Vihkimisen kulku

Kirkkohäihin kuuluu usein runsaasti perinteitä ja useita vieraita. Kirkollinen vihkiminen voidaan toteuttaa myös pienimuotoisemmin ja muualla kuin kirkossa.

Kirkollisen vihkitoimituksen kulun eli vihkikaavan eri vaihtoehdot ovat kirkollisten toimitusten kirjassa sekä tavallisen virsikirjan viimeisillä sivuilla eli liiteosassa. Kaavassa on myös ehdotuksia sopiviksi Raamatun jakeiksi ja rukouksiksi.

Pappi huolehtii vihkimisen kulusta. Kirkkohäissä vihkitilaisuus kestää keskimäärin 30 minuuttia.  Muun muassa tilaisuuteen valittu musiikki vaikuttaa sen kestoon.

Aloitus

Vihkitilaisuus alkaa yleensä musiikilla, usein häämarssilla, jonka aikana vihkipari saapuu alttarille tai muulle vihkipaikalle.

Varsinainen vihkitilaisuus alkaa siunauksella ja johdantosanoilla. Sen jälkeen tulevat hääparin valitsemat rukous ja Raamatun jakeet sekä papin vapaamuotoinen puhe.

Kysymykset

Vihkimisessä esitettävät kysymykset hääpari voi itse valita. Vaihtoehtoja on kaksi:

1. "Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, NN, tahdotko ottaa MM:n aviomieheksesi/aviovaimoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"
2. "Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, MM, tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi/aviomieheksesi, olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?"

Molemmat kysymykset esitetään "tahdotko"-muodossa ja niihin vastataan "Tahdon." Kysymysten sanamuodot korostavat avioliittoa julkisena sitoutumisena. Jumalan ja läsnä olevien ihmisten edessä ilmaistaan tahto rakastaa toista.

Sormukset ja mahdolliset sormuslupaukset

Kysymysten jälkeen vaimon tai molempien puolisoiden vasemman käden nimettömään pujotetaan sormus liiton ja yhteyden symbolina.

Toimitukseen voi halutessaan lisätä sormuslupausten antamisen ennen sormusten pujottamista. Sormuslupauksia ei tarvitse opetella ulkoa, sillä ne toistetaan papin perässä virsikirjasta lukien. Sormuslupaus voi olla esimerkiksi: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa."

Vihkimisen jälkeen saa suudella

Vihkimisen jälkeen kaikki läsnä olevat rukoilevat parin puolesta.

Suudelma vaihdetaan perinteisesti vasta papin vahvistettua avioliiton julistamalla parin aviopuolisoiksi. Tämän jälkeen pappi onnittelee avioparia ja antaa heille seurakunnan häälahjana vihkiraamatun.

Vihkimisen jälkeen sulhanen ja morsian kääntyvät seurakuntaan päin. Usein tässä vaiheessa esitetään tilanteeseen sopivaa musiikkia.

Päätös

On myös tapana, että tuore aviopari kävelee pois kirkosta päätösmusiikin (usein häämarssin) saattelemana koko kirkkoväen seistessä. Hääparia seuraavat ensimmäisinä vanhemmat, isovanhemmat ja sisarukset tai muut kirkon ensimmäisissä penkkiriveissä istuvat.
Vieraat onnittelevat hääparia heti vihkitoimituksen päätyttyä tai juhlapaikalla hääjuhlan aluksi.

Vihkiminen ristiäisten yhteydessä tai pienimuotoisesti

Kirkollisen vihkimyksen voi järjestää myös pienimuotoisesti, esimerkiksi ristiäisten yhteydessä. Läsnä tulee kuitenkin olla vähintään kaksi todistajaa. Vihkiminen voidaan toimittaa hyvinkin yksinkertaisella tavalla. Esimerkiksi häämarssit ovat täysin vapaaehtoisia eikä niitä tarvitse sisällyttää vihkimiseen.

Pienimuotoinen vihkiminen voi tapahtua kirkossa, vihkiparin kotona tai muussa sopivassa paikassa.

Joissain seurakunnissa järjestetään myös erityisiä tilaisuuksia, joissa pappi tai papit ovat paikalla vihkimässä useita ilmoittautuneita pareja. Tilaisuuksissa on mahdollista avioitua pienimuotoisin menoin ilman suurta häähumua.

Morsiusmessu

Morsiusmessu on vihkijumalanpalvelus, joka etenee morsiusmessua koskevan jumalanpalveluksen kaavan mukaisesti.  Kaava on löydettävissä kirkollisten toimitusten kirjasta. Morsiusmessu sisältää ehtoollisen, jolla käyvät sekä vihkipari että halukkaat vieraat.

Morsiusmessu kestää pidempään kuin yllä kuvattu avioliittoon vihkimisen kaava.