Kaikki tiedotteet

12.1.2024

Arkkipiispa Tapio Luoma ja pääministeri Petteri Orpo kohtasivat arvokeskustelun äärellä

Arkkipiispan talossa –podcast sai jatkoa, kun pääministeri Petteri Orpo vieraili vuonna 2023 aloitetun podcastin vieraana. Arkkipiispan ja pääministerin kohtaaminen arvokeskustelun äärellä oli merkittävä dialogian hetki. “Koin tärkeäksi pohtia asioita pääministerin kanssa. Me kävimme erinomaisen ja avartavan keskustelun arvoista ja hyvästä tulevaisuudesta”, kommentoi arkkipiispa Luoma podcast-keskustelua jälkikäteen. 

Taustalla keskustelua ihmisarvosta 

Syksyllä 2023 arkkipiispa Tapio Luoma julkaisu puheenvuoron Miksi kirkko ei saa vaieta köyhyydestä yhteiskunnassa?, jossa hän tarkasteli muun muassa uuden hallituksen hallitusohjelman ihmiskuvaa.  Arkkipiispa totesi puheenvuorossaan, että työn tekeminen ja työmarkkinakelpoisuus eivät voi olla tärkein ihmisarvon määrittäjä.  

Arkkipiispa Luoman puheenvuoro on kirvoittanut viime aikoina runsaasti vastapuheenvuoroja, jossa arkkipiispaa moititaan osallistumisesta päivänpolitiikkaan. Tuoreimpana kannanottona ilmestyi mielipidekirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa 9.1.2024 Usko politisoituneeseen kirkkoon koetuksella. 

“Poliitikot ovat nyt kovassa paineessa korjatakseen velkaantuneen Suomen rakenteita kestäviksi. Demokraattisesti valitut päättäjät tarvitsevat työlleen tukea. Luterilaisessa kirkossakin on perinteisesti korostettu työn arvoa. Ihmisen arvo on kuitenkin aina työn arvoa suurempi eikä heikommassa asemassa olevia tule koskaan unohtaa”, arkkipiispa Luoma sanoo.  

Lokakuisessa puheenvuorossaan arkkipiispa Luoma perustelee kirkon osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun, eikä pidä sitä puoluepolitikointina: ”Kirkko tarkastelee yhteiskuntaa ja toimii siinä omasta arvopohjastaan käsin, puolueiden ohjelmista ja kannoista riippumattomana. Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on osa kirkkomme hengellistä elämää.” 

Pääministeri: Ihmisistä pitää välittää 

Pääministeri Orpo totesi keskustelussaan arkkipiispan kanssa: ”Täytyy välittää ihmisistä. Ne sadat ja tuhannet viestit ja kohtaamiset, niillä on merkitys. Mitä huolia ihmiset tulevat kertomaan, ne vaikuttavat ajatteluun. Entistä päättäväisemmin haluan tehdä töitä sen eteen, että me laitetaan Suomi kuntoon. Nykyinen Suomi ei pysty huolehtimaan ihmisistä riittävällä tavalla ja se vaatii tätä uudistustyötä nyt.” 

Podcast-keskustelussa pääministeri Orpo piti suvaitsevaisuutta yhtenä vaikeimmista arvoista puolustaa tässä ajassa. Suvaitsevaisuus on hänen mukaansa haastettu, ja se näkyy yhteiskunnassamme niin rasismikeskustelussa kuin yleisessä keskusteluilmapiirissä. “Meidän pitäisi oppia keskustelemaan ja ymmärtämään, se on ollut meidän kansamme vahvuus, on kuunneltu ja keskusteltu. Suvaitsevaisuus toinen toisiamme kohtaan on heikentynyt huomattavasti”, toteaa pääministeri Orpo podcastissa.  

Arkkipiispan talossa –podcastissa on aikaisemmin julkaistu kuusi jaksoa 

Arkkipiispan talossa -podcast on arkkipiispa Tapio Luoman keskustelupodcast, jossa käydään keskustelua kiinnostavien ihmisten kanssa elämänmenosta, arvoista ja elämän merkityksellisyydestä työn, uran ja suosion takana. Podcastin tarkoituksena on lisätä arvokeskustelua ja syventää yhteiskunnallisen keskustelun kenttää nostamalla esiin merkityksellisen elämän kysymyksiä yhteiskunnan merkittävässä asemassa olevien ja luovaa työtä tekevien henkilöiden ajatusten kautta. Podcastia tuottaa arkkipiispan kanslia yhdessä Kirkon viestinnän kanssa.  

PODCAST: Suvaitsevaisuus vaarassa? Puhetta tulevaisuudesta ja kestävästä yhteiskunnasta. Arkkipiispan talossa -podcastin vieraana pääministeri Petteri Orpo.  

Linkki podcastiin: Suvaitsevaisuus vaarassa? Vieraana pääministeri Petteri Orpo – Arkkipiispan talossa | Podcast on Spotify 

Podcastin kaikki jaksot ovat kuunneltavissa palveluissa:  

Spreaker Arkkipiispan talossa (spreaker.com) 

Spotify Arkkipiispan talossa | Podcast on Spotify 

 

Lisätietoja  

Meri-Anna Paloniemi, arkkipiispan erityisavustaja p. 040 141 6348 

Takaisin sivun alkuun