Kaikki artikkelit

2.12.2023

Popkanteletar Ida Elina kaipaa hyvän alkulähteille

Ida Elina rukoilee ennen keikkoja esiintymisensä ja yleisönsä puolesta. ”Ajattelen Jumalan kuulevan kaikki rukoukseni, oli asia mikä tahansa. Joskus Jumala on hiljaa tai vastaa toisella tavalla kuin odotin.”

Kuva: Ida Elina rukoilee ennen keikkoja esiintymisensä ja yleisönsä puolesta. ”Ajattelen Jumalan kuulevan kaikki rukoukseni, oli asia mikä tahansa. Joskus Jumala on hiljaa tai vastaa toisella tavalla kuin odotin.”

Kanteleellaan ja laulullaan niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin yleisöjä valloittanut Ida Elina ei ole vain valovoimainen esiintyjä vaan myös antaumuksellinen jouluihminen.

”Rakastan erityisesti vanhoja ja perinteisiä joululauluja, en mitään Petteri Punakuono -meininkiä.”

Syksy on synkimmillään, mutta rankkoihin olosuhteisiin esiintyvänä taiteilijana sopeutunut Päivi Kujanen – artistinimeltään Ida Elina – on olosuhteisiin nähden ilahduttavan energiantäyteinen ilmestys.

Monella mantereella tänä vuonna esiintyneen, Taiwanin kiertueelta Suomeen loppuvuodeksi palanneen taiteilijan työ on välillä hektistä, varsinkin aviomiehen ja kahden pienen lapsen kannalta. Vähemmän stressaava työkään ei toisaalta houkuttele.

”Ammattini on mahtava!”

Positiiviseksi luonteeksi itseään kuvaavassa popkantelettaressa on periksiantamattomuutta. Hän taistelee sitkeästi visioidensa toteuttamiseksi.

Nuorempana Ida Elinakin oli usein aikoja, jolloin tuntui ettei elämästä eikä muusikon urasta tule yhtään mitään, vaan on parempi lyödä hanskat tiskiin.

Jo ennen Sibelius-Akatemiasta taiteen maisteriksi valmistumista vuonna 2012 hän oli voittanut kantelekilpailun ja saanut levytyssopimuksen, mutta epäili monta vuotta, onko yritys pärjätä kanteleensoitolla taloudellisesti ihan hullu.

”Yksi tuttava sanoi miehelleni, ettei tuossa vaimosi hommassa ole mitään järkeä. Muutaman vuoden jälkeen, kun olin onnistunut lyömään läpi, tuttava sanoi aina uskoneensa onnistumiseeni. Näin se mieli muuttuu…”

Oma tyyli ja rentous löytyvät

Nykyisen poptyylinsä kanteletaituri keksi sattumalta katsoessaan Youtube-videota kitaristista, joka soitti persoonallisesti Michael Jacksonin Billie Jean -laulun.

Kanteletar istui viikon ajan nenä kiinni tietokoneruudussa ja treenasi soittamaan Billie Jeanin samalla tyylillä. Laulun cover-versiosta tuli Ida Elinan ensimmäinen Youtube-hitti.

Erikoisvarustellusta kanteleesta irtoavat samaan aikaan soinnut, melodia, komppi ja basso – groovaavasti kuin pienestä bändistä.

”Rentous löytyi, kun tajusin ettei kukaan soittanut samanlaista kantelepoppia. Kehitettyäni oman tyylini minun ei enää tarvinnut toimia toisten odotusten mukaan.”

Persoonallisen soittotyylin löytämisen tuloksena syntyi riemukkaita ja kekseliäitä cover-versioita kappaleista kuten Abban Mamma Mia, Adelen Skyfall, Pharrel Williamsin Happy ja Toton Africa.

Herkempää puoltaan kantelisti esittelee esimerkiksi Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijassa, Konevitsan kirkonkelloissa ja Dietrich Bonhoefferin Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan -virressä.

Tuotannon ytimessä on myös gospelia sekä lauluntekijän omia kappaleita. Hän ei jättäydy vain maallisen vaan myös taivaallisen rakkauden varaan.

Loppupeleissä voimme luottaa vain siihen yhteen, joka ei petä, ja Hän pitää huolta sielustani, Ida Elina laulaa englanniksi levyllään Game of My Life.

Pyhän äärellä lumiukko unohtui

Ida Elina on julkaissut viisi kantelealbumia, joista yksi on joululevy, Valoisaa joulua (Bright Christmas). Joulumusisoinnin perinne on pitkä.

Päivi oli se tyttö, jolta jäivät lapsuuden jouluina näkemättä niin television lumiukot kuin joulurauhanjulistuksetkin.

Oulaisten nuorisokuorolainen lauloi jouluaattoisin aamupäivällä vanhuksille vuode- ja kuntoutusosastoilla ja illalla kirkossa kuoron kanssa.

”Nykyään kukaan vanhempi ei varmaan enää anna lapsilleen lupaa olla pois noin suurta osaa jouluaatosta. Meille se laulamassa kiertäminen oli hieno perinne.”

Kun Ida Elina alkoi lukioiässä soittaa kannelta, hän esiintyi myös jouluyön iltakirkossa. Puoli tuntia ennen varsinaisen hartauden alkamista hän soitti kanneltaan instrumentaalina.

”Paikalle tuli aina puoli kaupunkia ja kirkko oli tupaten täynnä jengiä. Oli hämärää ja kynttilät paloivat. Minulla oli fiilis, että nyt olen pyhän äärellä Jeesuksen syntymäjuhlassa.”

Jouluaaton laulaminen ja soittaminen oli hieno perinne, eikä hän tunne jääneensä vaille mistään olennaisesta.

”Kun kuoroelämä jäi taakse, sain katsoa kaikki ne piirretytkin. En ollutkaan menettänyt mitään merkittävää.”

Joulun aikaan enimmäkseen yksityiskeikkoja tekevän Ida Elinan ohjelmistossa on sekä perinteistä tunnelmointia vanhojen hartaiden joululaulujen parissa että uusia kappaleita.

”Haluan välittää toivon sanomaa. Musiikin kautta yritän tuoda esille, mikä on kaiken hyvän alkulähde.”

Valo ei tule minusta

Ida Elina on pohtinut paljon, mikä on paras tapa tehdä gospelia.

”Jos esitän asian liian suoraan – tyyliin ’se on näin ja piste’ – sanoma ei mene läpi. Evankeliumin välittämistä ei ole pelkästään Jeesuksen nimen toistaminen joka laulussa. Augustinus sanoi, että ’kerro aina evankeliumi joka paikassa – ja tarvittaessa käytä sanojakin’.”

Yrityskeikoilla ja yksityistilaisuuksissa taiteilija soittaa niitä lauluja, joita tilaaja toivoo.

”Jos joku tonkii vähänkään taustaani, hän huomaa kyllä, mistä toivoni kumpuaa. Sama yritysjengi saattaa löytää tiensä omiin konsertteihini, joissa minulla on vapaammat kädet ohjelmiston suhteen.”

Kirkkokonserteissa ja seurakuntakeikoilla ohjelmiston ydin on hengellinen.

”Lohdullista on, että gospel välittyy muutenkin kuin sanojen kautta. Se, millainen olen ihmisenä, saattaa olla usein tärkeämpää kuin se, mitä soitan ja laulan”, Ida Elina pohtii.

Hän vaikuttaa harvinaislaatuisen valoisalta ja spirituaalisesti sädehtivältä hengennaiselta.

”Mistä se valo tulee – ei ainakaan minusta. En ole todellakaan mikään täydellisyyden perikuva. On lohdullista, että Jumala voi silti toimia minunkin kauttani.”

”Uskon, että jokainen ihminen tuo olemuksensa kautta esiin, mitä asioita ja arvoja ja ketä hän edustaa. Se mitä sydämessä on, tulee kyllä ilmi”, vaatimattoman oloinen artisti kommentoi.

Kristitty uskoo taruolentoon

Päälle parikymppisenä musiikin opiskelijana Ida Elinalla oli elämänvaihe, jolloin hän ei kyseenalaistanut ainoastaan jouluna tapahtunutta Jeesuksen ihmiseksi tulemista vaan myös Jumalan olemassaolon.

”Jokaisella on jossain vaiheessa hengellinen kriisi. Minäkin menetin uskoni Jumalaan, se ajatus tuntui aivan hullulta. Ajattelin, että ihmiset uskovat taruolentoon! En halua tuhlata elämääni tällaiseen satuun.”

Elämänkriisin ja urakipuilun keskellä tulevaisuuden suunta oli kateissa. Epäonnistuneeksi muusikoksi ja ihmiseksi itsensä kokenut nainen rukoili kuitenkin vanhasta muistista Jumalaa auttamaan.

”Minulla ei ole ketään muuta kuin teikäläinen! Jos olet olemassa, auta minua.”

Hengellisesti heiveröisessä sieluntilassa Ida Elina sai elämänsä ensimmäiset konkreettiset rukousvastaukset.

”Sain kokemuksen armollisesta Jumalasta. Ennen en tohtinut uskoa näin. Jos joku olisi tarjonnut minulle jotain näin hienoa, olisin hypännyt heti kelkkaan.”

Hengellistä kriisiä seuranneen armon kokemuksen päälle rakentui taiteilijan tuleva identiteetti.

”Ellen olisi käynyt tätä myllerrystä ja kasvuprosessia läpi, olisin varmasti hyvin vaillinainen taiteilijakin.”

Taiteilijan ja ihmisen kasvukertomus on tallennettu Päivi Kujasen omaelämäkertaan Ida Elina — Popkanteletar (Readme 2022). Kun keikat loppuivat korona-aikana Ida Elina ei jäänyt muutenkaan tuleen makaamaan ja surkuttelemaan kohtaloaan, vaan valmistui Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi.

Ihannejuhlan ainekset

Enää vuosiin Ida Elina ei ole kyseenalaistanut Jumalan syntymistä ihmiseksi.

”Minulle on päivänselvä asia, että joulu on Kristuksen syntymäjuhla. Tiedän myös, mitä Raamattu kertoo siitä, miksi Jeesuksen piti tulla tähän maailmaan.”

”Hän syntyi tänne syntiemme sovitukseksi ja kävi läpi koko ihmisen elämänkaaren vauvasta aikuiseksi asti, vaikka olisi voinut ehkä vain tupsahtaa tänne hetkeksi.”

Milloin mahdollista Ida Elina menee perheineen Oulaisiin joulunviettoon vanhempiensa luo. Myös sisarukset lapsineen kokoontuvat saman katon alle.

Lapsuudenkodissaan Päiviksi kutsuttu intohimoinen jouluihminen saa laittaa innokkaasti jouluruokia. Hän rakastaa leipomista ja joulukuusen koristelemista eli leppoisaa joulun valmistelua.

”Joulupukki jakaa lahjat. Joulu on täydellinen, kun sen jälkeen käy vielä yökirkossa”, kanteletaiteilija tunnelmoi.

Jos Ida Elina saisi yksin päättää, hänen perheensä menisi joka vuosi Oulaisiin kolme tai neljä päivää ennen jouluaattoa. Siellä oltaisiin rennosti pari viikkoa. Tai edes viikon. Muutaman päivääkin olisi mukavaa.

Vuorovuosin on kuitenkin toinen ääni kellossa.

Rakas musiikki tuo joulun

Vaikka puoliso on monin tavoin ”unelmamies”, Kujasen pariskunnan ihanteet parhaasta mahdollisesta jouluidyllin viettotavasta eroavat toisistaan. Aviomies haluaa viettää joulunajan ulkomailla, yleensä Yhdysvalloissa.

”Minun sydämeni joulu on vanhempieni kotona Oulaisissa”, Ida Elina myöntää, mutta on tottunut toiseksi parhaaseenkin vaihtoehtoon.

Onneksi rakas musiikki kulkee aina mukana kaikkialla. Joulun aikaan muun muassa laulut äiti Mariasta ja Jeesus-lapsesta puhuttelevat Päivi Kujasta valtavasti tunteen tasolla.

”Rakastan erityisesti kaikkia vanhoja ja perinteisiä kristillisiä joululauluja, en mitään Petteri Punakuono -meininkiä vaan Heinillä härkien kaukalon kaltaisia lauluja.”

”Lempparini on Maa on niin kaunis. Itken aina toisessa säkeistössä”, taiteilija tunnustaa.

Mutta ennen kuin siihen säkeeseen saakka päästään, Ida Elinalla on edessään vielä monta musiikillista projektia.

Teksti: Janne Villa.
Kuva: VP Kangas.

Takaisin sivun alkuun