Kaikki tiedotteet

17.4.2023

Piispainkokous päätti luopua sukupuolisidonnaisesta papin virkapukuohjeesta

Piispainkokous hyväksyi ohjeen papin ja lehtorin virkapukeutumisesta istunnossaan 17.4.2023 Helsingissä. Ohje lisää valinnanvapautta pappien pukeutumisessa, eikä määrittele pukeutumista papin sukupuolen mukaan.

Uusi ohje antaa papille vapauden valita ohjeistetuista pukuvaihtoehdoista sen, jota pitää itselleen luontevimpana. Pukeutumisen lähtökohtana on, että pappi on aina virkaa toimittaessaan tunnistettavissa papiksi. Ohjeen liite selventää, miten papin virkapukuohjetta noudatetaan käytännössä.

Piispainkokouksen kanslia toteutti syyskuussa 2022 yhdessä Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen kanssa kyselyn papin virkapuvun käytöstä. Kyselystä kävi ilmi, että vuonna 2010 annettua aiempaa ohjetta piti tarkoituksenmukaisena 48 prosenttia, mutta 36 prosenttia oli eri mieltä. Avovastauksista kävi ilmi, että moni vastaajista ei pitänyt tarkoituksenmukaisena sukupuolen määrittelyä virkapukeutumisessa.

Lisätiedot: piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270

Kuvateksti: Papin uusi virkapukuohje ei määrittele virkapukua papin sukupuolen mukaan. Kuvassa erilaisia papinpukuja Pietarinkirkossa. Kuvassa vasemmalta kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, piispa Kaisamari Hintikka, kansliapäällikön erityisavustaja Elina Hellqvist sekä asiantuntija Timo-Matti Haapiainen.

Piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle yhteistyösopimuksen solmimista Unkarin evankelis-luterilaisen kirkon kanssa

Piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko solmii yhteistyösopimuksen Unkarin evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Monipuolista yhteistyötä kirkkojen välillä on tehty jo pitkään.

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on yhteistyösopimus useiden kirkkojen kanssa. Sopimusten tavoitteena on koordinoida yhteistyötä kumppanikirkkojen kanssa. Jos kirkolliskokous päättää yhteistyösopimuksen solmimisesta, sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lokakuussa 2023 Unkarin kirkon johdon Suomen-vierailun yhteydessä.

Ks. edellinen tiedote asiasta. Piispainkokous näytti vihreää valoa yhteistyösopimuksen solmimiselle Unkarin evankelis-luterilaisen kirkon kanssa – evl.fi

Lisätiedot: kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, kimmo.kaariainen@evl.fi, p. 040 522 1464 

Kirkolliskokoukselle esitys kirkollisten toimitusten uusista kollehtarukouksista

Piispainkokous lähettää kirkolliskokoukselle myös esityksen kirkollisissa toimituksissa käytettävistä uusista kollehtarukouksista. Kollehtarukoukset ilmaisevat kirkon yhteistä uskoa ja ovat kirkkokäsikirjan varsinaista aineistoa, ja siksi niiden hyväksyminen kuuluu kirkolliskokoukselle.

Rukousten työstö on osa prosessia, jossa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkollisten toimitusten – kasteen, konfirmaation, avioliittoon vihkimisen ja hautaan siunaamisen – rukouksiin julkaistaan uutta materiaalia.

Uusien rukousten laatimisen tavoitteena on ollut tuottaa rukouksia, jotka liittyvät vahvasti koolla olevien ihmisten tilanteeseen ja ovat kielellisesti selkeitä sekä ymmärrettäviä. Kielellistä selkeyttä on pyritty lisäämään muun muassa lauserakenteita yksinkertaistamalla ja käyttämällä tuttuja sanoja ja vertauskuvia. Osa kollehtarukouksista vastaa selkokielisten rukousten tarpeeseen.

Lisätiedot: piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270

Kirkollisten toimitusten kirjan uudistamistarpeen selvittämistä jatketaan

Piispainkokous keskusteli kirkkokäsikirjojen uudistamisesta. Kirkkokäsikirjoja ovat Jumalanpalvelusten kirja, joka sisältää jumalanpalvelusten kaavat ja messusävelmistön, Evankeliumikirja, joka sisältää Raamatun tekstit jokaiselle kalenteripäivälle (www.kirkkovuosikalenteri.fi), sekä kirkollisten toimitusten kaavat sisältävä Kirkollisten toimitusten kirja.

Tarvetta uudistaa erityisesti toimitusten kirja on pohdittu pitkään. Piispainkokous käynnisti vuoden 2021 syksyllä hankkeen kirkollisten toimitusten teologian selvittämiseksi ja pyysi hankkeen ohjausryhmää laatimaan kokonaisarvion kirkkokäsikirjan uudistamisen tarpeista.

Piispainkokous päätti jatkaa keskustelua aiheesta ja lähetti asian jatkovalmisteluun.

Lisätiedot: Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270

Pappisvirkaan vaadittavaan teologiseen tutkintoon täydennys

Piispainkokous hyväksyi sisällöllisesti uuden päätöksen pappisvirkaan vaadittavasta teologisesta tutkinnosta ja pyytää siitä Kirkon laintarkastustoimikunnalta lausuntoa. Tämän jälkeen asia palaa vielä piispainkokouksen käsittelyyn toukokuussa.

Muutoksen myötä nykyiseen säädökseen tulisi täydennys, jossa kuvattaisiin tarkemmin, miten opiskelijan on syytä täydentää opintojaan, jos hänellä on suoritetusta tutkinnosta huolimatta puutteelliset tiedot suomalaisesta uskonnollisesta elämästä, luterilaisesta tunnustuksesta sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluselämästä ja kirkollisista toimituksista.

Lisäyksen taustalla on havainto kirkkohallitukselle tulevista pyynnöistä opintojen ja koulutuksen rinnastamisesta henkilöiltä, jotka ovat suorittaneet tutkintonsa jossain kansainvälisessä yliopistossa. Muutoksen taustalla on myös 1.7.2023 voimaan tuleva uusi kirkkolainsäädäntö, jota vastaamaan piispainkokouksen päätökset tulee päivittää.

Lisätiedot: Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270

Piispainkokous keskusteli lisäksi oppikeskusteluasiakirjasta Kristuksen omaksi otetut ja hänen seuraajikseen kutsutut: pelastus vanhurskauttamisena ja jumalallistumisena. Asiakirja käsittelee luterilais-ortodoksisia oppikeskusteluja. Piispainkokous antoi suosituksen keskustelujen jatkamisesta ja suosittelee keskusteluasiakirjan käyttöä ekumeenisessa opetuksessa. Seuraavat oppikeskustelut on määrä käydä vuonna 2024 ortodoksikirkon isännöimänä.

Lisätiedot: Tomi Karttunen johtava asiantuntija, ekumenia ja teologia tomi.karttunen@evl.fi  p. 050 594 1713

Liitteet:
piispainkokouksen-ohje-papin-ja-lehtorin-virkapukeutumisesta-17042023.pdf

Takaisin sivun alkuun