Kaikki artikkelit

27.5.2025

Lähes 11 000 lasta ja nuorta sai tukea harrastustukijoiden verkoston jäseniltä

Nuoria kädet ojossa.

Yhä useamman lapsen ja nuoren harrastaminen on vaakalaudalla perheiden pienituloisuuden vuoksi.Vuonna 2024 harrastustukijoiden verkoston jäsenet jakoivat yhteensä yli kolme miljoonaa euroa avustuksia lasten ja nuorten harrastamiseen. Avustusten tarkoituksena on paitsi edistää pienituloisten perheiden lasten ja nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia harrastamiseen, myös ehkäistä eriarvoistumista ja syrjäytymistä. 

Harrastamisen tukea myönnettiin 10 825 lapselle – määrä kasvoi lähes 1 700 lapsella edellisestä vuodesta. Euromääräisesti tukea myönnettiin noin 16 prosenttia enemmän kuin vuonna 2023.

Tarpeen kasvu näkyi myös kasvaneena yhteydenottojen määränä. Harrastustukea myönnetään rajallisista lahjoitusvaroista ja osa verkoston jäsenistä joutuikin suuren hakijamäärän vuoksi sulkemaan tuen haun osaksi vuotta.  

Sosiaaliturvan leikkaukset huolestuttavat

Hallituksen sosiaaliturvaleikkausten myötä pienituloiset lapsiperheet ovat entistä ahtaammalla. Tämä herättää huolta järjestöissä ja diakoniatyössä. Leikkausten seurauksena perheissä saatetaan joutua tinkimään esimerkiksi lasten harrastuksista. Maksuton harrastustoiminta onkin tervetullut lisä harrastusvalikoimaan, mutta se ei aina vastaa lapsen omiin toiveisiin ja tarpeisiin.  

Harrastustukijoiden verkoston tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria, joiden perheille harrastusten kustannukset aiheuttavat haasteita. Verkostossa ovat mukana Hope ry, Pelastakaa Lapset ry, SOS-Lapsikylä, Tukilinja-säätiö ja Kirkon diakoniarahasto. Kirkon diakoniarahasto jakaa Tukikummit Säätiön lahjoittamat harrastetukivarat lapsille ja nuorille. 

Jokaisella verkoston jäsenellä on omat ehtonsa avustusten myöntämiselle. Toimijoiden verkkosivuilta löytyy tietoa siitä, mihin ja miten avustuksia voi hakea. Harkinnanvaraista tukea jaetaan järjestöjen ja diakoniatyön saamista lahjoitusvaroista. 

Harrastamisen esteet lisääntyvät

Harrastamisen ja hyvän arjen esteet ovat lisääntyneet ja kasautuvat usein samoille perheille. Harrastuksiin myönnetyistä tuista osa jää käyttämättä muun muassa kuormittuneen perhetilanteen, etäisyyden, mielekkyyden tai lapsen motivaation puutteen vuoksi. Harrastustukijoiden verkoston tahot ovat huolissaan lasten ja nuorten kokemien harrastamisen esteiden lisääntymisestä.

”Harrastaminen vaikuttaa monin tavoin lasten ja nuorten arkeen. Harrastusten kautta voi saada onnistumisen ja ilon kokemuksia, oppia uusia taitoja sekä toisinaan luoda jopa elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Lapsia ja nuoria tulisi myös kuunnella tarkemmin ja harrastustoimintaa kehittää lapsia ja nuoria osallistaen,” toteaa toiminnanjohtaja Eveliina Hostila Hope ry:stä.

Harrastamisen esteitä tulisikin poistaa lisäämällä lasten kohtaamista ja aitoa osallisuutta harrastuksissa, koulussa ja kotona, jotta lapsi ei kokisi harrastamattomuuden takia ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä.

”Harrastustukea haettaessa pienituloisuuden lisäksi keskeisin syy on se, että lapselle toivotaan harrastuksesta kavereita ja ryhmään kuulumisen kokemuksia”, kertoo ohjelmapäällikkö Päivi Häikiö SOS-Lapsikylästä. 

Myös perheiden kuormittavat elämäntilanteet voivat vaikuttaa voimavaroihin hakea tukea harrastustoimintaan monilta eri järjestöiltä, toteaa Sara Liukkonen Tukilinja-säätiöstä.

”Jotta harrastustoiminnan jatkuminen pitkäaikaisesti on mahdollista, tarvitaan myös yhteiskunnan tukea.”

Monien lasten ja nuorten mahdollisuudet harrastamiseen vaikeutuvat tulevaisuudessa entisestään muun muassa kustannusten nousun ja korkeiden harrastusmaksujen takia. Hyvän arjen mahdollistaminen lapsille ja nuorille on erittäin tärkeää. Tämän vuoksi eri toimijat tukevat yhdessä lapsia ja nuoria niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Takaisin sivun alkuun