä virsi.

Nuoren ja aikuisen kasteen kaavaan voi tutustua kirkollisten toimitusten kirjastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kastetodistus ja nimen lukeminen jumalanpalveluksessa

Kastettu saa kasteesta muistoksi kastetodistuksen. Samoin kummeille annetaan kummitodistukset kastetilaisuuden jälkeen. Kaste voidaan myös merkitä vihki- tai perheraamattuun.

Kasteen jälkeen kastetun nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa ja hänen puolestaan rukoillaan. Seurakunnasta voi varmistaa, milloin nimi luetaan. Kastetun perhe ja kummit ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen. Nimi luetaan vain, jos vanhemmat/huoltajat tai kastettu itse ovat antaneet siihen kirjallisen suostumuksensa. 

Monissa seurakunnissa on käytössä kastepuu, johon laitetaan kastetun nimi.