Toivoa. Sanoja. Tekoja.
Vuonna 2026 vietämme sivistyksen, kulttuurin ja julkisen hallinnon 750-vuotisjuhlavuotta!
750 vuotta sitten Suomi näytti erilaiselta, mutta yksi asia on pysynyt. Ihmiset ovat aina etsineet merkitystä, yhteyttä ja toivoa. Vuonna 1276 perustettu Turun arkkihiippakunta oli alku suomalaiselle julkiselle hallinnolle, koulutukselle ja sivistykselle. Yhteiselle hyvälle, jota kirkko rakentaa sitoutuneesti yhä tänään.
Vuonna 2026 tästä matkasta kasvaa koko kirkon ja kaikkien Suomessa asuvien yhteinen juhlavuosi. Tule mukaan juhlimaan yhteisiä juuriamme: hyvää hallintoa, vahvaa kulttuuria ja sydämen sivistystä!
Yhteistyön vahvistaminen koituu aina yhteiseksi hyödyksi. Pyrimme mahdollisimman laajaan yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa.
Juhlavuoden suunnittelu on vielä alussa, mutta käynnistynyt innostuneesti. Kumppanuuksia on sovittu, ja kutsumme kiinnostuneet tahot mukaan suunnittelutyöhön.
Valtiovarainministeriön koordinoima Kansalliset dialogit on lupautunut juhlavuoden yhteistyötahoksi. Mika teema koskettaisi kaikkia Suomen asukkaita? Haluamme tavoittaa heidät, joiden on vaikea saada ääntään kuuluville ja jotka ovat yhteiskunnan rakenteista syrjässä.
Lukukeskuksen koordinoima Lukuviikko on lupautunut juhlavuoden yhteistyötahoksi. Lukuviikon tarkoitus on innostaa kaikenikäisiä kirjojen pariin ja kirkon historian näkökulmasta osuva kulma voisi olla rippikoululaisten kannustaminen lukemisen pariin.
Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Vuonna 2026 pyritään viemään mahdollisimman paljon taide-elämyksiä kirkkoihin, joissa nuoret voivat tutustua myös harvemmin kirkkotiloihin yhdistettyihin taidegenreihin.
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin historia -teoksen tarkoituksena arvioida tutkimuksen keinoin tuomiokapitulin toimijuutta suhteessa yhteiskuntaan ja kirkon sisäiseen elämään vuodesta 1276 nykyaikaan asti. Historiateos on noin 300 sivua laaja, tutkimukseen ja lähteisiin perustuva tietokirja, jonka kirjoittajiksi ovat lupautuneet professori Tuomas Heikkilä, dosentti Esko M. Laine, dosentti Juha Meriläinen ja dosentti Sini Mikkola. Kirja julkaistaan ennen syksyn 2026 kirjamessuja.
Neljän valtakunnallisen toimintapaketin lisäksi arkkihiippakunnassa on kokoontunut paikallinen työryhmä, jonka johdolla järjestetään paikallista toimintaa kirkon ja koko maamme historian kannalta oleellisella Turun seudulla ja koko Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella.
Voit liittyä juhlavuoteen kumppanuuksien kautta hakemalla mukaan Taidetestaajiin, järjestämällä kansallisen dialogin tai ideoimalla lukutapahtuman Lukutorstaina 9.4.2026. Voit myös keksiä ihan oman tapasi juhlia Sydämen sivistystä – järjestä vaikkapa konsertti, taidenäyttely tai lähde pyhiinvaellukselle. Tee siitä näköisesi juhla!
Seurakunnat voivat järjestää Kansallisia dialogeja osana juhlavuoden ohjelmaa.
Kansalliset dialogit on uudenlainen malli yhteiskunnallisen vuoropuhelun toteuttamiseen kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Kansallisissa dialogeissa keskustellaan ihmisille ja yhteisöille tärkeistä asioista ja teemoista tavalla, joka vahvistaa osallisuutta ja synnyttää ihmisten kokemuksiin perustuvaa ymmärrystä erilaisista haasteista ja mahdollisuuksista.
Keskustelun voi järjestää esimerkiksi seurakuntasalissa, kirkossa tai osana muuta tapahtumaa. Kutsu mukaan laajasti eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia osallistujia. Keskustelua ohjaa luottamuksellinen ja kuunteleva ilmapiiri, jossa jokaisen ääni on tärkeä.
Näin järjestät Kansallisen dialogin:
Keskustelun järjestäminen on tehty mahdollisimman helpoksi keskustelunjärjestäjien materiaaleilla. Aikaa kannattaa varata erityisesti keskustelijoiden kutsumiseen sekä keskusteluun valmistautumiseen.
Tutustu tästä keskustelunjärjestäjän ohjepakettiin.
Syksyllä 2025 järjestetään seurakunnille koulutuksia dialogien järjestämisestä.
Agricolan päivänä 9.4.2026 järjestetään yhteistyössä Lukukeskuksen kanssa Lukutorstai-tapahtuma, joka toimii etko-tapahtumana Lukuviikolle.
Lukutorstai kutsuu kaikki mukaan nostamaan esiin lukemisen merkitystä ja innostamaan erityisesti nuoria tarttumaan kirjoihin! Tapahtumapäivänä eri organisaatiot, yhteisöt ja seurakunnat voivat järjestää omia lukemista kannustavia tapahtumia – pienimuotoisia tai suurempia, juuri omalle yhteisölle sopivia.
Lukutorstain viettotapoja voivat olla esimerkiksi ääneen lukeminen lapsille, lukupiirin järjestäminen, yhteislukuhetki jonkin tunnetun teoksen äärellä tai vaikkapa kirjailijavierailu. Päivään voi sisältyä myös lukuhaasteita, kirjavinkkauksia, runonlausuntaa tai yhteinen lukutuokio vaikkapa kirkossa, museossa tai kirjastossa.
Lukutorstai tarjoaa tilaisuuden jakaa lukemisen riemua ja vahvistaa lukutaidon merkitystä yhteiskunnassa!
Taidetestaajat -toiminta on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Juhlavuoden aikana kirkot avaavat ovensa taiteelle ja kahdeksasluokkalaisille taidetestaajille. Taidesisällöt valitaan Taidetestaajat-ohjelmahaun kautta ja kirkossa toteutettavan taidesisällön hakijoita sitoo sama kriteeristö kuin muitakin hakijoita.
Syksyn 2026 vierailukohteet valitaan ohjelmahaussa, joka on auki taidetoimijoille syksyllä 2025 Suomen Kulttuurirahaston sähköisessä hakujärjestelmässä. Toivomme, että tulevaan ohjelmahakuun osallistuu runsaasti eri taidetoimijoita kaikkialta Suomesta! Lue lisää.
Miten seurakunta voi liittyä mukaan?
Ota yhteyttä taidetoimijaan, jonka esitys sopisi paikalliseen kirkkoon. Ehdota yhteistyötä, sopikaa yhdessä pelisäännöistä ja tutustukaa hakuprosessiin.
Miten taidetoimija voi liittyä mukaan?
Ota yhteyttä toivomasi kirkon kirkkoherraan tai muuhun henkilökuntaan. Kerro kiinnostuksestasi osallistua juhlavuoteen järjestämällä taide-elämys Taidetestaajille kirkkotilassa. Sopikaa yhdessä mahdollisesta kirkkotilan käytöstä, aikatauluista sekä yhteisistä pelisäännöistä.
Lisätietoa:
Karoliina Haapalehto karoliina.haapalehto(at)evl.fi
Kaisa Järvelin kaisa.jarvelin(at)taidetestaajat.fi
Juhlavuosihankkeen projektikoordinaattorina toimii Karoliina Haapalehto
karoliina.haapalehto@evl.fi
p. 050 5358926