Kaikki tiedotteet

3.4.2020

Poikkeusolojen pääsiäinen

Pääsiäinen, kristittyjen suurin juhla, on pian. Monet pääsiäiseen liittyvät seurakuntien tapahtumat, tilaisuudet ja tutuksi tulleet tavat tehdään tänä vuonna koronaepidemian vuoksi toisin. Kirkko välittää poikkeusoloissakin seurakuntalaisille lohtua ja toivoa, kertoo hiljaisen viikon tapahtumat sekä pääsiäisen ilosanoman monilla eri kanavilla.

Pääsiäisen tapahtumat piirrosvideoina

Mitä Raamatussa tapahtuukaan palmusunnuntaina? Miksi vietämme kiirastorstaita? Entä miten kirkoissa näkyy pitkäperjantai ja miksi? Mitä tarkoittaa pääsiäisaamun riemu?

Näihin kysymyksiin annetaan lyhyt ja visuaalinen vastaus kuvakiteyttäjä Salla Lehtipuun piirtämissä videoanimaatioissa, jotka julkaistaan tämän vuoden palmusunnuntaista lähtien. Reilun puolen minuutin mittaisia videoita on neljä: palmusunnuntai, kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivät. Videot julkaistaan muun muassa osoitteessa evl.fi/paasiainen.

Virpomistervehdys tänä vuonna virtuaalisesti

Ensi sunnuntai 5.4. on palmusunnuntai. Silloin perinteisesti pienet virpojat ilahduttavat koristeellisilla vitsoillaan ja tervehtivät loruillaan. Tänä vuonna koronaepidemian vuoksi palmusunnuntain virpomistervehdyksen voi välittää virtuaalisesti.

Kirkkohallituksen asiantuntija Terhi Paananen: “Juuri nyt virpomistervehdys, virvon varvon, tuoreeks’ terveeks, tulevaks’ vuodeks’. Jumala sinua siunatkoon”, on erittäin ajankohtainen. Kun tänä vuonna ei voi mennä virpomaan naapurien oven taakse, halusimme mahdollistaa tervehdyksen välittämisen palmusunnuntaina näin virtuaalisesti.”

Virtuaalisen virpomisvitsan voi ladata osoitteesta evl.fi/paasiainen ja jakaa esim. Facebookissa, Instagramissa, WhatsAppissa tai sähköpostissa. Virpomistervehdykset on tehnyt graafikko Tuuli Sundén.

Pisara-tv-hartauksissa kuljetaan hiljaisen viikon polku

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko. Oulussa ja Haukiputaalla kuvatut Pisara-hartaudet näyttävät hiljaisen viikon etenemisen kertojansa sanoin. Pisarat Yle TV1:ssä maanantaista perjantaihin klo 13.20 ja lauantaina 11.4. klo 13.30. Hartaudet voi katsoa myös Yle Areenasta. Pisarat on toimittanut Hilkka Nevala.

Hiljaisen viikon Pisarat:

  • Ma 6.4. Tiedottaja Mervi Päivärinta eläytyy Pietarin tarinaan oman elämänsä kautta. (Ps. 102:2-7).
  • Ti 7.4. Ihmisen ja kristityn velvollisuus on nousta pahaa vastaan, sanoo kirkkoherra ja lääninrovasti Tuomo Törmänen. (Matt. 26:69-74).
  • Ke 8.4. Oulun tuomiokirkon isonvihan aikainen krusifiksi koskettaa tuomiorovasti Satu Saarista. (Matt. 27:57-60)
  • To 9.4. Kiirastorstain pyhä ehtoollinen. Opettaja ja pappi Teija Salmi kokee toimivansa ihmiselämän rajapintojen halkeamissa. (Luuk. 22:14-23).
  • Pe 10.4. Kanttori Raimo Paaso istui lapsena Haukiputaan kirkossa ja hurjat seinämaalaukset kauhistuttivat, mutta onneksi musiikki toi turvan. (Virsi 69:1,4).
  • La 11.4.2020 Haukiputaan 1700-luvun kirkon Mikael Toppeliuksen maalaukset inspiroivat pappi Nuusa Niskalaa. (Matt. 27:62-66).

Jumalanpalvelukset ja hartaudet radiossa, tv:ssä ja seurakunnissa

Yle on lisännyt hartausohjelmien määrää koronaepidemian aikana katsojatoiveiden perusteella. Tv:ssä jumalanpalveluksia lisätään toistaiseksi niin, että lähetys on sekä juhlapyhinä että jokaisena sunnuntaina.

”Erittäin iso muutos on se, että suurin osa tulevien tv-jumalanpalvelusten tuottamisesta on siirtynyt nyt studioon”, kertoo ohjelmapäällikkö Kimmo Saares.

Kello 10.00 tv-jumalanpalvelusten ensimmäisenä studiokirkkototeutuksena on palmusunnuntain sanajumalanpalvelus. Sen toteutuksesta vastaa Jyväskylän seurakunta, mutta ohjelma lähetetään Mediapoliksesta Tampereelta. Messun musiikissa ja rukouksissa kaikuvat kelttiläiset sävyt. Palmusunnuntain radiojumalanpalvelus tulee Tuusulan kirkosta.

Pitkäperjantain Nojatuolikirkko on tallennettu Oulunkylän vanhassa kirkossa Helsingissä. Nojatuolikirkossa pastori Kimmo Saareksen vieraana on piispa emerita Irja Askola. He puhuvat pimeydestä ja toivostakin.

Pääsiäisyönä 11.4. kello 23.55 nähdään TV1:ssä ja kuullaan YleRadio1:ssä uusintana vuodelta 2018 aamupalvelus ja liturgia Uspenskin katedraalista Helsingistä. Palveluksen toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

Pääsiäissunnuntaina 12.4. kello 10.00 on TV1:ssä studiokirkko, Tiellä Jerusalemiin – pääsiäisen musiikkijumalanpalvelus. Gospel Covertaitajien lauluissa silminnäkijät kertovat hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumista Jerusalemissa. Radion kello 10.00 pääsiäispäivän jumalanpalvelus lähetetään suorana Turun tuomiokirkosta, arkkipiispa Tapio Luoma saarnaa.

Yle Radio 1 lähettää perinteiset aamu- ja iltahartaudet sekä jumalanpalvelukset. Lisäksi seurakunnat ympäri Suomen lähettävät jumalanpalvelukset videon kautta myös pääsiäisenä. Seurakuntalaiset voivat etäosallistua niihin seurakuntien omien verkkosivujen tai Facebook-sivujen kautta.

Takaisin sivun alkuun