Hyppää sisältöön

Setlementtiliike

Setlementtiliike syntyi Englannissa 1880-luvulla. Liike pyrki poistamaan uskonnollista ja yhteiskunnallista vieraantumista kaupungeissa ja teollisuusseuduilla. Setlementtiaatteesta innostuneet asettuivat asumaan setlementteihin, kaupunkien köyhälistökortteleihin. Ensimmäinen setlementti syntyi Itä-Lontoossa Whitechapelin seurakunnassa pastori Samuel Barnettin aloitteesta.

Setlementtityön idea tuli Suomeen jo 1890-luvulla. Sen toi Suomeen opettaja Alli Trygg, joka perusti Helsingin Kallioon Kansankodin. Toinen uranuurtaja teol. tri (h. c.) Sigfrid Sirenius, joka oli tutustunut setlementtityöhön toimiessaan Lontoossa merimiespappina. Pysyvästi liike asettui Suomeen sisällissodan jälkikuohuissa 1918, Tällöin perustettiin Teollisuusseutujen Evankelioimisseura, myöhemmältä nimeltään Suomen Setlementtiliitto.

Suomen Setlementtiliitto jäsenjärjestöineen tekee lapsi-, nuoriso- ja vanhustyötä, opinto-, kulttuuri ja monikulttuurisuustyötä sekä tarjoaa monipuolisia asumisen palveluja. Se osallistuu myös sosiaalipoliittiseen keskusteluun Suomessa ja kansainvälisesti. Setlementtityön tavoite on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Setlementtiliike sitoutuu erityisesti vaikeimmassa tilanteessa olevien ihmisten aseman edistämiseen.